Küresel piyasalar resmen çöktü. ABD Başkanı Trump’ın gümrük tarifeleri konusunda geri adım atmayacağını, Çin ile ticaret açığı kapanmadan anlaşma olmayacağını söylemesi yatırımcıları panikletti. Çin’in 10 Nisan’dan itibaren ABD’den yapılan tüm ithalata yüzde 34 gümrük vergisi uygulayacağını açıklaması yangını büyüttü. Trump’ın ticaret savaşı kripto piyasasını da çökertti. Bitcoin 72 bin dolara düştü. Yatırımcılar güvenli liman 10 yıllık ABD tahvillerine koştu, getiriler 3,89’a indi, küresel resesyon endişeleriyle diğer varlıklardaki zararlarını telafi etmek amacıyla satış yapması altını üç haftanın en düşük seviyesine indirdi. Gümrük tarifeleri ABD’yi ve de dünyayı resesyona sürükleyeceği korkusu Brent petrolü 63 dolara düşürdü. Trump ısrarcı ve inatçı dış ticaret politikası ile ABD iş dünyasının güvenini kaybetti. Ülke kendi kendini vuran ekonomik "nükleer kış"a sürükleniyor. Dost ve düşman ülkelere aynı anda, büyük ve orantısız gümrük vergileri uygulayarak ABD güvenilir ticaret ortağı olmaktan uzaklaşıyor, küresel iş dünyasının güvenini kaybediyor.
Dışarıdaki yangın bizi de etkisi altına aldı. Ama Bakan Şimşek’in “gümrük vergilerinin bize etkisi sınırlı olacak” sözü gerilimi azalttı. Türkiye’ye 2 tarihî fırsat kapısı açıldı. Birincisi küresel ticaret savaşlarının derinleşerek talebi kısıtlayacağı beklentisi üzerine Brent petrolün önce 60 sonra 50 dolarak düşecek olması. Gelirlerin azalacak olması üzerine OPEC 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisini sonlandırdığı gibi mayıs ayından itibaren günlük 411 bin varil üretim artışı kararı aldı. Bu gelişme ile akaryakıt fiyatlarında büyük düşüşü beraberinde getirecek. Maliyetlerin azalmasıyla birlikte enflasyonda büyük gerileme yaşanacak. İkincisi, Türkiye stratejik konumu dolasıyla, Ukrayna, Gazze, Lübnan ve Suriye gibi bölgelerin yeniden inşasında birinci derecede rol oynayacak. Sadece Lübnan'ın savaş sonrası yeniden yapılanma maliyeti 25 milyar dolar Suriye için bu rakam 400 milyar ila 1 trilyon dolar arasında değişiyor.
Bizi terörsüz Türkiye’ye kavuşturan Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Rusya hem de Ukrayna ile güçlü ilişkilerini sürdürüyor... Kalıcı bir ateşkes sağlanması durumunda Türkiye toplam 500 milyar doları bulacak yeniden inşa projelerinden büyük pay alacak. Bu durumda çimento demir çelik sektörlerinde patlama yaşanacak. Avrupa Birliği’nin Rusya'nın saldırı korkusu sebebiyle korunma bütçelerini artırmaya yönelik çabaları, savunma sektörünü uçuracak...
Türkiye, savunma sanayi alanında tarihî hamle yaptı. Artık tarihte ilk defa dünyaya kendi ürettiğimiz jet motoru satıyoruz. Bu muazzam başarı, Kale Jet Motorları tarafından gerçekleştirildi. Yurt içinde seri üretime geçmiş olan bu motor, artık uluslararası pazarda da kendine yer bulmuş durumda. Bu anlaşma sadece bir ihracat başarısı değil, aynı zamanda ülkemizin motor teknolojisinde ulaştığı stratejik seviyenin göstergesi. Çalışan, çırpınan, azmeden, başaran Türkiye'ye bulunmaz fırsat kapıları boşuna açılmıyor... İşte fark burada.
Necmettin Batırel'in önceki yazıları...