SGK/GSS affı/yapılandırması ne zaman çıkacak?

A -
A +

Son 15 yılda hemen her yıl veya iki yılda bir yapılandırma kanunları çıkarılmıştır. Son olarak 2021 yılında yapılan SGK borç yapılandırmasından 2 yıl geçmeden 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 7440 sayılı Kanun ile yeniden yapılandırma kanunu çıkarılmıştır.

 

Buna rağmen başta esnaf ve sanatkârlar olmak üzere işverenler, emeklilik hazırlığı yapmakta olanlar ile diğer SGK ve Maliye borçluları her gün gazetemize ve sosyal medya hesaplarımıza gönderdikleri çok sayıda iletilerde SGK ve genel sağlık sigortası borçlarının ne zaman yapılandırılacağını sual etmektedir.

 

 

BEKLENTİLER ÇOK FAZLA!

 

 

Başta SGK ve Maliye borçluları olmak üzere tüm kamu borçları neredeyse her 1-2 yılda bir yapılandırılmaktadır. En son geçen sene yapılandırma yapılmıştı.

 

Hâl böyle iken OVP kapsamında yürütülmekte olan sıkı para politikası ve özelikle yüksek faizler ile ekonomideki daralmaya bağlı olarak ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar vatandaşlarda kamu borçlarının yapılandırma beklentisini artırdı.

 

Diğer yandan politika faizlerin Merkez Bankası tarafından %50’li rakamlara yükseltilmesiyle birlikte kamu borçlarına yönelik uygulanan gecikme zammının da fahiş miktarda artırılması mağduriyetlerin artmasına ve borç yapılandırmasına yönelik beklentilerin daha da artmasına yol açtı.

 

 

EMEKLİ OLAMAYAN BAĞ-KUR’LULAR MAĞDUR

 

 

En son “Torba Kanun” ile yürürlüğe konan işverenlerin SGK borç yapılandırması, 2023 yılında sona ermiştir. SGK borç yapılandırması sadece borcu olan işverenleri ilgilendirmemektedir.

 

Aynı zamanda borcu nedeniyle emekli olamayanlar ile Bağ-Kur’lu EYT’lileri de yakından ilgilendirmektedir.

 

Keza başta silinen hizmetlerin canlandırılması, kredi ile emeklilik vs. birçok düzenleme yapılandırma kapsamında yer almaktadır.

 

2023 yılında çıkarılan EYT Kanunu ile en çok SSK’lılar emekli olmuştur. Başta esnaf ve sanatkârlar olmak üzere Bağ-Kur’lular borçları ve yüksek ihya maliyetlerine binaen emekli olmadılar. Diğer yandan söz verilen prim eşitleme vaadi de ifa edilmeyince iyice mağdur oldular.

 

 

2021 YAPILANDIRMASINA ÖZLEM VAR!

 

 

2021 yılında çıkarılan “Torba Kanun” ile yürürlüğe konan borç yapılandırması kapsamında prim borcu bulunması nedeniyle sigortalılıkları durdurulanların daha sonra kendileri ya da hak sahipleri tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat ederek ihya talebinde bulunmalarının yolu açılmıştı.

 

Bu sayede geçmiş yıllarda durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı cazip şartlarla yeniden kazanılarak çok sayıda kişi emekli olmuştur. Ancak bu uygula 2023 yılındaki kanunda yer almayınca EYT’li Bağ-Kur’lular emekli olmadılar. 2025 yılına sayılı günler kala bu yönde beklentiler artmıştır.

 

2021 yılındaki yapılandırmada Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında hizmetlerin yeniden ihya (canlandırma) edilip eksik primleri doldurmak suretiyle;

  • Köy ve mahalle muhtarları,

  • Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile

  • Tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan,

 Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu mülga hükümlerine ve mülga Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa göre tescilleri yapıldığı hâlde prim borçları nedeniyle daha önceki ilgili kanunları uyarınca sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlar faydalanarak emeklilik hakkı kazanmışlardı.

 

 

KREDİ İLE EMEKLİLİK

 

 

Yine 2021 yılındaki yapılandırma kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu ile kamu bankaları arasında beklenen protokol imzalanmaktadır. 2021 yılında yapılan borç yapılandırması kapsamında SGK Kamu bankalarıyla yapmış olduğu protokol dolayısıyla çok sayıda vatandaşımız emeklilik hakkına kavuşmuştur.

 

Kredi iş birliği protokolü kapsamında, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda 4/1-b’den yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, 4/1-b prim borcunu ödemesi durumunda 4/1-a’dan yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, Ek-5 ve Ek-6 kapsamında çalışanlardan birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar bulunmaktadır.

 

Diğer yandan yeterli primleri olmasına karşın mevcut Bağ-Kur primlerini ödemeyecek durumda olanların da bu hizmetlerinin durdurulmasıyla birlikte emeklilik hakkını elde edenler de yapılandırma kanununu beklemektedir.

 

 

2025 MART-NİSAN AYLARI

 

 

Gelelim SGK ve genel sağlık sigortası borçlarının ne zaman yapılandırılacağına. İçinde bulunduğumuz bu senenin son aylarında SGK tarafından işi-gücü olmadığı için re’sen genel sağlık sigortası kapsamına alınıp borç tebligatı gönderilen milyonlarca GSS borçlusu vatandaşımız serzenişte bulunmaktadır. Bu borçlar yüksek faizler nedeniyle ödenmeyecek boyutlara varmıştır. Diğer yandan Bağ-Kur’lu vatandaşlarımızda aynı durumda bulunmaktadır. İşverenler borç baskısı altında can simidi gibi yapılandırma kanunu beklemektedir. Benim kaynaklarımdan aldığım bilgilerden bu sene içinde SGK-Vergi yapılandırması çıkmayacağı yönündedir. Ancak 2025 yılında hükümetin faizleri düşürmeye başlaması ile birlikte 2025 Mart veya nisan ayında yeni bir yapılandırma kanununun çıkma ihtimalinin kuvvetle muhtemel hâle geldiğini söyleyebiliriz.

 

Umarız başta GSS borçluları ve Bağ-Kurlular olmak üzere tüm vatandaşlarımızın beklentileri karşılayacak bir kanun çıkarılır…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.