SGK ve Maliye borç yapılandırmasında bu fırsatlar kaçmadı

Sesli Dinle
A -
A +
Kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen “Kamuoyunda borç yapılandırma Torba Kanunu olarak bilinen “Kamuya Borçların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 12/03/2023 tarihinde yürürlüğe girmişti.
 
Neredeyse tüm SGK ve Maliye alacakları ile ilgili kanunlar gereği SGK ve Maliye tarafından takip edilen alacakları kapsamaktadır. Hâl böyle olunca çok sayıda işveren ve vatandaşımız başvuruda bulundu. Ancak sadece borçların yapılandırılması yeterli değildir. Keza yapılandırma yapıldıktan sonra şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu hakkın kaybı bile söz konusu olmaktadır.
 
Torba Kanunu’nda belirtilen SGK ve Maliye borçlarının peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihinde bitmiştir. Buna rağmen mezkur kanunda avantajlı bir yol bulunmaktadır.

SGK BORCUNU ÖDEYEMEYENLER İÇİN İŞTE FIRSAT!

Torba Kanunu uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştı.
 
Ayrıca 31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı SGK tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple Torba Kanunu’nda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştı.
 
Buna rağmen belirtilen sürelerde borcunu ödeyemeyenler için bir fırsat daha bulunmaktadır. Keza Torba Kanunu’nda “Peşin veya taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi ve ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gereken tutarların ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, hesaplanan tutarların tamamının ilk taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla katsayı uygulanmaksızın Kanun’dan yararlanılır” hükmüne yer almaktadır. Bu hükümler gereğince;
 
> Peşin ödeme seçeneği tercih edilmek suretiyle yapılandırılan borçların tamamının ilk taksit ödeme süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde ilk taksitin ödeme süresini izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla birlikte ödenmesi,
 
> Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi ve ilk taksit süresi içerisinde ödenmesi gereken tutarların süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde yapılandırılan tutarın tamamının ilk taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla,
 
Torba Kanunu’n hükümlerinden yararlanılacaktır. Her iki durumda da yapılandırılan alacağa katsayı uygulanmayacaktır. Dolayısıyla avantaj devam edecektir.

MALİYE BORÇLARINDA AY SONUNU KAÇIRMAYIN!

SGK’da olduğu gibi Maliye borçları da borç yapılandırma Torba Kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi ve ödenmesi gereken tutarların (peşin, 1. ve/veya 2. taksit tutarları) süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde; hesaplanan tutarların tamamının 31/08/2023 tarihine kadar geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla katsayı uygulanmaksızın Torba Kanun avantajlarından yararlanılacaktır. Ancak, peşin ödeme indiriminden yararlanılamayacaktır. Ayrıca, taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilerek ödeme süresi içinde ilk iki taksitinin ödenmiş olması durumunda; kalan taksitlerin tamamının 31/08/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmaksızın Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır. Ancak, peşin ödeme indiriminden yararlanılamayacaktır.

MALİYENİN BORÇ ÖDEME KOLAYLIKLILARI

Gelir İdaresine ait borç ödemelerinizi; Gelir İdaresi Başkanlığına ait (gib.gov.tr) internet adresi (İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması) üzerinden;

> Anlaşmalı bankaların kredi kartları ile

 

> Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından,

 

> Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla yapılabileceği gibi,

yine anlaşmalı bankaların; şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.), ya da Vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine  yapabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.