Özelikle EYT’lilerin Bağ-Kur yerine SSK’dan emekli olmaları hem daha kolay hem daha az maliyetlidir. Ayrıca bağlanacak emekli maaşı da çoğu zaman daha yüksek olmaktadır.
Hâl böyle olunca Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılmasına rağmen çok sayıda iş yeri sahibi veya şirket ortağı kendilerine ait veya ortak oldukları iş yerlerinden kendilerini SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı göstermektedir. Peki bu sigortalılık geçerli midir?
EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA SGK İPTAL EDİYOR!
SGK (5510 s.) Kanun’a göre Bağ-Kur kapsamında olması gereken iş yeri sahipleri ve şirket ortakları (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılmıştır. Anılan Kanun gereğince Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılanların, kendilerine ait veya ortak oldukları iş yerlerinden kendilerini SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı bildirilmeleri yasaklanmıştır.
Buna göre, 2008/Ekim sonrası şirket ortaklığı nedeniyle (4/1-b) kapsamında sigortalı olanlar kendilerine ait veya ortak oldukları iş yerlerinden (4/1-a) kapsamında sigortalı olamayacakları gibi, (4/1-a) kapsamında çalışırken çalıştığı iş yerine ortak olanlar (4/1-b) kapsamına alınmakta ve (4/1-a) kapsamındaki sigortalılıkları sonlandırılmaktadır.
Ancak kişinin çalıştığı iş yeri dışında bir şirkete ortak olması hâlinde, (4/1-a) kapsamında sigortalılığı devam ettirilmekte ve (4/1-b) kapsamına alınmamaktadır.
Dolayısıyla kendilerine ait veya ortak oldukları iş yerlerinden kendilerini SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı bildirenler genellikle SGK’ya emeklilik başvurusunda bulunduklarında 4/1-a sigortalılık iptal edilerek 4/1-b kapsamına alınmaktadırlar. Bu durumda son 7 yıldaki çalışmalarının Bağ-Kur kapsamında olması hâlinde emeklilik şartları zorlaşmakta ve gecikmektedir.
ANONİM ŞİRKET ORTAKLARINA MAHSUS İSTİSNALAR
1/10/2008 tarihinden itibaren anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları yönetim kuruluna seçildikleri tarih itibarıyla 4/1-b sigortalı sayılmış, yönetim kurulu üyesi olmayan kurucu ortaklar ise 1/10/2008 tarihinden itibaren sigortalı sayılmamıştır.
Buna göre SSK (4/1-a) kapsamında çalıştığı anonim şirkette, ortak olmayan yönetim kurulu üyesi olanların (4/1-a) kapsamındaki sigortalılıkları devam ettirilecektir.
Ancak sigortalının yönetim kurulu üyeliği yanında anonim şirkete ortak olması hâlinde (4/1-a) kapsamındaki sigortalılığı sonlandırılarak (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılacaktır.
BAŞIN DÜŞERSA DARA İSA KARAKAŞ’I ARA
EYT düzenlemesi ne zaman biter? diye soran çok sayıda okurlarımıza; Önceki yazılarımızda ayrıntılı olarak belirttiğimiz üzere aralık sonu veya ocak ayı başında EYT düzenlemesine ilişkin Torba Kanun TBMM’ye gelse bile çıkarılacak kanunun yürürlük tarihi her hâlükârda 2023/Ocak olacaktır.
Bu ay içerisinde yapılacak emeklilik başvurusuna müteakip 2023/Şubat ayında emeklilik maaşı bağlanması beklenmektedir.
Askerde iken BAĞ-KUR devam edebilir mi? Berkay O.
Berkay Bey, Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay okulu öğrencilerinin bu kapsamda geçirdikleri süreler içinde aynı zamanda da (4/1-b) kapsamında zorunlu sigortalı olmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmaları hâlinde 01/10/2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bu kapsamdaki süreler 4/1-b kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilmektedir.
İşten ayrılanların sağlıktan faydalanma süresi
Nehir Y. Hanım; 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağkur) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında zorunlu sigortalı olan kişiler, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar.
Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa 10 güne ilave olarak 90 gün, toplamda 100 gün daha bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.
Emekli gurbetçiler Türkiye’de çalışabilir mi?
Soner H. Bey, yurt dışı hizmet borçlanması yaparak emekli olan gurbetçilerden Türkiye’de çalışmaya başlayanların aylıkları 19/6/2012 tarihine kadar kesilmekteydi. Ancak bu tarihten itibaren yurt dışı hizmetleri borçlanarak aylık bağlananların Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başlamaları hâlinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek emekli maaşları kesilmeden çalışmaları imkânlı hâle getirilmiştir.
“Gençlikte günler kısa, yıllar uzun; yaşlılıkta da ise günler uzun, yıllar kısadır.” Immanuel KANT