Borsa İstanbul cuma günü 91.925'ten kapanarak, geçtiğimiz haftayı yüzde 2.63 değer kazancıyla tamamladı. Piyasayı coşturan haberlerin arka arkaya patladığı bir haftayı geride bıraktık. Merkez Bankası'nın beklentilerin ötesinde gerçekleştirdiği faiz indirimi ve Moody's sürpriziyle, tarihî zirvelere doğru yelken açtık. Türk hisse senetleri zaten aylardır "notu almışçasına" yükseliyordu. Sonunda beklentiler gerçekleşti. Artık "bundan sonra ne olacak?" sorusu, yatırımcıların masasında... Bu sorunun cevabını ararken; "beklentiler alınır, gerçekleşince satılır" şeklindeki piyasa reaksiyonuna hazırlıklı olmalıyız. Her ne kadar şu anda ciddi bir yükseliş trendi varsa da; not artışı haberinin ardından borsanın yüksekten açılması ve sonradan gevşemesi, bunun habercisi gibi...
HİSSE VE SEKTÖR SEÇİMİ
"Sert geri çekilmeler beklenmese" bile, satışların sürmesi halinde borsada 91.500, 90.000 ve 88.800 desteklerini takip edeceğiz. Yukarı yönlü hareketin güçlenmesi için, 93.500 seviyesinin hacimli geçilmesi gerekiyor. Borsada "faize duyarlı" ve yabancıların da tercih ettiği bankacılık, otomotiv ve gayrimenkul sektörü, içinde bulunduğumuz şartlardan en olumlu etkilenen hisseler olarak dikkat çekiyor. Meşrubat tüketiminin artacağı ve ramazana yaklaşacağımız yaz mevsiminde, gıda sektörü de öne çıkabilir... Doların yükselmesi, döviz yükümlülükleri bulunan şirketlerin kambiyo zararını artırabilir, ihracatçıları sevindirebilir. Altında yaşanan düşüş, madencilik hisseleri üzerinde baskı oluşturuyor. Özellikle turizm, spor gibi bazı sektörlerin yükselişe katılmaması dikkat çekici... Bütün bunlar, hisse seçiminde çok dikkatli olunması gereken bir dönemde olduğumuzu bize gösteriyor.
Altında 1320 dolar kritik
Geçtiğimiz haftaya 1447'den başlayan altın (ons), cuma günü 1360'tan kapanarak yüzde 6 değer kaybetti. ABD'de yeniden "sıkılaştırma" tedbirlerinin konuşulmaya başlanması, doların yükselmesi ve dünyada enflasyonist tehdidin bulunmaması, altının hoşuna gitmiyor ve yükselişler satış fırsatı olarak görülüyor. Altın, kullanımı gittikçe yaygınlaşan ve otomatik al-sat yapan bilgisayar programlarının da etkisinde kalıyor. Yukarıdaki grafik üzerinde görülen 1 numaralı çizgi, altında 1525 desteğinin kırıldığı bölgeyi gösteriyor. Burada bilgisayar programları devreye girmiş ve otomatik satışlarla bir anda 1320'ye kadar gerilemişti. 2 numaralı çizgi ise, 1320 seviyesinde bulunuyor. Son kapanış itibarıyla bu desteğe yakınız ve buranın kırılması, yeniden otomatik satış emirlerini devreye sokabileceğinden, dikkatle takip edilmeli.
Yüksek kur, faiz indirimine engel
Haftaya 1.8025'ten başlayan ve cuma günü 1.8415'ten kapanan doların yükselişi, arka arkaya gelen olumlu haberlerin gölgesinde kaldı. Dışarıdaki dolar rallisine, içeride faiz indirimi de eklenince; 1.85'e doğru yolculuk başladı. Euro ve dolar sepeti de 2.10'a kadar yükseldi. Türk lirasındaki bu değer kaybı, Merkez Bankası tarafından da takip ediliyor. Döviz kurları yüksek seyrettiği müddetçe, TL'deki değer kaybını daha da artıracak yeni faiz indirimleri beklenmemeli.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.