Maliyeye olan borcu yapılandır, hacizden kurtul!

A -
A +
Kamuoyunda “Borç Yapılandırma Torba Kanunu” olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında vergi ve diğer kamu borçlarını yapılandırıp fırsatlardan faydalanmak için son günler…
 
Mezkûr Kanundan faydalanarak haczin kaldırılması, mahsuplaşma gibi birçok avantaj bulunmaktadır.
 
“Torba Kanun”dan yararlanmak isteyen mükelleflerin bağlı oldukları her bir vergi dairesine yazılı olarak doğrudan veya posta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ayrıca borçluların, başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilecekleri gibi diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabilmeleri imkân dâhilinde bulunmaktadır.

HACZİN KALDIRILMASI

“Torba Kanun”dan yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükelleflerin, yapılandırmaya konu borçları muaccel olmaktan çıkmakta ve bu borçların peşin veya taksitler hâlinde ödenmesine imkân sağlanmaktadır.
 
Bu itibarla, Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükellefler hakkında Kanun hükümlerini ihlal etmedikleri müddetçe bu borçlara yönelik Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun ilgili hükmü gereğince mal varlığı araştırması yapılmayacak, daha önce başlanılmış olup sonuçlanmamış bulunan mal varlığı araştırmalarına da son verilecektir.
 
Öte yandan, söz konusu kişilerin bu borçları nedeniyle cebren tahsil işlemleri yapılmayacaktır. Torba Kanunun yayımlandığı 12/03/2023 tarihinden önce uygulanmış hacizler ve bu hacizlere dayanılarak başlatılan satış işlemleri durdurulacaktır.
 
Ayrıca, yapılan takipler neticesinde motorlu taşıtlar hakkında trafik sicillerine konulan hacizler baki kalmak kaydıyla yakalama şerhleri kaldırılacak ve talep edilmesi durumunda araçlar sahiplerine iade edilecektir.
 
Diğer taraftan, anılan Kanun kapsamında yapılandırmaya konu alacaklar nedeniyle tatbik edilen hacizlere konu mallar, borçlunun talebi hâlinde Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre satılabilecektir.
 
Daha önce tatbik edilen hacizlerin, Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunulması üzerine doğrudan kaldırılması mümkün olmamakla birlikte mükelleflerin hacizlerin kaldırılmasına yönelik talepleri, borcu karşılayacak tutarda (yapılandırma öncesi tutar dikkate alınarak) teminat gösterilmesi hâlinde yerine getirilebilecektir. Aynı uygulamanın istihkak ve alacak hacizleri için de yapılacağı tabiidir.
 
Torba Kanun kapsamında borçları yapılandırılan mükelleflerin Kanun hükümlerini ihlal etmeleri hâlinde, durdurulan cebren takip işlemlerine kaldığı yerden devam edilecektir.

CEBREN TAHSİL EDİLEN PARALARIN MAHSUBU

Mükelleflerin Kanun hükmünden yararlanmak üzere süresinde başvuruda bulunmaları hâlinde, emanetteki paralar ile cebren tahsil edilen paralar belirli şartlarla borçlara mahsup edilmektedir. Buna göre Kanunun yayımlandığı 12/3/2023 tarihinden önce emanet hesaplarında bulunan tutarlar veya haczedilerek vergi dairesi hesaplarına aktarılan tutarlar yapılandırma öncesi borçlara mahsup edilecek, kalan bir borcun bulunması hâlinde, bakiye borç için Kanun hükümlerinden yararlanılabilecektir.
 
Kanunun yayımlandığı 12/3/2023 tarihinden (bu tarih dâhil) sonra emanet hesaplarına alınan tutarlar veya daha önce tatbik edilen hacizler nedeniyle vergi dairesi hesaplarına aktarılan tutarların;

> Kanun kapsamında yapılandırılan borçla ilgili olması hâlinde bu tutarlar, ilk taksitten başlamak üzere ödenmesi gereken taksitlere,

 

> Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar dışındaki borçlarla ilgili olması hâlinde bu tutarlar,

Öncelikle borçlunun Kanun kapsamında yapılandırılmayan ilgili borçları ile varsa diğer muaccel borçlara, kalan tutar olması hâlinde ise ilk taksitten başlamak üzere Kanun kapsamında yapılandırılan borçlara, mahsup edilmesi ve mahsup sonrası kalan bir tutarın bulunması hâlinde ise bu tutarın, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun ilgili hükümleri ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ilgili hükümleri göz önünde bulundurularak iade edilmesi mümkündür.

DİĞER BORÇTAN KURTULMA YOLLARI

> Dava konusu yapılan ihtilafların (vergi tarhiyatları, vergi cezaları, idari para cezaları vb. ilişkin) sulh yoluyla sonlandırılması,

 

> Vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden alacakların yapılandırılması,

 

> 2018-2022 yıllarına ilişkin olarak matrah ve vergi artırımında bulunan ve şartları yerine getiren mükelleflere ilişkin olarak vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmaması,

 

> İşletme kayıtlarının (kasa mevcudu, ortaklardan alacaklar, emtia, demirbaş vb.) cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hâle getirilmesi,

 

> Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için cezasız ve faizsiz olarak pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan,

 

> Yapılandırılan borçların anlaşmalı bankaların kredi kartı ile ödenmesi,

 

> Her bir taşıt için Kanun kapsamında ödenecek olan motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az %10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince araç muayene izni verileceği,

 

> Araç muayenesini yaptırmamış olanların 30/9/2023 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla ödeme kolaylığı sağlanması,

Gibi önemli imkân ve kolaylıklardan faydalanmak için 31 Mayıs 2023 günü son başvuru tarihidir. Bu tarihi kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.