Borsa İstanbul cuma günü 76.295'ten kapanarak, haftalık bazda yüzde 4.37 değer kazandı. Aşırı satışların ardından fiyat/kazanç oranlarının cazip seviyelere gelmesi, tepki alımlarını destekledi. 2.4 olarak beklenen ABD ilk çeyrek büyümesinin 1.8 olarak gerçekleşmesi, "ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını devam ettirebileceği" beklentisini güçlendirince, 10 yıllık faizler 2.60'lardan geri döndü. Piyasalar, bu gelişmelerden de moral buldu. Ancak ABD ilk çeyrek büyüme rakamının düşük gelmesinde, o dönem devreye giren harcama kesintileri etkili oldu. Ayrıca geçen hafta gelen ve mayıs ayına ait dayanıklı mal siparişleri ile konut satışlarının yükselmeye devam etmesi, ikinci çeyrekte daha güçlü büyüme beklentisini kuvvetlendiriyor. Bu sebeple ABD faizleri, yükselirken sergilediği hevesi düşerken gösteremiyor. Doların gücünü koruması, "dolar borçlanarak gelişmekte olan ülkelere yatırım yapma" eğiliminin önüne geçmeye devam ediyor.
DALGALANMA SÜRECEK
İçeride borsaya gelen tepki alımlarına baktığımızda; her zaman sözünü ettiğimiz gibi temettü verimi yüksek, temeli sağlam, büyüme beklentisi olan hisse senetleri, büyük realizasyonun ardından "hızlı toparlananlar" arasına girdi. Hem faiz hem de kur artışından doğrudan etkilenen bankalar ve gayrimenkul sektörü de, tahvil ve dolardaki gevşemeden destek buldu.
Sonuç olarak; ABD verilerine hassasiyet ve buna bağlı dalgalanmalar sürecek, içeride borsa ve artık "reel getiri" vaadeden tahvilde yeni fırsatlar çıkmaya devam edecektir.
ABD verileri yönü belirleyecek
Özellikle ABD Merkez Bankası'nın kararlarını ve doların seyrini etkileyecek önemli verilerin yoğun olduğu bir haftaya giriyoruz. Cuma günü gelecek istihdam ve işsizlik verileri, "tahvil alım programının geleceğini" belirlemesi açısından dikkatle takip edilecek. Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta en yüksek gördüğü 77.000 seviyesini aşamadı. Aynı zamanda orta vadeli trend dönüşümlerine işaret eden 22 günlük ortalama da 77.000'de bulunuyor. Önümüzdeki hafta bu seviye, ilk direnç olarak karşımıza çıkacak. Bu seviyenin aşılması halinde, 19-20 Haziran tarihleri arasında oluşan fiyat boşluğunun (grafik kopmasının) kapanması mümkün olabilir. Bu durumda 77.800'lere kadar bir yükseliş ihtimal dahilinde... Ancak cuma günü faizin yeniden yükselişe geçmesi, borsada 74.000'e kadar bir geri çekilme ihtimalini destekleyebilir.
DİKKAT ÇEKENLER
Mevduat 7'yi geçti
Salı günü 8.97'yi gören, cuma günü 8.21'e kadar gerileyen Türkiye 10 yıllık faizi, haftanın son gününde akşama doğru yeniden yükselişe geçti ve 8.56'dan kapandı. Mevduat faizleri de yüzde 7'nin üzerine çıktı.
Dolarda 1.92 kritik
Dolar/TL paritesinin, 2011 sonunda gördüğü zirve olan 1.92'nin üzerinde hafta boyunca tutunma çabası, bu noktayı önemli destek haline getirdi. Burası aşağı kırılmadan, "gevşeme" ihtimalinden söz edemeyiz.
PİYASA TAKVİMİ
1 Temmuz
- ISM İmalat Endeksi (ABD)
- İmalat ve TÜFE (AB)
2 Temmuz
- Fabrika siparişleri (ABD)
3 Temmuz
- Enflasyon (Türkiye)
- Mortgage Başvuruları (ABD)
4 Temmuz
- Faiz kararı (AB)
- Reel Efektif Döviz Kuru (TCMB)
5 Temmuz
- Tarım Dışı İstihdam (ABD)
- Bütçe Dengesi (Türkiye)