Altın yeni haftaya yükselişle başladı. Zayıf gelen ABD verileri ve fonların girişi sebep olarak gösteriliyor. Ama yandaki grafiğe bakınca, geçmişte oluşan düşüş trendlerinden birinin yukarı kırılmasıyla alımların hızlandığını görüyoruz. Geçen hafta 1270 dolar desteği çalışmıştı. Dün ise 1340'ın üzerine doğru gerçekleşen atak; hem 22 günlük (1313) hem de 50 günlük (1298) ortalamanın üzerinde olduğu için olumlu. Yükseliş, dolar endeksinin değer kaybetmesinden de destek alıyor. Şimdi gözler, temmuzun son haftasında görülen 1349 seviyesine çevrildi. Soru şu: Bu direnç aşılır mı? Cevap için, iki ABD datasına bakacağız:
1- Perakende satış verisi bugün açıklanacak. Aylık beklenti, 0.3'lük artış. Beklentilerin üzerinde gerçekleşme; doların güçlenmesine sebep olur, altın fiyatları üzerinde baskı oluşturabilir.
2- TÜFE verisini perşembe göreceğiz. Aylık beklenti, 0.2'lik artış. Bunun üzerinde gelecek bir veri, enflasyonun yükseliş eğilimine girdiği anlamına gelir ki; "parasal sıkılaştırma" beklentileri kuvvetlenir ve altın cephesinde olumsuz algılanır. Ancak son aylarda zayıf gelen enflasyonun, bu seyrini sürdürme ihtimali daha yüksek...
Sonuç olarak; beklentilere yakın ve kötü gelecek veriler; altının, gücünü korumasında etkili olur. Bu anlamda 1320 desteğinin üzerinde tutunmak, olumlu görünümü destekler. Zaten teknik resimde de 28 Haziran'daki 1180 dibinin ardından kısa vadeli bir yükseliş trendi görülüyor. Dolayısıyla ikinci defa 1350 ziyareti ve buranın aşılması, 1370'e kadar yükselişin önünü açabilir. Ancak iki önemli uyarı yapalım:
1- ABD Merkez Bankasının 21 Ağustos'ta açıklanacak son toplantı tutanakları, "tahvil alım politikasının" geleceği yönünde önemli sinyal verebilir. Piyasa bu riski alıp da "daha kaydadeğer bir yükseliş" hevesi gösterir mi, soru işareti!..
2- Son durumda ABD 10 yıllık faizi, 2.56'nın üzerinde tutunuyor. Burada da 2.50'nin altına düşmedikçe, altın fiyatlarının "ekstra güç" kazanması beklenmemeli...