Kaliteli ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi her ülkenin istikbali açısından hayati ehemmiyet arz etmektedir. Ülkemiz açısından da SGK’nın sigortalı ve hak sahiplerinin memnuniyetini esas alan kaliteli ve yeterli hizmet sunması elbette çok önemlidir.
Son dönemlerde Sosyal Güvenlik Kurumu, EYT ve yetersiz emeklilik maaşları ile sık sık gündeme gelmektedir. Hakikaten hazine desteğine rağmen taban maaşlar yüksek enflasyon karşısında asgari ihtiyaçları bile karşılamaktan tamamen uzak kalmıştır. Emeklilik konusu belirttiğimiz üzere zaten her daim gündemi işgal etmektedir.
Peki SGK’nın geniş hizmet ağı içerisinde önemli yer tutan sağlık harcamaları ne durumda? Okuyucularımızın meraklarını gidermek amacıyla kesinleşen istatistiki rakamlarla bu hususu değerlendireceğiz.
SAĞLIK HARCAMALARI GEÇEN YIL 283 MİLYARI AŞTI!
SGK, birkaç istisna dışında neredeyse nüfusun çoğuna sağlık hizmeti sunmaktadır. 2021 yılında 177 milyar 241 milyon TL olan sağlık harcamaları 2022 yılı sonunda %60 oranında artış göstererek 283 milyar 224 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
Bu tutarın %66’sını tedavi harcamaları oluşturmaktadır. İlaç, reçete hizmet bedeli ve diğer harcamalar ise toplam tutarın %34’lük kısmına karşılık gelmektedir. Kurumun 2022 yılına ait sağlık harcamalarına ilişkin sayısal veriler aşağıdaki tabloda ayrıntılı olarak gösterilmektedir.
HASTA MÜRACAAT SAYISI
2021- 2022 (İlk 9 ay) dönemine ilişkin MEDULA hastane müracaat sayıları aşağıdaki tabloda ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Geçen yıl sağlık tesislerine başvuruda bulunan hasta sayısı önceki yıla göre %31,73 oranında artmıştır. Bu artışta pandeminin bitmesine müteakip ertelenen başvuruların da etkisinin bulunduğu değerlendirilmektedir.
Yurt dışına tedavi için gönderilen hasta sayısı ise önemsiz denecek orandadır.
2021 yılında kesinleşen rakamlara göre tedavi için yurt dışına gönderilen kişi sayısı sadece 27 kişidir.
Kontrol muayenesi için gönderilen hasta sayısı ise 4 kişiden ibarettir.
Diğer yandan 2022 yılında geri ödemede bulunan ancak sözleşme süresi biten veya geri ödeme kapsamına dâhil edilen ilaçlardan 17 adet ilaç için Kurum ile ilaç firmaları arasında toplam 14 adet Alternatif Geri Ödeme Sözleşmesi imzalanmıştır.
Son olarak COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında rapor yenileme hususlarına ilişkin olarak kronik hastalık kapsamında bulunan hastalıklara ait raporların süresi 30/6/2023 tarihine kadar uzatıldığını belirtelim.