Beyaz dönem...

A -
A +

Ekonomide beyaz sayfa açıldı. Terörün finansmanı, kara para aklama ve uyuşturucu ile mücadelede elde ettiğimiz büyük başarı sonucu Türkiye "Gri liste"den çıktı... Bakan Şimşek, karar öncesi yaptığı açıklamada “BAŞARDIK” diyerek mutlu haberi önceden verdi. 3 yıl önce rezervlerdeki gerileme karşısında ülkede belki döviz gelsin de nereden gelirse gelsin anlayışı hâkimdi. Ancak bugün Merkez Bankasının rezervleri 150 milyar dolara dayanarak tarihî rekor düzeye ulaştı.

 

Son şart olan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bakan Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkması için sadece kripto varlıklara ilişkin bir yasal düzenlemenin kaldığını söylemişti, o da gerçekleşince mutlu sona ulaşıldı. Vatana millete hayırlı olsun.

 

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Singapur’daki genel kurul toplantısından hasretle beklenen güzel haber geldi.

 

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı özellikle hedge fonlar yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyordu. Gri listeden çıktığımız için bu fonlar Türkiye’de büyük yatırımlara imza atabilecek. Uluslararası kredi kuruluşları not artırımı için sıraya girecek. İlk etapta Moody’s’ın 19 Temmuz’daki kararı var. Şu anda Türkiye’yi yatırım yapılabilir notunun 6 kademe altında tutan Moody’s iki kademe not artışına gidebilir. Ardından Standard and Poor’s ve Fitch geliyor.

 

Türkiye’nin döviz rezervlerinin rekor düzeye ulaşması not artışında büyük rol oynayacak. Türkiye’nin gri listeden çıkarak itibar kazanacak, yabancı yatırımcıların tereddütleri ortadan kalkacak. Sadece Borsa İstanbul fiyatlamaları üzerinde değil, yurt dışından borçlanma maliyetleri üzerinde de pozitif yansımaları olacak. 5 yıllık risk primi düşecek. Borsa İstanbul’da bankalar coşacak, endeks 15 bin puanı hedefleyecek. Gri listedeki ülkelere uygulanan politikaların kaldırılması ithalat ve ihracatçı şirketleri pozitif anlamda etkileyecek. 

 

Gri listeden çıkışla birlikte sermaye akışının yoğunlaşması hisse senetlerinin aşırı talep görmesini sağlayacak. Bunun yanı sıra, yabancı yatırımcıların artan ilgisiyle start-up ve teknoloji yatırımlarında bir canlanma görülecek. Yabancı sermaye akışının hızlanması, Türk lirasının değer kazanmasına ve enflasyonla mücadelede daha etkili bir kur politikası izlenmesine yardımcı olacak. Bu durum, Merkez Bankası’nın politika faizini daha erken düşürmesine imkân sağlayabilir...

 

Sonuç olarak, Türkiye’nin gri listeden çıkarılması, ekonomik büyümeyi destekleyecek ve finansal istikrarı artıracak çok önemli bir adım. Hükûmet TBMM’nin acil kanunları çıkarmak için bu yıl tatile girmemesini sağlayarak büyük puan kazanacak. Türkiye’m koşuyor, kimse tutamaz onu... Sporda destan yazdık, ekonomide destan yazdık. CHP şu anda kem küm ederek dillendirmeye çalıştığı erken seçimi ancak rüyasında görecek...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Feti 29 Haziran 2024 07:00

Sayın Batırel günaydın yazılarınızı takip ediyorum isabetli tesbitleriniz için teşekkürler birde yıllardır dillendirilen ama bir türlü yasalaşmayan yeni hal kanunu var gıdadaki enflasyonunun baş müsebibi gibi gözüken bu yasa iktidar niye çıkarmaz gıdadaki bu çarpık fiyatlandırma iktidarları götürüldüğü gibi yeni iktidarında belirleyen bin unsur oluyor hep girmeye çalıştığımız AB lokomotif ülkeleri olan Almanya Fransa İtalya’nın hal sistemi veya başka gelişmiş ekonomilerin sistemleri incelenip bize uygun bir sistem getirilmezmi siz ve sizin gibi ekonomi yazarlarının aktarımları iktidar tarafından dikkkate alınacaktır gelir adaletsizliği en büyük dert emekliler arasındaki farklılıklar 4 çalışan gurupsun verilen 3600 olayı üniversite mezunu veya 1derecenin 4üncü kademesinden emekli olanlara verilsin bu kişiler okuyalım diye dirsek çürütmüşler bir fark karı olmalı diye düşünüyorum neyse artık birde yeni bir etki gurubu var ülkemizde emekliler az buz değil 16 milyon kadar hepsinde oy kullanacak ve mümeyyiz olan saygılarımla isabetli yorumlarınızı bekliyorum