cÖzelikle uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık hallerinde memurun çalıştığı kurum tarafından re’sen emekli edilmesine ilişkin esaslar düzenlenmiştir. Bu esaslar hem hasta memur için hem de hizmetin devamlılığı açısından ehemmiyet arz etmektedir.
UZUN SÜRELİ HASTALIKLARDA AZAMİ İZİN SÜRESİ
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine;
> Kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde 18 aya kadar,
> Diğer hastalık hâllerinde ise 12 aya kadar
izin verilmektedir.
Devlet Personel Başkanlığı, memurunun hastalığının "uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık" olup olmadığı hususunda tereddüt bulunmasına ilişkin vermiş olduğu mütalaasında; memurun işverenin ilgiliden hastalığının "uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren bir hastalık" olup olmadığı hususuna ilişkin olarak tabip tarafından verilen bir belge istenmesi ile açıklığa kavuşturulmasının uygun olacağı belirtilmiştir.
Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri de hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınmaktadır. Belirtilen azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunlu bulunmaktadır.
İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, belirtilen süreler kadar uzatılmaktadır.
Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memurlar ise iyileşinceye kadar izinli sayılmaktadır. Bunlara herhangi bir süre sınırı konulmamıştır.
Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelik çerçevesinde belirlenmektedir.
EMEKLİLİK VE İŞE GERİ ALINMA
Açıklanan şekilde uzatılan sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında çalıştığı Kurumu tarafından hakkında emeklilik hükümleri uygulanmaktadır. Diğer yandan uzun süreli tedavi gerektiren hastalığı nedeniyle 18 aylık hastalık izni verilen memurun bu süresinin bitiminde;
> Çalıştığı kuruma iyileştiğine dair raporu ya da hastalığının devam ettiğine dair resmî sağlık kurulu raporunu ibraz etmemesi,
> Kabul edilebilir mazereti olmaksızın görevini terk etmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde,
Görevinden çekilmiş sayılacaktır. (DPT; 25/04/2011-8596 mütalaası)
Re’sen haklarında emeklilik hükümleri uygulanan memurlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanmaktadır.
REFAKATÇİ MEMURLARIN İZİN HAKLARI
Memurlara refakat izni verilebilmesi için; memurun bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin veya bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi elzemdir. Memurun bu çerçevede düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda;
> Refakati gerektiren tıbbî sebepler,
> Refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı ile
> Sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği
3 ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel niteliklere yer verilmesi gerekmektedir. Gerekli görülmesi hâlinde 3 aylık süre aynı şartlarda bir katına kadar uzatılabilir. Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz. Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi 6 ayı geçemez.
İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde, göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında Devlet Memurları Kanunu ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre işlem yapılmaktadır. Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük hakları korunmaktadır.