Dünya Kupası’na gidemedik; gelecekler var!..

Sesli Dinle
A -
A +

Bu turnuva sonrasında Türkiye’de de bazı uygulamalar hızlı bir biçimde yürürlüğü girecek; bunlardan en önemlisi de dijital teknoloji…

 

 

 

Mehmet Büyükekşi’nin “Futbol Federasyonu Başkanlığına aday olacağına dair” haberler gazetelerde çımaya başlayınca, Sevili Oktay Özekşi’yi aradım. Bir zamanlar Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin Gaziantep temsilciliğini yapmıştı. Şimdi de “Gazete27’nin sahibiydi ve “Oralardan bir önemli bir olay ve haber olursa, arayıp sorduğum, güvendiğim” yakın bir dostum, arkadaşımdı.

 

Ona sormuştum, Mehmet Büyükekşi’yi…

 

Bana anlattıkları, “Türk futbolunun başına ‘sorunları bilen ve çözümler için göreve başladığı günlerden itibaren cesur adımlar atacak olan’ bir başkanın geleceği” müjdesini veriyordu.

 

Büyükekşi geldi ve Özekşi’yi doğrulamaya başladı. “Katar’a gidip, Dünya Kupası’nda iki maç seyredip” döndükten sonra yaptığı açıklamalar, 67 yıldır sporun ve futbolun içinde olan, yazan, yorumlayan bir gazeteciyi ve spor yazanını “Helal olsun ve olacak” dedirtecek noktaya getirdi.

 

Dünyanın, sporun ve futbolun nerede olduğunu ve nereye gittiğini anlayan ve “ona göre vaziyet alan” bir Başkan vardı, karşımda…

 

Dijital teknolojinin, spor ve futbola getirdiklerini, “Türkiye’ye getirmenin de şart olduğunu” anlatarak, “saha içi futbolunu ‘yıllardır doğrudan etkileyen’ bir yarayı yok edecek ameliyatı hemen yapacaklarını” açıkladı.

 

Öncelikle, “hemen uygulanacak” ve de “maç sonlarında futbolcuların, hocaların, yöneticilerin hakemlere itirazlarını sonlandıracak bir adımdı” bu:

 

“Süper Lig’in ikinci yarısında ‘uzatma dakikaları, oynanmadığı süre VAR tarafından hesaplanarak’ hakeme iletilecek. Ben bunu MHK başkanımıza söylediğimde ‘Olmaz. Orta hakemin ve 4. hakemin sorumluluğunda’ demişti. Bir maç 10 dakika uzatılması gerektiğinde 6 dakika uzatılıyordu, 6 olması gerekirken 8’e uzuyordu. Dünya Kupası’nda gördükten sonra AVAR bu görevi yapacak. Süreyi tutacak.”

 

Ardından gelecek “iki yeniliği” daha açıkladı, Başkan; “Çipli top ve yarı otomatik ofsayt sistemi… Çip, topun kale çizgisini geçip geçmediği kararını verdiriyor. Yarı otomatik ofsayt sistemi ise15 milyon avro ilave yük getiriyor. Kulüplerle mutabık kalırsak bir sonraki yıl uygulamaya sokulabilir. Hem çipli top, hem yarı otomatik ofsayt sistemi için araştırmaları sürdüreceğiz. Ben geldiğimden beri ‘Futbolda teknoloji ve dijitalleşme olmazsa olmazım’ diyorum. Bu iki uygulama da en güzel örneği.”

 

Çipli top da, yarı otomatik ofsayt sistemi de uygulamaya konulmalı…

 

1,5 milyon avro, “getireceklerinin yanında” para değil; futbolumuz bekliyor, Başkan’ım!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.