EYT’lilerin kıdem tazminatı için gereken belgeler

Sesli Dinle
A -
A +
EYT’lilerin sabırsızlıkla beklediği EYT düzenlemesinin Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte SGK’nın ülke genelinde tüm birimlerinde izdihama yol açacak yığılmalar meydana geldi.
 
Özellikle çalışan EYT’liler kıdem tazminatlarını sorunsuz alabilmek için emekli olabilir yazısı için SGK’da uzun kuyruklar oluşturdu. Peki bu belgeler olmadan işverenden kıdem tazminatını almak mümkün değil mi?

EMEKLİLİK SEBEBİYLE KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı, İş Kanunu’na tabi işçilere belirli şartlarla ödenmesi gereken tazminattır. Bu tazminat EYT’li işçiler için de büyük bir öneme sahip bulunmaktadır. Keza bu tazminat EYT’liler açısından bakıldığında; kimi zaman ev, araba hayali, kimi zaman çocukları için çeyiz parası, kimi zaman kendi iş yerini kurma parası, kimi zaman çocuğunun eğitim parası…
özetle EYT emekliliğinden sonra en büyük güvencesi niteliğindedir.
 
Bu bağlamda EYT’lilerin kıdem tazminatına hak kazanmaları için her şeyden önce bir işverene bağlı olarak iş kanunu kapsamında yer alan bir iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olmaları gerekmektedir. Bu şartı yerine getiren tüm işçi EYT’liler emekli olmaları hâlinde kıdem tazminatı hakkına sahip bulunmaktadır.
 
Tazminatı almak için işvereninize EYT nedeniyle emekli olmak istediğinize dair yazılı bir dilekçe vermek yeterlidir. Ancak çok sayıda EYT’li ya kendi kendine ya da işverenin yönlendirmesiyle kıdem tazminatı alabilir yazısı için SGK’ya gereksiz yere başvurdu.

“KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR” YAZISININ VERİLME SEBEBİ 

EYT Kanunu öncesinde emekli maaşı alamadan emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı alabilmenin yolu istifa etmeden önce SGK’dan “kıdem tazminatı alabilir” yazısının alınarak işverene verilmesi gerekmekte idi.
 
SGK tarafından verilen kıdem tazminatına esas yazı;

> 8/9/1999 (dâhil) tarihinden önce çalışmaya başlayanlar için aylığa hak kazanma şartlarından yaş dışında en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı şartlarını,

 

> 8/9/1999 (hariç) tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için ise SSK Kanununda öngörülen yaşlar dışında kalan sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı şartlarını en erken yerine getirdikleri tarihe göre verilmektedir.

SGK bu konuda daha önceden matbu nitelikte bir yazı kullanmaktadır. Kıdem tazminatına esas yazının verilirken gerek sigortalılık süresi, gerekse gün şartının tespitinde hizmet birleştirmeleri ile bu süreleri etkileyen faktörler (itibari hizmet süreleri, fiilî hizmet süresi zamları… gibi) dikkate alınmaktadır.
 
Görüldüğü üzere SGK’nın “kıdem tazminatı alabilir” yazısı esasen “yaş” şartı dışında emeklilik için diğer tüm şartları yerine getirmiş ancak yaşı beklemesi gerektiğinden emeklilik maaşı alamayacaklar için öngörülmüş bir düzenlemedir.
 
EYT Kanunu ile yaş şartı kaldırıldığından diğer şartları yerine getiren EYT’liler hemen emekli olabileceklerinden söz konusu kıdem tazminatı yazısı almalarına gerek bulunmadığı aşikârdır.

EMEKLİLİK VE TAZMİNAT İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Çalışan EYT’lilerin kıdem tazminatlarını alabilmeleri için işverenlerine EYT nedeniyle emekli olmak istediklerine dair yazılı bir dilekçe vermeleri yeterlidir. Dilekçede hangi tarihte işten ayrılacağının özellikle belirtilmesi gerekmektedir. Dilekçeye binaen işveren EYT’linin işten çıkış nedenini “Emeklilik” olarak SGK’ya bildirmelidir. İşten ayrılma bildirgesi verildikten sonra SGK’ya emeklilik için müracaat edilebilir.İşveren dilekçeyi yeterli görmeyip illa da belge istiyorsa; SGK tarafından e-Devlet platformunda sunulan hizmetler arasında yer alan “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi” ve “Çalışma Hayatım” ayrıcawww.sgk.gov.tr internet adresinde yer alan “Ne Zaman Emekli Olurum” uygulamalarında sigortalıların aylığı hak kazanmak için yerine getirmesi gereken şartlar, bu şartları yerine getirip getirmedikleri ve hangi tarihte yerine getirecekleri, sigortalı tescil ve hizmet bilgileri yer almaktadır. Bu belgelerden bir çıktı alınıp dilekçeye ilave edilebilir.          ***
 
“Çalışanlar, kötülük düşünmeye vakit bulamazlar. Çalışmayanlar ise, kendilerini kötülükten kurtaramazlar.” Hazreti Ali
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.