Meslek hastalığında yapılması gerekenler

Sesli Dinle
A -
A +
Genel olarak 4/1-a (SSK) ve 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları meslek hastalığı sigortasında bulunmaktadır. 4/1-c (memur) sigortalıları ise SGK uygulamasında meslek hastalığı sigortası dışında tutulmuştur.
 
Okuyucularımızdan gelen çok sayıda iletiler de göz önünde bulundurularak bu yazımızda meslek hastalığı izah edilmiştir…
 
Yaş ve prim şartı olmadan gelir bağlanmakta 
 
Yaptığı işten dolayı hastalandıkları tespit edilenler kaç yaşında olurlarsa olsunlar hiçbir yaş ve prim şartı gerekmeksizin hemen SGK’dan emeklilik geliri almaya hak kazanabilmektedir. İş veya meslek kaynaklı hastalıklar diğer hastalıklardan farklı olarak meslek hastalığı olarak değerlendirilmektedir.
 
Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik hâlleri olarak tanımlanmıştır. Bir hastalık veya engellilik hâlinin meslek hastalığı sayılabilmesi için;

> Sigortalı olunması,

 

> Yürütülen işin sonucu olarak ortaya çıkması,

 

> Meslek hastalığının Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi, (Hastalığın Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinde yer alması ve Kurum Sağlık Kurulunca maruziyet/yükümlülük sürelerinin yeterli/aşılmamış olduğunun tespit edilmesi) unsurlarının bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir.

Meslek hastalığı tamamen yürütülen işle ilgili olayları kapsamaktadır. Bu hastalıkların en belirgin özelliği zamanla ve tekrarlanan eylemler sonucu oluşmasıdır.Meslek hastalığına maruz kalan kişiler, ölümleri hâlinde ise hak sahipleri maddi ve manevi tazminat davaları açmaktadır.
 
SGK’nın meslek hastalığı kabul ettiği hastalıklar 
 
Hangi hastalıkların meslek hastalığı sayılacağı ve bu hastalıkların, işten fiilen ayrıldıktan en geç ne kadar zaman sonra meydana çıkması hâlinde sigortalının mesleğinden ileri geldiğinin kabul edileceği meslek hastalıkları listesine göre tespit ve tayin edilmektedir.
 
Herhangi bir meslek hastalığının klinik ve laboratuvar bulgularıyla kesinleştiği ve meslek hastalığına yol açan etkenin, iş yeri incelenmesiyle kanıtlandığı hâllerde, meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük süresi aşılmış olsa bile, söz konusu hastalık, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun kararı ile meslek hastalığı sayılabilmektedir.
 
Meslek hastalıkları, meslek hastalıkları listesinde;

> A Grubu: Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları,

 

> B Grubu: Meslekî cilt hastalıkları,

 

> C Grubu: Pnömokonyozlar ve diğer meslekî solunum sistemi hastalıkları,

 

> D Grubu: Meslek bulaşıcı hastalıklar ve

 

> E Grubu: Fizik etkenlerle olan meslek hastalıkları,

Olmak üzere 5 grupta toplanmıştır.
 
Meslek hastalığının tespiti
 
Sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğunun;

> SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgelerin,

 

> Kurumca gerekli görüldüğü hâllerde, iş yerindeki çalışma şartlarını ve buna bağlı tıbbî sonuçlarını ortaya koyan denetim raporları ve gerekli diğer belgelerin,

incelenmesi sonucu SGK Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur.Sigortalının, çalıştığı işten ayrıldıktan sonra meslek hastalığı sebebiyle, Kanunda belirtilen yardımlardan yararlanabilmesi için eski işinden fiilen ayrılması ile hastalığın meydana çıkması arasında, Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilen süreden daha uzun bir sürenin geçmemiş olması gerekmektedir. SGK tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenmiş meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük süresi aşılmış olduğu için talepleri kabul edilmeyen sigortalıların yazılı başvuruları üzerine söz konusu hastalığın meslek hastalığı sayılıp sayılmayacağı hususuna, meslek hastalığının klinik ve laboratuvar bulguları ile belgelenmesi ve meslek hastalığına yol açan etkenin SGK Müfettişleri tarafından iş yerinde yapılacak inceleme sonucunda hazırlanacak rapora istinaden Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karar verilmektedir.
 
Meslek hastalığının bildirimi
 
Meslek hastalığının, 4/1-a (SSK) kapsamında bulunan sigortalılar bakımından, meslek hastalığına tutulduğunu öğrenen sigortalı veya bu durum kendisine bildirilen işveren tarafından 3 iş günü içinde e-Sigorta ile SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.
 
4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalı bakımından ise kendisi tarafından 3 iş günü içinde e-Sigorta ile SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.
 
4/1-a kapsamında tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan ve meslek hastalığına tutulduğunu öğrenen sigortalıların kendileri veya bu durum kendisine bildirilen işverenleri tarafından aynı süre ve şekilde bildirilmesi gerekmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.