"Al beni" diyor

A -
A +

ABD ekonomisi uzun süreli yüksek faiz politikasının bedelini küçülerek ödüyor. İmalat daralıyor, perakende satışlar düşüyor, halk harcama yapamıyor, haziran ayında istihdam tahminleri aştı, önceki ayların rakamlarında yapılan aşağı yönlü revizyonlar ve aylık ücret artışlarındaki yavaşlama emek piyasasındaki soğumayı gösteriyor.

 

İşsizlik oranı %4,1’e yükseldi. Enflasyonu düşüreceğim derken, sistem tıkandı. Verilerdeki bozulma üzerine FED’in eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimine gitme ihtimalinin %74’e yükselmesi altına yaradı. Başkan Biden'ın yeniden seçilme riski bir tarafa yeniden seçilirse Başkanlık görevlerini yönetme becerisi konusunda artan çok ciddi bir endişe var. Bu belirsizlik altın fiyatlarını destekliyor. Demokrat Parti bir yedek aday bulmak için harekete geçti, ancak Biden kesinlikle adaylıktan çekilmeyeceğim diyerek kapıyı kapattı.

 

Altındaki yukarı hareketi destekleyen bir diğer önemli gelişme Bitcoin’deki sert düşüş... Kripto para sert satışlardan yakasını kurtaramıyor. İflas eden Japon borsası Mt. Gox'un yaklaşık 127.000 alacaklıya 9 milyar dolardan fazla Bitcoin ödemesi yaygın bir kâr satışını tetikleyecek korkusu, fiyatı 55 bin dolara indirdi. Dahası, milyarder Bitcoin yatırımcısı Peter Thiel yakın zamanda artan oynaklık beklentileri nedeniyle elindeki varlıkların çoğunu sattığını açıkladı. Bitcoin’in 50 bin dolara gerileyeceği beklentisi hâkim. Bitcoin'in fiyatı daha da düşerse, bu uzun kontratlar tasfiye edilebilir. Bu da BTC için uzun bir düşüş dönemine yol açabilir. 55 bin dolarlık desteğini kaybetmesi hâlinde çöküş hızlanacak.

 

Mayıs ayı sonunda 2450 dolarlık rekor seviyelere ulaştıktan sonra 2312 dolarla dip yapan altın yeni haftaya 2380 dolarla başladı. İlk hedef 2420 dolar. Bu seviye aşılırsa 2500 dolara ulaşılacak. 

 

FED başkanı Powell’ın Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki sunumları ile ABD’de perşembe ve cuma günü açıklanacak ve düşüş beklenen haziran enflasyon rakamları sonrası ataklar sertleşebilir. İsviçre’nin en büyük bankalarından UBS; korunma aracı olarak altının bir numara olduğunu açıkladı. Dolardaki kayıplar arttığı için Çin Merkez Bankası rezervlerindeki altın miktarını artırabilir. Dünya Altın Konseyinin 2024 Altın Rezervleri anketine göre, Merkez Bankalarının %29'u önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artırmayı planlıyor. Bu rakam 2018'de bu ankete tutulmaya başlandığından bu yana en yüksek seviye.

 

ABD’nin en büyük bankalarından Goldman Sachs 2024 sonunda altının onsunun 2700 dolar olarak görüyor. Çin Merkez Bankası haziran ayında rezervlerindeki altın miktarını arttırmadı. Ancak Hindistan Merkez Bankası son 2 yılın en büyük alımını yaptı. Çin’in geçici olarak altın talebini geri çekmesi sıra dışı değil...

 

Dolardaki kayıpların artması altını güçlendirecek. Şu anda Kapalıçarşı’da 2500 TL’den satılan altın kısa vadede 2600 lirayı aşabilir. Uzun vadeli ana hedef 3 bin liradır.

 

Tasarrufunu 1 yıl boyunca sağlam yatırımda tutmak isteyenler hiç vakit kaybetmeden alım yapsınlar. (Önemli not: Bu fikir tamamen şahsi görüşümdür. Karar tamamen size aittir.)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.