‘İkili tepe' yolculuğu

A -
A +

 Borsa geçen hafta da en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıktı. Hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 4.6 değer kazandı. Pazartesi 79.868 puandan açılan İMKB 100 endeksi, cuma 83.542 puandan kapanarak tarihî zirvelere doğru hareket etme isteğini gösterdi. Yükselişin sebeplerine kısaca bakalım:

1- Rekabet Kurulu bankalara verdiği cezaları açıkladı, bu konudaki belirsizlik ortadan kalktı. Bazı bankalar itiraz edeceğini bildirdi, süreç devam edecek. 
2- Bankalar, 2013 yılına oldukça iyi başlangıç yaptı, sektörün ocak ayındaki kârı, önceki yıl aynı aya göre yüzde 37 artarak 2.5 milyar liraya ulaştı. 
3- Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi rakamı yıla yükselişle başladı, özellikle imalat tarafındaki yüzde 3.2'lik artış dikkat çekti.
4- Faizlerin 5'li seviyelere demir atması; bankalarla birlikte İMKB 30 endeksine dahil, iyi kâr açıklayan ve yüksek temettü getirisine sahip holding, otomotiv, petrokimya ve ulaştırma sektörü hisselerine alımları hızlandırdı.
5- ABD'de tarım dışı istihdam verisi, şubat ayında beklentilerin üzerinde iyi geldi. İşsizlik oranı 5 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 7.7'ye geriledi. Bu veri bütün dünya gibi bizi de olumlu etkiledi.
Küresel piyasaları rahatsız edebilecek bazı gelişmelere de kısaca bakarsak; her ne kadar ABD verilerinin iyi gelmesi ekonominin toparlandığına dair sinyaller verse de, bu durum, "ABD Merkez Bankası'nın desteğini azaltabileceği" yönündeki tartışmaları artıracak. İtalya'daki siyasi belirsizlik devam ediyor. Ekonomide yapısal reformları hayata geçirecek bir iktidarın yokluğu, ülke riskini artırıyor. Fitch, bu sebeple İtalya'nın notunu düşürdü. Euronun seyri açısından takip edilmeli... Çin'de ise enflasyonun 3.2 ile son 10 ayın en yükseğine çıkması, önümüzdeki dönemde sıkılaştırıcı tedbirleri gündeme getirebilir... 

İki haftada gerçekleşen 8 bin puanlık artış, yüzde 10'luk bir getiriye işaret ediyor. 5 günlük ortalama 82.000'de, 50 günlük ortalama 80.500'de bulunuyor. Kapanışın gerçekleştiği 83.542 seviyesi, bu ortalamaların üzerinde... Teknik göstergeler aşırı alım seviyesine yakın... Realizasyon ihtiyacı artıyor. 
Önce 82.000- 82.500'ü güçlendirmek isteyen, ardından 85 bini arzulayan bir piyasa görebiliriz. Kabul etmeliyiz ki hızlı yükseldik. "Treni kaçıranlar" için alım yapmanın riskli olduğu seviyelerdeyiz. Borsada hâlâ dibine yakın birçok hisse olabilir ancak buradaki temel kıstas, piyasa yapıcıların (yabancı yatırımcıların) hangi hisselere ilgi gösterdiği... Onlar için bir hissede önemli olan; yüksek işlem hacmi, yüksek kâr üretme ve dağıtma potansiyeli... Bu açıdan bakıldığında; zirvesinin sadece yüzde 10 altında bulunan bir banka veya holding hissesi; dibine yakın, kârı düşük, temettü geleneği olmayan, hacimsiz herhangi bir hisseden daha cazip olabiliyor. 
Borsa desteklerde tutunur ve yükselme hevesini sürdürürse, bu hafta olmasa bile önümüzdeki haftalarda, ocak ayındaki tarihî 86.700 zirvesini tekrar görmek isteyebilir. Piyasanın bugünkü seyri de, teknik analizde sıkça karşılaştığımız "ikili tepe" formasyonunu destekliyor.


DOLAR
Cuma günü borsayla birlikte doların da yükseldiğini gördük. Euro bölgesindeki problemler ve ABD'deki toparlanma sinyalleri, dolara yönelme eğilimini artırıyor. 1.8050'den kapanan Dolar/TL, 200 günlük ortalamanın bulunduğu 1.7965 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yükselme hevesini koruyabilir. 1.81 kritik direnç, buranın aşılması halinde hareket hızlanır.


ALTIN
ABD istihdam verisi oldukça iyi gelmesine rağmen, altın (ons) 1550 desteğini korumayı başardı. Bu durumda toparlanmaya dair olumlu verilerin, fiyatlara dahil olduğu söylenebilir. Cuma 1579'dan kapatan altının, 1585'te direnci bulunuyor. Önümüzdeki günlerde bu direnç aşılarak 1610'lara doğru bir atak görülebilir. Gram altında 93.50, ciddi direnç konumunda...


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.