Hükûmetin sabırla uyguladığı ekonomi programı meyve verdi... 22 aydan beri sırtımızdaki yüksek faiz yükünden sonunda kurtulduk. Tahmin ettiğim gibi Merkez Bankası 250 baz puanlık indirimle ilk adımı attı. Faiz koridorunu 600 puandan 300 puana daralttı. İhracatçıların kullandığı reeskont kredi faizi %35’ten %29,93’e çekilerek maliyetler azaltıldı...
Faiz kararı sonrası yapılan açıklamada, “Aralık ayında talepteki düşüşe bağlı olarak dezenflasyon süreci güçlendi. Politika faizinin seviyesi enflasyondaki düşüşe bağlı olarak devam edecek" denildi. Merkez Bankası, Maliye Bakanlığına alacağınız kararlarla “beni bu savaşta tek başıma bırakmayın” çağrısı yaparak destek istedi. Bugün %47,50 olan politika faizi her çeyrekte 550 puan olmak üzere yıl sonunda %25 düzeyine indirilecek.
2025 yılı programına göre Kur Korumalı Mevduat uygulaması sona erecek... Ağustos 2023’te 3,4 trilyon lirayla zirveye ulaşan Kur Korumalı Mevduat geçen hafta 16 milyar dolar daha azalarak 1,1 trilyon liraya geriledi.
Merkez Bankası KKM uygulamasını sona erdirerek, maliyetlerin azaltılmasını, Türk lirasına olan güveni arttırmayı hedefliyor. Zira Döviz kuru farklarından kaynaklanan maliyetler, devlet bütçesine yük oluşturuyor. Türk lirasının değerini ve istikrarını artırmak amacıyla dövize endeksli mekanizmaların kaldırılması stratejik bir adım. Bu kararla, döviz piyasalarında daha sürdürülebilir bir ekonomik yapı oluşturma sağlanacak. Böylece, Türk lirası güçlendirilecek ve dövize endeksli mevduatın mali sistem üzerindeki ağırlığı azaltılacak. Döviz fiyatları tamamen serbest piyasa şartlarında oluşacak. Kurların düzeyini veya yönünü belirlemek amacıyla, herhangi bir döviz alım ya da satım işlemi yapılmayacak.
35,25 TL’deki dolar yeni yılla birlikte düşüş trendine girecek. Kademeli olarak 25 liraya inecek. Bu karar sonrası bankacılık sektörü ve tasarruf sahipleri üzerinde önemli değişiklikler meydana gelecek. Merkez Bankasının 2025 yılında döviz piyasasında alım-satım yapmayacağını açıklaması arz talep dengesini büyük ölçüde değiştirecek. Türk lirası ihtiyacı olan kurumlar, şirketler ve vatandaş karşılarında alıcı bulmakta zorlanacak. Kurlar paraşütsüz düşecek. 2024 yılında %18 artışla %48’lik enflasyonun karşısında %30 eriyen döviz, 2025’te bu seviyeyi bile bulamayacak…
Maliyetlerin azalmasıyla enflasyon düşecek, vatandaş "ohh" diyecek. İhracatçılara destek için reeskont faizleri aşağı çekildi. TL'deki kayıpların artmasıyla ihracatta patlama yaşanacak. Düşük kur ile ara malı ithalatı da ucuzlayacağı için üretimde azalma olmayacak. Tek sıkıntı var. O da değer kaybeden döviz yüzünden ithal ürünlerin cazibe kazanması.
Ticaret Bakanlığı bu durumda en çok talep gören mallara anti damping vergisi uygulayarak fiyatlarını yüksek tutar, talep artmaz...
2025 yılında Türk ekonomisi kabuk değiştirecek, gelişmiş ülkeler sınıfına yükselecek.
Necmettin Batırel'in önceki yazıları...