Kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile borçlarını yapılandıranlar için bugün, tarihî bir öneme sahip bulunmaktadır.
Keza SGK tarafından yapılan açıklamada SGK borçlularından özellikle Bağ-Kur’lulardan borcunu taksitli bazılarının ödeme planlarının ikinci ve takip eden taksitlerin son ödeme tarihlerinin hatalı olduğunun tespit edildiği belirtilmiştir. Dolayısıyla bu kapsamdaki sigortalıların mağduriyet yaşamamaları adına 31/07/2023 tarihine kadar 1 ve 2. taksitlerini ödemeleri gerekmektedir. Borç yapılandırma fırsatının yitirilmemesi için tüm SGK borçlarının ödeme planlarını gözden geçirmelerini SGK il veya SGK Merkez Müdürlüklerinden ya da e-Devlet üzerinden güncel ödeme planlarını yeniden çıkararak buna göre hareket etmeleri lehlerine olacaktır.
Lafın özü kontrol edilen günceli yapılandırma planında bugün iki taksitin ödemesi öngörülüyorsa mutlaka ödenmesi gerekmektedir.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCUNU SİLDİRMEK İÇİN SON FIRSAT!
“Torba Kanun”da genel sağlık sigortası borçlarının belirli şartlarda silinmesi imkânı bulunmaktadır. Buna göre anılan hüküm gereği, ilk kez 12/3/2023 tarihinden önce (60/1/g) genel sağlık sigortası tescili yapılmış olan kişilerin, kendilerine SGK tarafından genel sağlık sigortası tescil bildirimi ve gelir testine müracaat tebligatının tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın, ilk defa 31/07/2023 (bu tarih dâhil) tarihine kadar gelir testine müracaat etmeleri durumunda gelir testi sonuçları ilk tescil tarihinden itibaren uygulanacaktır.
Buna göre, 12/3/2023 tarihinden önce ilk defa 60/1/g bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olan kişilerin 12/3/2023 (bu tarih dâhil)-31/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında, ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) müracaat etmeleri ve gelirlerinin, aynı hanede yaşayan aile içindeki kişi başına düşen aylık tutarın brüt asgari ücretin üçte birinin altında olması hâlinde, 60/1/g kapsamındaki tescili, ilk tescil tarihinden itibaren (60/1/c-1) kapsamında güncellenecektir. Yapılan gelir testi sonucuna göre hesaplanan gelir tutarının brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olması hâlinde ise 60/1/g kapsamındaki sigortalılık statüsü devam edeceğinden, bu kapsamdaki genel sağlık sigortası primleri borçlarının yapılandırılması söz konusu olacaktır.
Özetle gelir testi yapmamış olan genel sağlık sigortalısının borcundan kurtulmak için gelir testi için bugün son fırsattır. Belirtilen şekilde kapsamda bulunan kişinin yaptıracağı test neticesinde geliri düşük çıkarsa adına borç tahakkuk etmeyecek ve genel sağlık sigortası primi ödemeyecektir. Primleri devlet tarafından karşılanarak sağlık yardımlarından faydalanacaktır.
PEŞİN ÖDEME İÇİN PARASINI DENKLEŞTİREMEYENLER İÇİN FIRSAT!
Kamuoyunda “Borç Yapılandırma Torba Kanunu” olarak bilinen yasada borçlulara peşin ve taksitli ödeme seçenekleri sunulmuştur.
Peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan SGK borçluları, Torba Kanun uyarınca ödemeleri gereken tutarları bugün defaten ödemeleri gerekmektedir. Buna rağmen parayı denkleştirip ödeme gücü olmayanların karamsarlığa kapılmasına gerek yoktur. Bugünü kaçırmadan yapılandırma yapılan SGK’ya başvurarak peşin ödeme yerine taksitli ödeme tercihinde bulunabilir. Bu durumda tüm borçları defaten ödemek yerine sadece ilk taksitlerini ödemeleriyle birlikte yapılandırma hakları devam edecektir.
Aksi takdirde en geç ilk taksit son ödeme tarihine kadar (bugün) borçlarını ödememeleri veya aynı tarihe kadar peşin ödeme taleplerini taksitle ödeme talebine dönüştürüp ilk taksit ödemesini de yine en geç ilk taksit son ödeme tarihine kadar (bu tarih dâhil) yapmamaları hâlinde yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkını kaybedeceklerdir.
Ancak peşin olarak hesaplanan borcun ilk taksit son ödeme tarihine kadar ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen tutarın Amme Alacakları Kanununda belirlenen gecikme zammı oranı üzerinden hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ilk taksit son ödeme tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi hâlinde yapılandırma hükümlerinden yararlandırılacaktır. Söz konusu durumda katsayı uygulanmayacak ve Yİ-ÜFE tutarından herhangi bir indirim yapılmayacaktır.
***
“İnsan kendisine olan saygısını, haysiyetini ve güvenini yitirdiği an işi bitmiş demektir. Alabildiğine bir baş aşağı düşüş yaşar.” Dostoyevski