Geçtiğimiz haftaya 83.542'den başlayan borsa, cuma günü 83.115'ten kapanarak 5 günde yüzde 0.5 değer kaybetti. Önceki iki haftaya göre "daha az dalgalı" bir seyir izledik ve iki bin puan arasında gel-git yaşadık. Borsada geçtiğimiz haftanın en düşüğü 81.900 ve en yükseği 83.900, önümüzdeki hafta takip edeceğimiz önemli destek ve direnç noktaları...
Bu hafta dünya piyasalarının gözü, ABD Merkez Bankası'nda (FED) olacak. Ocak ayı toplantı tutanaklarında; niceliksel gevşeme programında yapılacak değişikliklerin Mart ayındaki toplantıda değerlendirileceği görül-müştü. Bazı FED üyeleri, aylık 85 milyar dolarlık varlık alımı programında değişikliğe hazır olunması gerektiği yönünde görüş bildirmişti. Toplantı öncesi elimizdeki verilere bakarsak; işsizliğin gerilemeye devam ettiğini görüyoruz. Şubat ayında 7.7 olarak gerçekleşen işsizlik rakamları, FED'in 6.5 hedefine gittikçe yaklaşıyor. Perşembe günü gelen işsizlik başvuruları rakamı da ocak ayından beri en düşük seviyesine geriledi. İstihdam piyasasında görülen bu iyileşmenin etkisiyle, perakende satışlar son 5 ayın en sert yükselişini gerçekleştirdi. Enflasyon da son 4 yılın zirvesine ulaştı.
Bütün bu veriler, doların ana vatanına dönmesine sebep oluyor; böylece hem ABD borsaları, hem dolar endeksi yükseliyor. Beraberinde enf-lasyon beklentileri de, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükselişi tetikliyor. İşte bu sebeplerle 19-20 Mart tarihlerinde yapılacak toplantıda, FED'in üyeleri arasında "ekonomiye verilen desteğin azaltılması" yönünde görüşlerin arttığını görebiliriz.
Türkiye ne kadar güçlü ekonomiye sahip olursa olsun; cari açığın finansmanına yıllardır yardımcı olan sıcak para akımının tersine dönmesi, önümüzdeki dönemde iç piyasaları baskı altında tutabilir.
BORSA
DÜŞÜŞ TRENDİ KIRILMALI
Borsada bulunduğumuz seviye itibariyle bir düşüş trendi dikkat çekiyor. Cuma günü bu trendi kıramadık. Önümüzdeki hafta 83.500 ve 83.900 dirençlerinin aşılması, alımları hızlandırır.
82.000 korundukça yukarı hevesi sürer
Borsada önümüzdeki hafta karşılaşabileceğimiz iki senaryoya bakalım:1- Cuma günü 83.500'lerden yaşanan geri çekilme, düşen trend direncinin (yukarıdaki grafikte görülüyor) aşılamadığını bize gösterdi. Bu durumda önümüzdeki hafta ilk olarak bu direncin geçilip geçilmediğine bakacağız. Ardından karşımıza 83.900 çıkacak. Ancak buranın aşılması halinde, 86.700'lere doğru "ikili tepe" yolculuğu ciddiyet kazanacak.
2- Perşembe kapanışın gerçekleştiği 81.900'lerden gelen tepki, dış piyasalarda iyimserlikten kaynaklandı. İyi gelen ABD verileri ve AB Maliye Bakanları zirvesinden olumlu beklentiler, toparlanmada etkili oldu. Muhtemel kâr satışlarında 81.900 desteği tutmazsa, 80.800'lerde bulunan 50 günlük ortalamaya kadar geri çekilme yaşanabilir.
83.900'lerden gelen satışların 82.000'den karşılandığını görüyoruz. Bu seviye kırılmadıkça; kâr, temettü ve esas faaliyet beklentili endeks hisseleri öne çıkmaya devam edecek.
DOLAR
AB Maliye Bakanlarının kemer sıkma politikalarından çok ekonomik büyümeye odaklanmaları, euronun güçlenmesini sağladı. Euro/Dolar, yeniden 1.30'ün üzerine çıktı. Bu haftaki FED toplantısından sıkılaştırma yönünde tedbirler çıkarsa; 1.8070'ten kapanan Dolar/TL'de, 1.8250'ye kadar yükseliş ihtimal dahilinde...
ALTIN
ABD'den gelen bütün olumlu verilere rağmen 1585'in altında kapanış yapmayan altın, iyi direniyor. 1585 kırılmadığı müddetçe, 1620'ye kadar hareketin devamı beklenebilir ancak FED toplantısından alınacak kararlar, altını da yakından ilgilendiriyor. "Sıkılaştırma" iyi olmaz, "teşviğe devam" kararı ise yukarı hareketi besler.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.