İşverenlerin SGK Borç Yapılandırmasına ilişkin sorularına cevaplar

Sesli Dinle
A -
A +
SGK borçlarının yapılandırmasına ilişkin Borç Yapılandırma Torba Kanunu gereğince işlemler hâlen devam etmektedir.
Yapılandırmaya ilişkin işverenlerin en çok merak ettiği suallerin cevaplarına bu yazımızda yer verilmiştir.

Başvuru sürecine ilişkin en çok merak edilenler

İşverenlerin 4/1-a kapsamındaki sigortalılarından kaynaklanan prim ve diğer borçları için üç şekilde müracaat etmeleri mümkündür. Müracaat formu, en geç 31/5/2023 tarihine kadar;

> e-Sigorta kanalıyla gönderilecek ya da

 

> İş yerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine elden verilecek veya posta kanalıyla gönderilecektir.

e-Bildirge şifresi aktif olanlar tarafından yapılacak başvurular e-Sigorta kanalıyla veya posta yoluyla yapılacaktır. Torba Kanun kapsamından çıkmış olup daha önce e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi almamış veya e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresini unutmuş olan işverenlerce e-Sigorta kanalıyla başvuru yapılamayacağından, bu nitelikteki iş yeri işverenlerince yeniden yapılandırma başvurularının elden ya da posta kanalıyla iş yerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yapılması gerekmektedir.
 
Başvuruların posta yolu ile yapılması hâlinde; taahhütlü, iadeli taahhütlü, PTT Kargo ya da APS gönderilerinin tercih edildiği durumlarda, başvuru formunun postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir. Buna karşın, adi posta yolunun tercih edilmiş olması hâlinde, başvuru formunun Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir. Yapılandırılan borçlar için peşin ödeme veya taksitle ödeme seçeneklerinden biri tercih edilecektir.

Peşin ve taksitle ödemeye ilişkin merak edilenler

Peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi hâlinde, kapsama giren borçların tamamının en geç 3/7/2023 (bu tarih dahil) (30/6/2023 tarihi resmî tatile denk geldiğinden) tarihine kadar ödenmesi şarttır.
 
Taksitle ödeme seçeneğinin tercih edilmesi hâlinde, yeniden yapılandırmaya esas toplam borç tutarına; 12 eşit taksit için %9, 18 eşit taksit için %13,5, 24 eşit taksit için %18, 36 eşit taksit için %27 ve 48 eşit taksit için %36 taksitlendirme farkı ilave edilecektir.
 
İlk taksit ödeme süresi 3/7/2023 (bu tarih dahil) (30/6/2023 tarihi resmî tatile denk geldiğinden) tarihinde sona erecektir.
Taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi hâlinde, taksitler aylık dönemler itibarıyla ödenecektir. Taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi hâlinde taksitlendirilen borcun ilk iki taksitinin süresi içinde ve tam ödenmemesi hâlinde yapılandırma taahhüdü ihlal edilmiş sayılacaktır.

Ödemeye ilişkin farklı seçenekler

Kapsama giren tüm borç türleri için aynı ödeme şekli (peşin veya taksitle ödeme) tercih edilebileceği gibi, bir borç türü için peşin, diğer borç türleri için taksitle ödeme yolu veya bir borç türü için farklı sayıda taksit, diğer borç türü için farklı sayıda taksit seçilebilecektir.
 
Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceğinin belirtilmemiş olması hâlinde, borcun seçilebilecek azami taksit süresi içinde ödenmek istenildiği kabul edilecektir.

Peşin seçeneğinin sonradan taksitli hâle dönüştürülmesi

Kapsama giren borçlar için peşin ödeme yolu tercih edilmiş olmasına rağmen, 3/7/2023 (bu tarih dahil) (30/6/2023 tarihi resmî tatile denk geldiğinden) tarihine kadar başvuruda bulunulması hâlinde, peşin ödeme başvuruları, talep edilecek taksit sayısına göre taksitlendirilecektir. Başvuru sırasında, hesaplanan borcun taksitler hâlinde ödeneceğinin beyan edilmesine rağmen, kapsama giren borcun tamamının 3/7/2023 (bu tarih dâhil) (30/6/2023 tarihi resmî tatile denk geldiğinden) tarihine kadar peşin olarak veya tercih edilen taksit süresinden daha kısa taksit süresi içinde ödenecek olması hâlinde, ilgili borçlar bankaların borç kapatma menüsünden ödenebilecektir.

Mahkemelik borçların durumu

Kapsama giren SGK borçlarıyla ilgili dava açılmış veya Kanun yoluna başvurulmuş olması hâlinde, borçların Yapılandırma Kanununa göre peşin veya taksitler hâlinde ödenebilmesi için, açılmış davalardan feragat edildiğine dair ilgili örneği SGK tarafından hazırlanan dilekçenin ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine verilmesi gerekmektedir. Dilekçe başvuru sırasında SGK’dan temin edilebilir.
 
Amme Alacakları ve Tahsil Usulü Kanunu kapsamında daha önceden tecil ve taksitlendirmesi devam eden borçların Torba Kanun kapsamında yapılandırmasının mümkün olup olmadığıyla ilgili sorulara, yapılandırmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Torba Kanun kapsamında anılan borçların yapılandırılmasının istenilmesi hâlinde başvuru formunun ilgili bölümünde bunun işaretlenmesi unutulmamalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.