4 milyona yakın kamu görevlisi, 2 milyondan fazla kamu görevlisi emeklisini yakından ilgilendiren 01 Ocak 2024 ve 31 Aralık 2025 dönemi mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7'nci Dönem Toplu sözleşme görüşmeleri halen devam etmektedir.
Sözleşme görüşmeleri devam ederken her gün çok sayıda özellikle EYT’li memur ile memur emeklisi sorunlarını “Başın Düşerse Dara İsa Karakaş’ı Ara” köşemize iletmekte ve sorunlarına tercüman olmamızı talep etmektedir. O kadar çok sorun ve talep var ki âdeta dağ gibi…
Daha önceden defalarca dile getirdiğimiz memurun çalışırken aldığı maaşın emeklilikte en çok ihtiyaç duyduğu dönemde önemli oranda düşmesidir. Üstelik bu duruma ilaveten temmuz ayında çalışan memurlara yapılan seyyanen zammın memur emeklisine yansıtılmaması ile birlikte durum daha vahim hâle gelmiştir!
Diğer yandan mart ayında başlayan EYT emekliliğinde memurların çoğunluğu emekliliklerini temmuz ayına ertelemişti. Yine memurların maaşına yapılan zammın 74 yıldır süregelen uygulamada olduğu gibi aynen yansıtılmaması nedeniyle düşük kalan emeklilik ikramiyesi ve düşük emeklilik maaşını gören memurların çoğunluğu emekli olmaktan vazgeçtiler.
Hâl böyle iken çoğunluğu değişik sendikalara aidat ödemekte olan memurlar ve memur emeklileri sendikalara sitemde bulunmaktadır.
Diğer çalışanların sorunlarını dile getirdiğimiz gibi memur emekçilerimizin de sorunlarını tek tek kamuoyunun gündemine getirmeye devam edeceğiz…
Sözleşme görüşmeleri devam ederken özellikle emeklilikle ilgili tüm şartları yerine getirdiği hâlde emekli olmayıp çalışmaya devam etmek zorunda kalan yüz binlerce memurumuzun durumunun sözleşme masasında ele alınıp çözüme kavuşturulması isteklerine bu yazımızı ayırdık. Zira emekli olmayı beklemekte olan memurlar maaş zammından ziyade belirtilen hususlar üzerinde durmaktadır.
Emeklilik için can atıyor ancak emekli olamıyor!
“Emeklilikle ilgili tüm şartları yerine getirmiş ise ne duruyor?” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak o kadar kolay değil. Keza emekli olunca maaşları memurun durumuna göre değişmekle birlikte neredeyse yarıya yakın düşmektedir. Bu durumda üniversitede çocuklarını okutan, çocuklarına yuva kurmaya çalışan memurlar, en çok paraya ihtiyaç duydukları bir dönemde nasıl emekli olsun ki!..
Diğer yandan 3600 Ek Gösterge sözü alan memurlar, “emekli olduğum takdirde ek göstergeden kaynaklı ikramiye artış hakkım elimden kaçarsa?” diye emekliliğini çok istemesine rağmen maalesef ertelemek zorunda kalmaktadır.
EYT’YE SEVİNEMEYEN TEK EYT’Lİ GRUP: MEMURLAR!..
2 milyon 300 bini aşkın memur emeklisi temmuz ayında memurlara yapılan zamların kendilerine yansıtılmaması nedeniyle üzüntü içindeler. Bu durum nedeniyle emekliliklerini yine ertelemek zorunda kalan memurlar, EYT’liliklerine bile sevinemeyen tek EYT’li grup olarak kaldı. Emekli istatistiklerine bakıldığında en az emekli olan grubun memurlar olduğu görülmektedir.
EYT sürecinde EYT’lilerin sayısı hesaplanırken bile EYT’li memurların unutamadığı trajikomik olan hâl ise icra merciinde çözüm bulup mağduriyeti gidermeleri gerekirken aksine EYT’li memurların emeklilikte maaşlarının çok düşmesi nedeniyle emekli olamayacaklarına sevinmeleri, memurların müteessir olmalarına sebep olmuştur.
SEYYANEN ZAM MUTLAKA GERİYE DÖNÜK TELAFİ EDİLMELİ!
Temmuz ayında yapılan zamlar; emekli olanlara yansıtılmaması ile birlikte zaten emeklilikte önemli oranda düşen emekli maaşlarının daha da dip olmasına ve aradaki makasın daha da düşmesine yol açmıştır.
En düşük memur maaşı 22 bin TL’ye yükseltilirken en düşük memur emeklisi 9 bin 875 TL’de kaldı. Bu durumda çalışan memura göre en düşük memur emekli maaşı %44,5’a kadar gerilemiştir. Asgari ücretin %62’sine, açlık sınırının bile %62,5’na yakın gerilemiştir. Hakikaten daha önce görülmeyen çok vahim bir tablo ile karşı karşıyayız.
Tablo böyle olunca okurlarımızdan gelen iletilerden temmuzda memurların emeklilikten vazgeçtiği hatta dilekçe verenlerin de dilekçelerini geri çekmek zorunda kaldıkları belirtilmektedir.
Hatta hiç akla gelmeyen tayin-nakil bekleyen öğretmen ve diğer memurlar da yer boşalması ve açılması olmadığından mağduriyet yaşadıklarını ifade etmektedir.
Bu yazımızda memur okuyucularımızın durumlarını izah etmeye çalıştık. Kuruluş amaçları memurun iktisadi ve sosyal haklarını savunmak olan memur sendikalarının memur ve memur emeklilerinin açıkladığımız bu sorunlarını mutlaka kalın kırmızı çizgi hâline getirmeleri elzemdir. Aksi takdirde memur, çok istediği hâlde anayasal hakkı olan emeklilik hakkını ertelemek zorunda kalacaktır. Daha da vahimi memur emeklilerinde daha önceden hiç olmayan dağ gibi yeni sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Nasıl mı? 2023/Temmuz seyyanen zam öncesi ve sonrası emekli olanlar… Yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin sürekli yakındığı intibak meselesi gündeme gelecektir. Böylece kadro ve derece, hizmet yılı… olmasına rağmen maaşlar arasında adaletsiz uçurum ortaya çıkmaktadır.
Son söz olarak 7'nci Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde; ücret zammıyla ilgili memurların beklentilerinin karşılanması elbette ki önemlidir. Ancak memurların dile getirdiğimiz sorunlarının çözüme kavuşturulması daha hayati önem arz etmektedir.
Bunun için memur sendikalarına çok iş düşüyor…