Çeyrek asra varan EYT meselesi tam da EYT’lilerin talep ettiği şekilde “YAŞ” şartının tamamen kaldırıldığı yönünde devletimizin en yetkilisi olan bizzat Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanmasıyla birlikte heyecan daha da arttı.
Bu açıklama dışında yazımızı kaleme aldığımız tarihe kadar henüz EYT yasa teklifi TBMM’ye intikal ettirilmediğinden düzenlemenin ayrıntıları açıklığa kavuşmamıştır.
Hâl böyle iken EYT’lilerin merak ettiği çok sayıda husus bulunmaktadır.
Hemen belirtelim ki 08.09.1999 tarihi ve öncesinde SSK (4/1-a), Bağ-Kur (4/1-b) ve Emekli Sandığı (4/1-c) kapsamında sigortalı çalışan bütün EYT’liler diğer şartları yerine getirmeleri hâlinde yaşları ne olursa olsun emekli olabileceklerdir.
Yaş şartı normal emeklilik için söz konusu olup halk arasında kısmi emeklilik olarak bilinen SSK’lıların 3600 prim günü, Bağ-Kur’luların ise 5400 prim günüyle emekliliğinde EYT mağduriyeti öncesinde geçerli olan yaşa doğru geri çekilecek mi? Askerlik ve diğer hizmet borçlanmalarıyla yıpranmalarla EYT’lilik söz konusu olabilecek mi?..
Bütün bu soruların cevabı ancak EYT yasa teklifi TBMM’ye gönderilince açıklığa kavuşacaktır.Bu yazımızda EYT’lilerin en çok merak ettikleri 3 sualin cevabına yer verilmiştir.
TARIM SSK’DAN EYT’LİLER NASIL EMEKLİ OLACAKTIR?
Tarımda hizmet akdi ile süreksiz çalışanların emeklilik aylığının bağlanmasında hangi kanun hükümlerinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik göstermektedir.
2925 sayılı Tarım SSK’ya kesintisiz tabi olarak çalışanların ilk işe başlama tarihi 8/9/1999 öncesi olduğundan emeklilik aylığına hak kazanabilmeniz için öncelikle en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün şartını yerine getirmek gerekmektedir.
Çıkarılacak EYT Kanununa göre yaş şartı aranmadan Tarım SSK’lı EYT’lilerin de emekli olması mümkün olabilir.
BANKA SANDIKLARINA TABİ OLANLAR EYT’DEN NASIL FAYDALANACAK?
EYT’de milat 08.09.1999 tarihi ve öncesinde herhangi bir sosyal güvenlik kanununa tabi olarak sigortalılığı bulunanları kapsamaktadır.
Bu bağlamda 506 sayılı Kanunun Geçici 20. maddesi kapsamındaki bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçilerinin de TBMM’ye intikal ettirilecek ve bu ay içinde yürürlüğe konacak EYT düzenlemeleri kapsamında yer almaları gerekmektedir.
Belirtilen sandık iştirakçileri SGK’nın uygulama Kanunu olan 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin (a) bendi kapsamında sigortalı gibi işlemleri yürütülmektedir. Bu bağlamda EYT yasası yürürlüğe girdiğinden sandığa tabi çalışanlar EYT’li SSK’lıların tabi olduğu şartlarla emekli olabileceklerdir.
BİRDEN FAZLA STATÜDE ÇALIŞMASI OLAN EYT’LİLERE NASIL MAAŞ BAĞLANACAK?
EYT’lilerin ilk defa çalışmaları SGK Kanunu öncesinde yani 1 Ekim 2008 tarihinden önce olduğundan bunlara maaş bağlanırken son 7 yıllık fiilî hizmet süresine bakılacaktır.
Son yedi yıllık fiilî hizmet süresi içinde en fazla çalışma olan statüden, hizmet sürelerinin eşit olması hâlinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden emekli maaşı bağlanacaktır.
***
“Dalkavuklardan sakın! Onlar arı gibidir, ağzında bal, kuyruğunda zehir taşır…” Hazreti Ali