Vergi geliri artışı harcama demek

A -
A +

Bütçe, iktidarın nerelere para harcayacağını, bu harcamalar için nerelerden para bulacağını gösteren bir belgedir. Bütçenin ana gelir kaynağı toplanan vergilerdir. Ekonominin ne kadar güçlü olduğu vergi gelirlerinin artışından bellidir. Merkezî yönetim bütçesi mayıs ayında 219,4 milyar TL fazla verdi. Yılın ilk beş aylık döneminde ise bütçe açığı 472 milyar TL oldu. Mayıs ayında bütçe giderleri 787,7 milyar TL, bütçe gelirleri 1 trilyon 7,1 milyar TL... Faiz dışı denge 330,1 milyar TL'lik fazla verdi.

 

Bütçe gelirlerinde en büyük kalem olan vergi gelirleri mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 77,1 artarak 898,4 milyar TL oldu. Vergi gelirlerindeki artış, insanların ve şirketlerin gelirindeki, tüketimlerindeki artışı gösterir. Vergi gelirlerindeki büyük artış karşısında akaryakıta yapılması planlanan artıştan vazgeçildi. Hazine alacakları, mayıs sonu itibarıyla 28,3 milyar lira olarak gerçekleşti.

 

Meclis'te yasalaşması beklenen yeni vergi kanunu ile küresel şirketlerden 40 milyar TL, yurt içi şirketlerden de 150 milyar TL asgari kurumlar vergisi toplanacak. Sadece küresel ve yurt içi şirketlerden toplanan vergi miktarı 190 milyar TL'yi bulacak. Doktor, diş hekimi, avukat, mali müşavir ve mimarlar gibi şahıs işletmelerinden yaklaşık 40 milyar TL gelir vergisi tahsil edilecek. Maliye şahıs şirketlerini daha yakın takibe alacak Yatırım fon şirketlerinden 7 milyar TL, kayıt dışı çalışan motokuryeler vergi sistemine dâhil edilerek yıllık 4 milyar TL gelir vergisi elde edilecek.

 

Taslakta yer alan diğer ek gelirlerin (yurt dışı harçlarının artırılması vb.) miktarı ise 200 milyar TL'yi buluyor. Vergi düzenlemesinde hedef, gelir vergisini yaygınlaştırmaktır. Vergiden kaçanlar ile kaçınanlar yakalanarak vergi adaleti sağlanacak. Vergide esas olan “az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almaktır.” Bu ise gelir vergisinin yaygınlaştırılması ve her türlü gelirin vergi kapsamına alınması ile olur. Vergiler sadece bütçeye gelir bulmak, bütçe açığını kapatmak için artırılmaz. Bazı dönemlerde tüketimi kısmak, tasarrufu artırmak için de vergi oranları yükseltilir.

 

Toplam 500 milyar liralık ek gelir ile 2024 yılında bütçede öngörülen 2,7 trilyon liralık açık, 1 trilyon liraya düşecek. Bütçedeki açığın daralması hazineyi borçlanma ihtiyacını azaltarak yüksek faiz ödemekten kurtarıyor. Çünkü bütçe fazla verince hükûmet borçlanmaya gitmez... Başta ABD olmak üzere İngiltere, Almanya, Fransa bile bütçe açığı sorunu ile karşı karşıya. İşte bunun içindir ki bütçenin fazla vermesi hem kendimiz için iyidir hem de ele-güne karşı iyidir...

 

Açığın küçüklüğü büyüklüğü açık rakamının ülkenin millî gelir rakamı ile oranlanması ile ölçülür. Deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının millî gelire oranı %1,7 ile Maastricht kriterlerinin altında...

 

Özetle 2024 yılında bütçe açığı tahminlerin çok gerisinde kalacak, eloğlu kıskançlıktan çatlayacak! Durun daha yeni başlıyoruz. 28 Haziran’da Türkiye gri listeden çıktıktan sonra uluslararası kredi kuruluşları not artışı için sıraya girecek. Türkiye'ye yatırım yapmak için kenarda duran yabancı fonlar akın akın gelecek. Hükûmet enflasyon savaşını kazanacak, halkın gözünde büyük puan toplayacak. CHP bu yüzden süt dökmüş kedi gibi susuyor, erken seçim lafını ağzına bile almıyor...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Okuyucu25 Haziran 2024 06:09

Eskiden Altini olan doları olan bozdursun diyordu. Dinlemeyen kazandı dinleyen kaybetti

İrfan22 Haziran 2024 22:52

Okuyucu rumuzlu şahış "Abi yazdıklarının yüzde 99'u olmadı olmuyor." diye yorum yazmış. ben bu yoruma kesinlikle katılmıyorum. Necmettin abinin yazılarındaki tahminlerin çokk büyük çoğunluğu isabetlidir. Tutmayan tahminler ülkede yaşanan beklenmedik olaylarla ilgilidir ve zaten biraz ekonomi okuryazarlığı olan herkes para piyasaları ile ilgili tahmin ypan tüm yazarların bu tahminlerini "normal şartlar altında" kaydıyla yaptığını bilir. Necmettin Abinin makalelerinde defalarca vurguladığı "Altın güvenilir limandır." sözü benim için atasözü gibi değerlidir. Okuyucu rumuzlu şahıs yazarı dikkatli okumuyor. Dikkatli okusa Necmettin abinin ekonomi bilgisine hayran kalması lazım. Ben şahsen çok istifade ediyorum bu yazılardan.

Okuyucu22 Haziran 2024 05:46

Abi yazdıklarının yüzde 99'u olmadı olmuyor