Matematik diyor ki: Son 20 yılda en çok memur emeklisi mağdur

A -
A +

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tüm emekliler ile memurların maaşları güncellenecek.

 

SSK-Bağ-Kur ve Sandık sigortalıları 6 aylık enflasyon verisine göre, memur emeklileri ise göbekten bağlı oldukları memurların toplu sözleşme+enflasyon farkına göre güncellenecek yeni maaşlarını alacak.

 

20 milyona yakın emekli ve memur arasında özellikle memur emeklilerinin büyük serzenişler içinde olduğu görülmektedir.

 

Gazetemize sosyal medya hesaplarımıza gelen çok sayıda iletiden memur emeklilerinin faveran hâlinde olduğu görülmektedir.

 

Peki memur emeklileri haklı mı?

 

Gelin birlikte sadece matematik yapalım.

 

Elinize hesap makinesi almanıza gerek yok.

 

Her şey o kadar aleni ki sadece parmak hesabı bile yeterli.

 

 

NİMET-KÜLFET DENGESİNDE TERAZİNİN TOPUZU KAÇTI!

 

 

Bildiğiniz üzere SGK sosyal güvenlik sistemimiz “sosyal sigorta tekniğine” dayanıyor.

 

Bu teknik ne anlama mı geliyor?

 

Ne kadar çok çalışırsan, cebinden -pardon maaşından- her ay ne kadar çok kesinti yapılırsa elbette emekli olduğunda alacağın emekli maaşı da o nispette çok olması zorunlu ilkedir.

 

Diğer türlü çalışmayan tembel öğrenci ile kendini parçalayarak olağanüstü çalışan bir öğrenciyi aynı kefeye koymak gibi bir şey olur.

 

Ya da katılım bankasına bir milyon TL yatıran Durmuş Bey ile 10 bin TL yatırmış Satılmış Bey’e aynı nemayı vermek gibi bir şey…

 

Neyse artık anladınız meseleyi…

 

İşte son yıllarda emekli maaşı güncellemesi bu duruma yakın vaziyette. Hâl böyle olunca en çok memur emeklileri mağdur oldu.

 

Bitmedi. Memur emeklileri Emekli Sandığına tabi olduğundan SSK’lılara göre her ay %2 oranında daha çok ceplerinden kesenek ödemektedir.

 

Yine bitmedi Memur Durmuş Bey EYT’den dahi olsa emekli olmak için en az 9.000 gün prim ödemesi gerekiyor. Ancak memur emeklileri genelde 10 bin, 11 bin 12 bin ve daha fazla prim ödedikten sonra emekli olmaktadır.

 

SSK emeklileri ise EYT’den 5.000 ila 5.975 gün primle emekli olmaktadır.

 

Bu bağlamda memur emeklilerinin katlandığı bu kadar külfete rağmen (daha eğitim durumları, katlandıkları eğitim harcamaları, sınav stresleri… hiç hesaba katmıyorum) nimete gelince durumun çok vahim olduğu görülmektedir.

 

Neden mi işte vaziyet aşağıdadır.

 

 

“MEMUR EMEKLİLERİNİN DURUMU” EMEKLİLER YILINDA İLAN EDİLDİ!

 

 

Malum olduğu üzere 2024 emekliler yılı ilan edilmişti. Emekliler yılına özel intenette “emekliler.gov.tr” özel sayfa açılmıştır. Bu sayfayı ziyaret ettiğinizde 2002-2024 yılları arasında aylıklara yapılan iyileştirmeler aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.

 

✓ İşçi emeklilerine %113,

 

✓ Tarım işçisi emeklilerine %148,

 

✓ Esnaf Bağ-Kur emeklilerine %231,

 

✓ Tarım Bağ-Kur emeklilerine %636,

 

✓ Emekli Sandığı emeklilerine %87, oranında reel olarak artış yapılmıştır.

 

 Bu tablo aynen yorumsuz alınmıştır. Tabloya baktığınızda aleni bir şekilde açık ara en az güncelleme yapılan memur emeklileri olduğu görülmektedir. Yukarıda açıkladığımız büyük külfetlere katlanmalarına rağmen…

 

 

MEMUR VE EMEKLİSİ ARASINDAKİ GÖBEK BAĞI KOPTU!

 

 

Memur emeklilerinin, çalışan memurlar ile aralarında bulunan 76 yıllık göbek bağı ilk defa seyyanen zam esnasında kökünden koptu. Bu durum memur emeklilerini çok üzdü. Keza defalarca çalışan memurlar gibi aynen memur emeklisine yansıtılacağı müteaddit kez söz verilmişti.

 

Hâl böyle iken memurlar ile memur emeklilerinin maaşları arasında uçurum oluştu. EYT düzenlemesiyle emekli olan memurlar pişman oldu.

 

Çalışan memurlar ise EYT’li olmalarına karşın emeklilikte büyük kayıplar nedeniyle emekli olamaz hâle geldi.

 

 

ENFLASYONA EZDİREN TOPLU SÖZLEŞME MAĞDURİYETİ

 

 

Hakikaten fıkra gibi bir vaziyet!.. Üniversite, yüksek lisans ve doktora dahil tüm eğitimim ve 30 yıla yakın çalışma hayatına ilişkin Başmüfettişlik mesleğimde toplu sözleşmenin çalışanlarının haklarını almada ve daha kazançlı çıkmada büyük ehemmiyete sahip olduğu yönündeki tüm eğitimimi son yıllarda yapılan toplu sözleşmeler boşa çıkarmıştır. Keza memur emeklileri toplu sözleşmeyle büyük kazanımlar elde etmesi bir yana enflasyonun altında ezilmiştir. Kim mi diyor? Tabii ki matematik. İşte cevabı:

 

 

Eşitleme Dönemi

SSK

 

Bağ-Kur

Memur 

 

Emeklisi

Eşitleme Oranı

Tüm Emekliler

2024/Ocak

%37,57

%49,25

%11.68

%49,25

2024/Temmuz

%24.73

%19.31

-(%5.42)

 

M.Emeklisine yok

SSK-Bağkur %24.73

 

M. Emeklisi -5.42

 

 

2024/Ocak ayında 12 milyondan fazla SSK-Bağ-Kur emeklisine %11,68 oranında eşitleme adı altında ilave iyileştirme yapılırken sadece 2,5 milyon civarı olan memur emeklisine temmuz ayında %5,42 oranında ilave iyileştirme esirgenmiştir. Hâl böyle olunca matematiksel olarak memur emeklileri %5,42 oranında enflasyona ezdirilmiştir.

 

Aynı durum 2025/Ocak ayında söz konusu olacaktır. Zira toplu sözleşme nedeniyle memur emeklileri %4-%5 civarında eksi güncelleme ile karşı karşıya.

 

Umarız bu kez memur emeklilerinin sesine kulak verilir ve gerileyen haklarında iyileştirmeler yapılır.

 

 

 

İsa Karakaş'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mamut 6 Şubat 2025 09:34

Dile getirdiğiniz için teşekkür ederim. Ailemin refahı için kendimden geçtim. Yemiyor, içmiyor, gezmiyor, giyinmiyorum!

Mehmet TURAN 4 Ocak 2025 16:15

Duygularımıza tercüman olmuşsunuz, teşekkür ederiz

Nayıl Selçuk 1 Ocak 2025 11:05

Téşekkürler gerçeği yazdığınız için emeklerinize saglık

FİKRET ÇETİNER 1 Ocak 2025 10:05

İsa bey size teşekkür ediyorum.Memur emeklisi Elektrik mühendisiyim.Ancak çok mağdurum.Sizi okunca rahatladım.Halimizden anlayan varmış.