EYT’de finale doğru

Sesli Dinle
A -
A +

Hükûmet kanadından da peş peşe gelen açıklamalar ile neticelenmek üzere olan EYT düzenlemesiyle birlikte EYT/Emeklilikte sonradan getirilen yaş engeline takılmaları nedeniyle emekli olamayanların hak arama serüvenin 23. yılında nihayet tünelin sonundaki ışık görünmeye başladı.

 

Artık EYT’de son viraj demiyorum. Viraj da geçildi. 2022 yılının son Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe'deki külliyede bugün toplanacak.

 

Toplantının gündeminin ana konularının başında EYT ve diğer ekonomik konular ağırlıkta olacaktır. Keza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yapmış olduğu son açıklamalarında hazırlanan EYT düzenlemesine ilişkin çalışmanın bugün Cumhurbaşkanı’mıza arz edileceği belirtilmiştir.

 

Hâl böyle iken toplantı sonrasında kamuoyunda özelikle EYT’ye ilişkin yeni yaş şartının getirilip getirilmeyeceğinin Cumhurbaşkanı tarafından açıklığa kavuşturulacağı beklentisi oluştu.

 

Yeni yıla sayılı günler kala bakalım EYT’lilere yıllardır bekledikleri “Şartsız EYT” müjdesi gelecek mi? Umarım tüm EYT’lilerin mutlu olacağı bir açıklama yapılır ve EYT ile ilgili bu sis bulutu da artık tamamen ortadan kalkar.

 

 

 

EYT ÇÖZÜMÜNDE PRİM VE SİGORTALILIK SÜRESİ NET!

 

 

 

EYT mağduriyetine yol açan 4447 sayılı Kanun öncesinde tabi oldukları kanunlar açısından EYT’liler tek bir sigortalılık grubunda yer almadığından emeklilik şartları yer aldıkları sigortalılık türüne göre farklılık arz etmektedir. Keza genel olarak;

  • İş Kanunu’na tabi olan işçiler ile işçi gibi sigortalı sayılan SSK’lılar,

  • Esnaf-sanatkâr, şirket ortağı ile diğer kendi nam ve hesabına çalışanlar Bağ-Kur’lular,

  • Memur ve memur gibi iştirakçi sayılan Emekli Sandığına tabi olanlar,

  • Tarım SSK,

  • Tarım Bağ-Kur ve

  • Banka ve TOBB… sandıklarına tabi olanlar

olmak üzere 6 grupta yer alan ve hemen hemen her aileyi dolayısıyla toplumun çoğunluğunu ilgilendiren milyonlarca  EYT’li bulunmaktadır. Hâl böyle olunca her bir EYT’li EYT mağduriyeti öncesindeki tabi oldukları kanunlara göre şartsız emeklilik talebinde bulunmaktadır.

  • Şartsız emeklilik ile ilgili EYT Kanunu öncesinde olduğu gibi SSK’lılar sadece 5.000 gün primle ve kadınlar 20 yıl, erkekler ise 25 yıllık sigorta süresiyle emekli olabileceklerdir.

  • Bağ-Kur’lu EYT’lilerden kadınlar 20 yıl (7.200) erkekler 25 (9.000) yıllık prim gün sayısının doldurulmasıyla emekli olabileceklerdir.

  • Emekli sandığına tabi memur ve memur gibi sigortalı sayılan kamu görevlileri de aynen Bağ-Kur’lu EYT’liler de olduğu gibi kadınlar 20 yıl (7.200), erkekler 25 (9.000) yıllık prim gün sayısının doldurulmasıyla emekli olabileceklerdir.

 

 

DEĞİŞİK STATÜLERDE ÇALIŞAN EYT’LİLER

 

 

 

EYT çalışmalarının tamamında SSK (4/1-a), Bağ-Kur (4/1-b) ya da Emekli Sandığı (4/1-c) statülerinden birinde geçenlerin durumlarının tespiti kolay olmuştur. Ancak bu statülerden birden fazlasına ya da yurt dışı borçlanması yapılıp yapılmamasına göre tespit edilmesi gereken EYT’lilerin durumlarının netleştirilmesi için yapılan çalışmalar zaman almıştır.

 

 

 

MAAŞ ALMA TARİHİ DEĞİŞMEYECEK

 

 

 

TBMM’de alınan kararla milletvekilleri yılbaşı tatiline girmiştir. Hâl böyle olunca çok sayıda okurumuz bu durumda EYT’den emeklilikte öngörülen takvimde gecikme olur mu? diye merak etmektedir.

 

Milletvekillerinin tatile girmesi ve EYT düzenlemesinin TBMM’ye gelmesinde gecikme olsa bile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yapmış olduğu açıklamalardan EYT yasa teklifinin TBMM’ye gelmesi ve 2023 yılının Ocak ayında yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

 

Dolayısıyla 2023/Ocak ayında emeklilik dilekçesi veren EYT’liler en erken 2023/Şubat ayında emeklilik maaşına kavuşacaktır.

 

                                     

 

KISMİ EMEKLİLİK

 

 

 

Kısmi emeklilik olacak mı diye sual eden okurlarımızın merakları da son yapılan açıklamalarda açıklığa kavuşmuş oldu. EYT’li SSK’lıların 3.600 prim günüyle, EYT’li Bağ-Kur’luların ise 5.400 prim günüyle emekli olmaları SGK uygulamasında yaş haddinden emeklilik olarak adlandırılmaktadır.

 

Bu şekilde öngörülen emeklilik şartlarının EYT mağduriyetine yol açan 4447 sayılı Kanun öncesindeki şartlarla emekli olacaklarına ilişkin açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yapılmıştır.

 

“Gençken bilgi ağacını dikmesek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir yerimiz olmayacaktır.” S.R.CHAMFORT

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.