"Torba Kanun"da Genel Sağlık Sigortası düzenlemeleri

Sesli Dinle
A -
A +

15 yılı aşkın süreden beri uygulanmakta olan Genel Sağlık Sigortasıyla toplumun çoğunluğu sağlık sigortası imkânına kavuşmuştur.

 

Bu sigorta koluyla ülkemizde öğrenim gören yabancı öğrenciler ve ikamet eden yabancılar da dâhil olmak üzere herhangi bir işte çalışmaları ya da faaliyette bulunmaları nedeniyle zorunlu sigortalı olanlar ile isteğe bağlı sigortalılar genel sağlık sigortasından otomatikman faydalanabilmektedir.

 

Bunların dışında kalan işsizler, kaçak sigortalı çalışanlar, hiçbir işte çalışmayanlar, 18 yaşından sonra öğrenim hayatını sonlandıranlar, 20 yaşını aşan lise mezunları ile 25 yaşını aşan üniversite mezunu işsizler, sigortasız tarım işçileri, sigortasız ev hizmetlerinde çalışanlar ile hiçbir sigortalılığı bulunmayıp sağlık harcamalarını kendi cebinden karşılayanlar ile diğer tüm sosyal güvenliği olmayan vatandaşlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren gelir testi ve genel sağlık sigortası kapsamında yer almaktadır.

 

Ancak hâlen bu durumun farkında olmayan ve her ay hanesine (asgari ücrete göre değişen 2023 yılı için) 400 TL’yi aşkın prim borcu ve borca ait gecikme zammı ile cezası uygulanan çok sayıda vatandaşımız bulunmaktadır. Hâl böyle iken belirtilen kişilerin yüklü miktarda birikmiş genel sağlık sigortası borcu bulunmaktadır. Bu borçların ödenmesi için geçmiş yıllarda son derece cazip yapılandırma kanunları çıkmasına rağmen maalesef hâlen milyonlarca vatandaşımızın genel sağlık sigortası borcu bulunmaktadır.

 

Hükûmetin TBMM’ye gönderdiği 80 maddeden müteşekkil yeni "Torba Yasa" da bu yönde sürpriz bir düzenlemeye yer verilmiştir.

BORCU OLANLARIN SAĞLIKTAN FAYDALANMASI

Genel sağlık sigortalıların sağlık hizmeti sunucusuna başvurması hâlinde 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması şarttır. Dolayısıyla borcu olanlar sağlık sigortasından faydalanmada sorun yaşamaktadır. Hâl böyle olunca hükûmet son yıllarda bu şarta rağmen her yıl vatandaşların sağlıktan faydalanması için düzenleme yapmaktadır.

 

Yeni ‘Torba Kanun’da anılan vatandaşlara yönelik geçmiş dönemlere yönelik af getirilerek sağlıktan faydalanmalarının önü açılmaktadır.

 

‘Torba Kanun’da prim ödeme yükümlüsü kendisi olan vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlanması, ekonomik ve sosyal anlamda hayatlarına daha sağlıklı devam etmelerini sağlamak amacıyla yürürlüğe konulan yapılandırma kanunlarından yararlanamayan ya da yararlanmalarına rağmen zorunlu genel sağlık sigortası prim borçlarını ödeyemeyen sigortalılara yönelik kamuya olan borç yüklerini hafifletmek ve sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla düzenleme yapılmaktadır.

BORÇLULARA PRİM BORCU DÂHİL KISMİ AF

‘Torba Kanun’la Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa geçici madde ilave edilecektir.

 

Bu ilave maddede “Bu Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında 1/1/2014 öncesine ait olup ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilmez” hükümlerine yer verilecektir.

 

Böylece kapsama giren vatandaşlarımızın 1 Ocak 2014 öncesine ait olup ödenmemiş olan genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

SAĞLIK SİGORTASI NEDENİYLE ÜNİVERSİTE HASTANELERİNE DESTEK

SGK ile “Götürü Bedel Üzerinden Sağlık Hizmetleri Alım Sözleşmesi ve Usul Esasları” kapsamında; üniversite sağlık hizmeti sunucuları ile 2023 yılı global ödeme tutarları belirlenmek suretiyle sözleşmeler imzalanmıştır.

 

Üniversite sağlık hizmeti sunucularınca hizmetin ifasında mali güçlük yaşanmaması ve hizmetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla ek sözleşmeler ile üniversite sağlık hizmeti sunucularına ek bütçe desteği sağlanmıştır. Götürü bedel sözleşme hükümleri gereğince, 2023 yılı götürü bedel sözleşme tutarı ile tahakkuk tutarı arasındaki fark üniversite hastanelerinin 2024 yılındaki alacaklarından mahsup edilecektir. Bu durum, kamu üniversite sağlık hizmeti sunucularınca 2024 yılında sağlık hizmetlerinin sürdürülmesinde aksaklıklara sebep olabileceğinden, 2023 yılında verdikleri sağlık hizmeti bedelinin götürü bedel sözleşme tutarından düşük olması durumunda aradaki farkın terkin edilmesi ile kamu üniversite sağlık hizmeti sunucularının finansal sürdürülebilirliğinin desteklenmesi amaçlanmıştır. Terkin edilen bu tutarların, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanması amaçlanmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.