Yeni 'Torba Kanun' ile EYT ve Kamu Personeline Kadro meseleleri

Sesli Dinle
A -
A +

1 Ekim Cumartesi günü TBMM yeniden faaliyete başlar başlamaz Hükûmet tarafından “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adı altında tamamen ekonomik konulara yönelik ‘Torba Kanun Teklifi’ TBMM’ye intikal ettirilmiştir.

Şimdi de “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adı altında 23 maddeden müteşekkil ikinci bir Torba Kanun Teklifi TBMM’ye gönderildi.

Bunun üzerine bu ay içinde kadroya geçmek için düzenleme bekleyen kamuda hâlen sözleşmeli olarak çalışmakta olanlar, 2018 yılındaki düzenlemeden faydalanamayıp yeni düzenlemeyle taşerondan kamuya geçmeyi bekleyenlerin yanı sıra EYT’liler ile diğer çalışan ve emekliler kendileriyle ilgili bir düzenleme olup olmadığını merak etmektedir.

 

Bu ay EYT yok!

 

Bahse konu Torba Kanunda vergi ile ilgili düzenlemeler, Uyuşmazlık Mahkemesi Kararları nedeniyle yargı yolundan kaynaklı uygulama sorunlarının giderilmesine yönelik düzenlemeler, kamulaştırma ve kamu ihale işlemleri… gibi düzenlemeler yer almakta olup EYT, staj ve çıraklık mağdurları ile diğer çalışanlara yönelik düzenlemeler bulunmamaktadır.

Önümüzdeki günlerde yeni Torba Kanunların yine TBMM’ye gelmesi beklenmektedir. Ancak 2022/Aralık ayından önce EYT yasa teklifinin gelmeyeceği netleşmiş bulunmaktadır.

Keza EYT Kanununun 2023 yılında yürürlüğe girmesi ve EYT’lilerin SGK’nın 2023 bütçesinden emekli maaşı almaları öngörülmektedir.

 

Kamu personeline ilişkin düzenlemeler eli kulağında

 

Kamuda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında 4/B'li sözleşmeli olarak çalışan yaklaşık 550 bin personelin kadroya geçmesiyle ilgili sona gelindi. Teknik çalışmanın tamamlanmasının ardından hazırlanan kanun teklifinin EYT yasa teklifinden önce kasım ayında TBMM’ye gelmesi beklenmektedir.

Bu yasa teklifinde hâlen kamuda taşerona bağlı olarak çalışmakta olan 90 bin kişiyi aşkın işçinin de kamuya geçirilmesi beklenmektedir…

Diğer yandan sevgili okurlarımızın en çok merak ettiği 2000 yılı sonrası için emeklilikte intibak ile Bağ-Kur tescil kaydına yönelik düzenleme, annelerin sigorta başlangıcı öncesi doğum borçlanması… ile diğer hususların henüz gündemde olmadığını belirtelim.

 

"BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA"

 

"Kadınlara yönelik konut desteğinden hangi şartlarla faydalanılabilecek?" Aysima M.

Aysima Hanım, bahsettiğiniz destek sadece eşi vefat etmiş ve sosyal yardım faydalanıcısı kadınlara verileceğini hemen belirtelim. Bu bağlamda destekten yararlanmak için;

•T.C. vatandaşı olmak,

•Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında faydalanıcısı olmak,
•Eşi vefat etmiş, 18 yaş altında en az 3 çocuklu hane özelliğine haiz olmak kaydı ile diğer eşi vefat etmiş çok çocuklu aile özelliğine sahip olmak,

•Konutların yapıldığı ilde ikamet etmek ve

•Bakanlığın Sosyal Konut Projesi de dâhil barınma yardımı programı kapsamında yürütülen ev yapım yardımı kapsamında destek almamış olmak şartlarını taşımak gerekmektedir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi ve müracaat için ikametgâhınızın bağlı bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurabilirsiniz.

          ***

“Çocuğumuz kimin üzerinden sağlıktan faydalanır?” Dürdane Ç.

Dürdane Hanım, ebeveynlerden yalnız birisinin sigortalı olması hâlinde çocuklar sigortalı olan ebeveyn üzerinden herhangi bir işleme gerek kalmadan otomatik olarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılır. Ancak ebeveynlerin ikisinin de genel sağlık sigortalısı olması hâlinde çocuklar baba üzerinden faydalandırılır. Ebeveynlerin çocukları için yazılı müracaatlarının olması durumunda tercihlerine göre birisi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık aktivasyonu oluşturulmaktadır.

          ***

“Emekli Sandığına nasıl devam edebilirim?” Zekeriya K.

Zekeriya Bey, Emekli Sandığı Kanununa tabi devlet memuru olarak görev yapanlardan; bu görevlerinden istifaen veya müstafi sayılmak suretiyle ayrılan ve görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde isteğe bağlı iştirakçi olmak için SGK’ya yazılı olarak başvuruda bulunanlar, Devlet Memurları Kanununa ve diğer personel kanunları ile kendi kuruluş kanunlarına göre en az 10 yıl fiilen çalışmış olması şartıyla Emekli Sandığına tabi isteğe bağlı iştirakçi olabileceklerdir.

          ***

"Hayat gerçekten basit, ama biz bunu karmaşık hâle getirmek için ısrar ediyoruz." Konfüçyüs

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.