14 Mayıs günü 2023 Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri yapıldı. Ardından ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimi de 28 Mayıs 2023 günü tamamlandı.
Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları açıklamasının akabinde yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin ettikten sonra yeni hükûmeti bu hafta içerisinden açıklaması bekleniyor.
Yeni hükûmette çalışanların ve emeklilerin dikkatleri özellikle mevcut Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e yer verilip verilmeyeceği ile yeni ekonomi yönetiminde olacaktır. Ancak yeni hükûmette kim olursa olsun Haziran ayı takviminde sonuçlandırılması gereken düzenlemeler bulunmaktadır.
YENİ ASGARİ ÜCRET
Temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücretin bu yıl ikinci kez belirlenmesi için en geç haziran ayının ikinci haftasından itibaren Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanması beklenmektedir.
2023 yılının temmuz ayında da uygulanacak asgari ücret, en geç haziran ayının sonlarına doğru Resmî Gazete’de yayımlanarak ilan edilecektir.
10 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret, aynı zamanda istirahat rapor parasından SGK primleri ve idari para cezalarından sosyal yardımlara kadar birçok kalemi etkilemektedir.
Bütün ücret geliri elde eden işçi, sözleşmeli, memur ve diğer çalışanlar gelir vergisine tabidir. Çalışanların maaş bordrolarında yer alan ücret ve eklentilerden her ay vergi kesilmektedir. İlk defa 2022 yılı ocak ayından itibaren yürürlüğe konan asgari ücret bu vergiden istisna edilmiştir. Temmuz ayında belirlenecek asgari ücretin de gelir vergisi ve damga vergisinden istisna edilmesi beklenmektedir. Bu bağlamda belirlenecek asgari ücretin brüt tutarına bağlı olarak belirtilen tüm çalışanların da maaşlarında istisna edilecek tutara bağlı olarak maaşlarına pozitif yansıyacaktır.
MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI ZAMMI
Bu ay içerisinden 700 bini aşkın kamu işçisine ilişkin 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü İmzalandı.
Bu çerçeveyle birlikte en düşük kamu işçisinin sosyal yardımlar ve yan haklar hariç bugün itibarıyla 21 bin 750 TL, temmuz ayında yapılacak %15 oranındaki refah payı ile birlikte 25 bin TL’yi aşacaktır. Bu ücret aynı zamanda kamunun asgari ücreti olarak kabul edilebilir.
Hâl böyle iken memurlar ve diğer kamu görevlileri başta olmak üzere mezkûr işçiler ile tüm çalışanlar ve emekliler arasında mevcut ücretlendirme dengesi tamamen değişmiştir. Çalışma barışının ve huzurunun tesisi ve dengelerin adilane birlikte yeniden oluşturulması için artık memurlara ve emeklilere sadece enflasyona göre güncelleme yapılmasının yetersiz kalacağını başta İhlas Haber Ajansına vermiş olduğu röportajlarda olmak üzere katıldığım tüm TV programlarında dile getirmiştim.
Nitekim konuyla ilgili Cumhurbaşkanımızın; en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltileceği, işçilerin maaşlarından düşük kalmayacağı yönündeki açıklamaları memurları rahatlattı.
Bu meyanda haziran ayında memurlara yapılacak olan zam oranları doğrudan doğruya memur emeklilerine de yansıtılacaktır. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarının da sadece enflasyonla sınırlı bir artış olmayacağını mezkûr işçilerin çerçeve protokolünün mihenk taşı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
YAPILACAK DİĞER DÜZENLEMELER
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı kamuda kadroya geçecek olan yaklaşık 90 bin civarında taşeron işçisi ile ilgili çalışmaların tamamlandığını açıklamıştı. Haziran ayında Ek Merkezî Bütçe çalışmaları olmadığı takdirde öncelikle taşeron işçilerinin kadroya geçmesine ilişkin kanun teklifinin TBMM’ye sevk edilmesi beklenmektedir.
İlerleyen dönemlerde seçim vaatleri arasında birinci derecede yer alan tüm memurlara 3600 EK Gösterge verilmesi başta olmak üzere;
> Bağ-Kur prim eşitlemesi
> Ev hanımlarına prim desteği ve erken emeklilik
> Gurbetçilere tam zamanlı çalışma hakkı
> Geçici işçilere ilişkin düzenleme yapılması
> Aile ve Gençlik Bankası kurularak aile ve gençlerin desteklenmesi…
Düzenlemelerin yasalaştırılması beklenmektedir.