Covid-19 salgınının etkileriyle mücadele kapsamında koronavirüs, zorlayıcı sebep kabul edilerek 2020 Nisan ayında 3.243.126 işçi kısa çalışma ödeneğinden faydalanmıştır.
Covid-19’un etkilerinin devam etmesine binaen 2021 Ocak ayında 1.401.567 işçi ve en son 2021 Haziran ayında 991.466 işçiye daha KÇÖ kapsamında ödeme yapılmıştır. Bu uygulama Temmuz/2021 ayında sonlandırılmıştır.
Diğer yandan işverenleri tarafından zorunlu ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar nakdî ücret desteği kapsamına alınmıştır. Bu bağlamda Nisan 2020 tarihinden 31.08.2021 tarihine kadar 3.095.889 kişi nakdî ücret desteği kapsamında yer almıştır.
PANDEMİ EN ÇOK EYT’LİLERİNİN EMEKLİLİĞİNİ ETKİLEDİ
Görüldüğü üzere pandeminin etkilerinin şiddetli olduğu dönemde milyonlarca çalışanın kısa çalışma ve zorunlu ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalması nedeniyle emeklilik primleri de yatmamıştır. Bu durum özelikle EYT kapsamında bulunan çalışanların eksik primlerini tamamlayamamalarına yol açmıştır.
Emeklilik primleri yatmayan milyonlarca çalışanın mağduriyet yaşamaması için ilk defa
Bu köşemizden dikkat çekmek için kapsamlı uyarılarda bulunmuştuk.
Okuyucularımızdan gelen yoğun talep üzerine 4 Mayıs 2020 tarihli “Kısa çalışma ve ücretsiz izin süreleri emekliliğe sayılsın!” yazımızda pandemi mağduru çalışanlar için alınması gereken önlemlere geniş bir şekilde yer verdik. İlerleyen dönemlerde bu konuyu birkaç kez gündeme getirmemize rağmen hâlen bir yasal düzenleme yapılmamıştır.
EYT düzenlemesine ilişkin ÇSGB’da oluşturulan masanın çalışmalarının devam ettiği bu esnada gazetemize ve sosyal medya hesaplarımıza gelen iletilerden çok sayıda okuyucumuz KÇÖ ve zorunlu ücretsiz izin nedeniyle eksik kalan emeklilik primlerine ilişkin bir çözüm getirilmesini talep etmektedir.
İŞ-KUR SADECE GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİNİ YATIRDI
Covid-19 etkisiyle kısa çalışma kapsamına alınan işçilerin KÇÖ döneminde emeklilik primleri yatmamıştır. İŞ-KUR tarafından sadece genel sağlık sigortası primleri ödenmiştir.
Keza işçinin kısa çalışma kapsamında bulunduğu sürelerde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri SGK’ya aktarılmamaktadır. Bu sebeple kısa çalışma döneminde işçilerin emekliliğe yarayan yaşlılık, malullük ve ölüm (uzun vadeli) sigortaları primleri yatmamaktadır.
KISA ÇALIŞMA VE ZORUNLU ÜCRETSİZ İZNE BORÇLANMA HAKKI YOK
Kamuoyunda geriye dönük SGK hizmeti kazanma olarak bilinen hizmet borçlanmaları, çalışanlara emeklilikte avantajlar sağlamaktadır. Özellikle eksik prim gün sayıları olup da bu sürelerin dolmasını beklemek zorunda kalanlara çoğu zaman hemen bu primleri borçlanma ile yerine getirmesi avantajını sağlamaktadır. Ayrıca bazı borçlanmalar bazı hâllerde daha erken emekliliğe ve emeklilik maaşında artışa vesile olabilmektedir.
SGK uygulamasında borçlanma kapsamında yer alan kişi ve durumlar için borçlanma hakkı bulunmaktadır.
Mevcut düzenlemelerde kısa çalışma ödeneği alan işçiler bu dönemler için hizmet borçlanması yapmalarına ilişkin yasal bir dayanak bulunmamaktadır. Aynı şekilde pandemi nedeniyle işverenleri tarafından ücretsiz izne ayrılanlar için de hizmet borçlanmasına ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır.
YASAL DÜZENLEME ŞART!
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanılan süreler ile pandemi nedeniyle ücretsiz izin kullandırılan sürelerde işçilerin özelikle de EYT’lilerin emeklilik yönünden mağdur olmaması için bu sürelerin hizmet borçlanması ile tamamlanması için gereken yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Umarız bu düzenleme EYT düzenlemesiyle birlikte çıkarılarak primleri eksik kalan EYT’li işçilerin pandemi nedeniyle oluşan bu mağduriyeti giderilir.
Sağlıkla kalınız…
Çok haklısınız amaç mağduriyet gidermekse bunu kesin çıkarmaları lazım
Kesinlikle çözülmeli bir an önce yasa çıkartılarak....