İşte, yapılandırılacak SGK borç detayları!

Sesli Dinle
A -
A +
Devlete ait olan borçların yapılandırılması yazılarımıza devam ediyoruz... Önceki yazımızda genel olarak kamu borçlarının yapılandırılmasını izah etmiştik.
 
SGK borç yapılandırmaları özellikli olduğundan ayrıca gazetemizi takip eden borçlu EYT’liler ve diğer çalışanlar başta olmak üzere esnaf-sanatkâr, şirket ortağı, iş yeri sahibi ve diğer okurlarımızı da ilgilendirdiğinden her bir konusunu ayrıntılı olarak değerlendireceğiz.
 
Bu yazımızda yapılandırma kapsamında olan SGK borçlarını önceki
yıllarda uygulanan yapılandırmalar bağlamında irdeleyeceğiz.

YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ OLMASI BEKLENEN SGK BORÇLARI

TBMM’ye intikal ettirilen kanun teklifinde borç yapılandırmasına ilişkin Kanunun yayım tarihinden önce Kanunun ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan SGK alacakları ile takip ve tahsili SGK’ya verilen alacakların yeniden yapılandırılması beklenmektedir. Buna göre;

> SSK sigorta primi,

 

> SGK idari para cezaları,

 

> Emeklilik keseneği, kurum karşılığı,

 

> İşsizlik sigortası primi,

 

> Sosyal güvenlik destek primi, 

 

> İlgili mevzuata göre ödenmesi imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı,

Yapılandırma kapsamında olması söz konusu olabilecektir. Ayrıca özel nitelikteki inşaatlar, ihale konusu işlere ilişkin olan ve SGK tarafından işverene tebliğ edildiği hâlde ödenmemiş olan özel nitelikteki inşaatlara ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri için de aynı yapılandırma kapsamında olabilecektir.

YAPILANDIRMA NASIL OLACAK?

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, yapılandırma kanunun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren müracaat etmesi gerekecektir. Daha önceki yapılandırmalarda olduğu gibi yine hem peşin ödeme hem de taksitli ödeme seçenekleri olacaktır.Önceki yapılandırmada taksit sayısı maksimum 18 taksit iken bu yapılandırmada taksit sayısı 24’e kadar çıkacaktır. Taksitlerin yine iki ayda bir ödenmesi imkânı ile ilk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizlerin silinmesi beklenmektedir. Yapılacak taksitlendirme;

> Altı eşit taksit için

 

> Dokuz eşit taksit için

 

> Oniki eşit taksit için

 

> On Sekiz ve

 

> Yirmi Dört eşit taksit için 

Belirlenecek katsayısı ile çarpılarak bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır.Taksit sayısı arttıkça yapılandırma maliyeti artacaktır. Ancak önceki yapılandırmalardan farklı olarak enflasyon oranlarının yüksek olduğu göz önünde bulundurulduğunda uzun vadeli taksitlendirme yoluna gitmek cazip olabilecektir.

ÖDEMEYİ AKSATAN HAKKINI KAYBEDECEK

SGK’nın borç yapılandırmasından yararlanmak isteyen borçluların, taksitlendirilmiş borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini yapılandırma kanununa uygun şekilde ve sürede yerine getirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde yapılandırma haklarını kaybedilebilir.Geleneksel hâle gelen önceki uygulamalar dikkate alınırsa düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların, dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranması söz konusu olabilecektir.
 
Ayrıca yapılandırılan borçlar nedeniyle daha önce mallara konulan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise SGK’nın öngöreceği ödeme nispetinde kaldırılabilecektir.
 
NOT: Önümüzdeki haftalarda siz değerli okurlarımızdan gelen sorular çerçevesinde özellikle SGK borç yapılandırması ve affına ilişkin tüm detayları EYT düzenlemesi bağlamında 28 yılı aşkın SGK sosyal güvenlik uygulama ve tecrübemizle buradan ayrıntılı olarak açıklamaya devam edeceğiz…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.