Hem kel hem fodul!

A -
A +

Türkiye’de 2024 yılı itibarıyla sanayi, inşaat ve ticaret hizmet sektörlerinde ücretle çalışanların sayısı 15 milyon. Bunların yarısının, yani 7,5 milyon kişinin, asgari ücretle çalıştığı tahmin ediliyor. Asgari ücret artırıldığı zaman bütün ücretler de buna göre artıyor.

 

Mayıs ayında açlık sınırı 19 bin lira olmuş... Buna göre mevcut asgari ücret, açlık sınırının 2 bin lira altında. 2023 yılı ocak ayında asgari ücret 8 bin 506 liraydı. Temmuz zammıyla birlikte 11 bin 402 lira seviyesine yükseltildi. Ocak ayında bu rakam 17 bin 2 liraya çıkarılarak %64,77 olan yıllık TÜFE’nin %35,23 üzerinde arttırıldı.

 

Hükûmet yılbaşında 2024 yılında enflasyona yol açmaması için asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmayacağını açıklamıştı. Merkez Bankası Başkanı Dr. Karahan, Enflasyonda hedefleri ve tahminleri belirlerken ve ücretlerle ilgili birtakım varsayımlar yaparken 2024 yılı için tek artışı baz aldık" demiş, programlarının buna göre belirlendiğini söylemişti...

 

Asgari ücretli çalışanların durumuna öncelikle açıklık getireyim. Bir defa fabrikalar ve dev şirketler kalifiye elemanlarını bile vergiden kaçırmak için asgari ücretten gösteriyor. Bugün asgari ücretten emekli olanların maaşları bu yüzden düşük kalıyor. Bu işte bütün suç hükûmetin değil tamamen iş yerlerine aittir. Bu arada ücretinin tam gösterilmesini isteyenlere çıkış verilmesi ile korkutulması da ayrı bir tartışma konusu. Olay çok farklı...

 

Bugün ülkemizde gerçek asgari ücretle geçinenlerin sayısı 3 milyonu geçmez. Kaldı ki, asgari ücret en vasıfsız işçiye verilen maaştır. Biraz kalifiye olanlar bugün 21 bin 600 ila 32 bin 500 lira arasında maaş alıyor. Üretim işçi maaşı en az 24 bin 700, en fazla 55 bin liradır. Rakamlar nasıl büyüyor görüyorsunuz. Bir ailede iki kişinin çalıştığını düşünecek olursanız, hiç de azımsanacak bir kazanç olmadığı görülür.

 

Tüketici fiyatları mayıs ayında yıllık 75,4 ile zirveye ulaştı. Ancak Merkez Bankası beklenti anketine göre 12 ay sonrası 33,21’den 31,79’a geriledi. Zaten emekli ve memur maaşlarına %25 enflasyon zammı yapılacak. Bununla birlikte bir de asgari ücret artması fırsatçıların ekmeğine yağ sürmekten başka işe yaramaz... Daha karar yürürlüğe girmeden fiyatlar en az %30 yükselir. Enflasyonla mücadele rafa kalkar.

 

CHP Genel Başkanı Özel, “Eğer asgari ücrete zam yapmazlarsa bu konuda her platformda mücadele ederiz. En son sokaklara dökülürüz. Meydanları doldurur en sert tepkiyi gösteririz" diyerek, yangına körükle gidiyor. İşçi ile hükûmeti karşı karşıya getirerek halkın huzurunu bozmak istiyor. Böyle muhalefet olmaz. Halk bağırıp çağırınca maaşlar artmayacak ama bir nevi isyan hareketi başlayacak. Özgür Özel de buz gibi görüyor, hazirandan itibaren fiyatların düşüşe geçeceğini. Bunu önlemek için suyu şimdiden bulandırmak istiyor. CHP önce kendi yönettiği belediyelerdeki işçilerin maaşlarını düzenli ödesin, onları işten çıkarmasın, ondan sonra asgari ücretliden söz etsin. Hem kel hem fodul!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet 18 Haziran 2024 23:38

Sonuna kadar katılıyorum abi, nokta atışı tesbit

Mehmet Ali 18 Haziran 2024 15:51

Isparta gibi bir yerde 16 bin lira kira veriyorum karı koca çalışıyoruz birimizin maaşı ev kirasına hükümet önce bir ev sorunu çözmeli

Yalınız Efe18 Haziran 2024 10:26

Şirketler kalifiye elemanları asgari ücretli gösterip vergi kaçırıyorsa bu yüzden maaş düşük oluyorsa yetkililerin nasıl haberi olmaz?!?