Raporsuz işçi çalıştırmak riskli!

Sesli Dinle
A -
A +
İşverenlerin, çalışanlarının sağlık gözetimini yapmaları yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle çalışanların iş yerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutmaları gerekmektedir.
Aksi takdirde hem İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hem SGK yaptırımları söz konusu olmaktadır.
 

RAPOR ALINMASI GEREKEN HÂLLER

 
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işverenler aşağıdaki hâllerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır. Çalışanların;

> İşe girişlerinde

 

> İş değişikliğinde,

 

> İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde ve

 

> İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile iş yerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla muayenelerin yapılması gerekmektedir.

Diğer yandan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz.
 

İŞ YERİ HEKİMİ DÜZENLEYEBİLİR

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında alınması gereken sağlık raporlarının iş yeri hekiminden alınması yeterli bulunmaktadır.
 
Belirtilen Kanun yürürlüğe girdikten sonra işe girişlerde çalışanlar için hastanelerden rapor alınması zorunlu değildir.
50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iş yerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir.
Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılması gerekmektedir. İtiraz üzerine hakem hastaneleri tarafından verilen kararlar kesin hükmündedir.
 

ÇALIŞANLARDAN RAPOR PARASI ALINAMAZ

Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanması gerekmektedir. Bu maliyetler çalışana yansıtılamaz.
 
Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgilerinin gizli tutulması ve paylaşılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde doğacak sorumluluklardan işveren sorumlu tutulmaktadır.
 

SGK, MASRAFLARI İŞVERENDEN ALIR

SGK Kanunu uyarınca hastalık vakalarında bazı durumlarda işverenin sorumluluğu söz konusu olmaktadır. SGK’ya göre; çalışma mevzuatında sağlık raporu alınması gerektiği belirtilen işlerde,

> Böyle bir rapor olmadan çalıştırılan,

 

> Eldeki rapora aykırı olarak bünyece elverişli olmadığı işte çalıştırılan

Sigortalının, bu işe girmeden önce var olduğu tespit edilen veya bünyece elverişli olmadığı işte çalıştırılması sonucu meydana gelen hastalığı nedeniyle, SGK tarafından sigortalıya ödenen geçici iş göremezlik ödeneklerinin tamamı işverenden faiziyle birlikte alınmaktadır.
    ***
“Korkarım ki bir gün teknoloji, insan etkileşiminin önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak.” Albert Einstein
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.