Borsa ucuz mu pahalı mı?

A -
A +
Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, 5 Temmuz’da 2359 seviyesinden başlattığı soluksuz yükselişini sürdürüyor. Son 8 haftada endeks bazında yatırımcısına yüzde 35 kazandıran borsa, 3200 puan sınırını aşarak rekor seviyelere ulaştı. Bu süreçte dünya piyasalarından tamamen ayrışan ve son günlerde banka hisselerine gelen alımlarla tırmanan borsada, kâr satışlarının isteksiz ve güçsüz kalması özellikle dikkat çekiyor. En ufak gerilemelerde dahi borsaya alımların geldiği görülüyor. Hacimsiz, küçük şirketler bir yana, BİST 30’da bile iki ayda yüzde 50’yi aşan primlere imza atan çok sayıda hisse var.
 
Böyle zamanlar çok hatırlanmıyor. Peki; borsayı bu kadar sürükleyen sebep ne? Ve borsa bugün ucuz mu pahalı mı? Bu soruların tam bir cevabı yok aslında... Tamam; döviz bazında ucuz kalmış olabiliriz. İhracat yapıyoruz, kur yükseliyor, enflasyon artıyor ve şirket kârları bunlara paralel yükseliyor. Beklentiler iyi… Borsada değerlemeler de gerideydi dünyadaki emsallerine göre… Ancak bunlar “çok kısa sürede” yaşanan şu yükselişin boyutuna bakınca, sadece “biraz sebep” olabilir.
 
Şöyle ki, Türkiye’de enflasyonun yüzde 80 sınırına dayanması, sabit getirilerin yüzde 20’nin altında kalması ve uygulanan politikaların bu süreci desteklemeye devam etmesi; TL ile fiyatlanan ne varsa, orada sorgusuz, sualsiz yoğun talebe ve beraberinde fiyat yükselişlerine yol açıyor. Ve fiyatlarda bugün gelinen noktada; otomobilde, evde, arsada pek bir kâr marjı ve alım fırsatı kalmadı gibi görünüyor. Altın fiyatlarını FED baskısı, emtiaları resesyon korkusu, dövizi de ekonomi yönetiminin tedbirleri kontrol etmeye çalışıyor. Pekâlâ bu ortamda tek adres olarak neresi kalıyor; borsa... “Enflasyondan korunma” ve “kâr arayışı” yönündeki eğilimlerin de borsayı sürüklediği söylenebilir.
 
Bu durumda biz yine de teknik göstergelere göre bakalım:
- Borsanın 18 Temmuz’dan bu yana 5 günlük hareketli ortalama seviyenin üzerinde tutunduğu görülüyor. Söz konusu nokta, cuma kapanışı itibarıyla 3170 puana denk geliyor. Bu seviyenin üzerinde tutundukça, yükseliş hevesinin devamı beklenebilir.
- Döviz bazında 1,80 dolar, önemli bir direnç noktası... Yükselişin devamında 1,80 dolar (3280) ilk hedef olabilir.
- Daha geniş perspektifte de yükselen trendin destek-direnç bölgesi olarak, 3050-3330 aralığı öne çıkabilir gibi görünüyor.
- Bu arada yatırımcıların (her ne kadar son zamanda borsaya etki etmediği görülse bile) Çin, Rusya-Ukrayna, AB ve ABD kaynaklı gelişmeleri takip etmesinde fayda var.
 
Neticede bir yolculuk var borsada… Şu görünüyor ki; geri çekilmeler alım fırsatı olarak görülüyor, düşüşe izin verilmiyor. Ancak küresel ekonomideki negatif gelişmelerden daha ne kadar ayrışır, sadece “enflasyondan korunma” barutu ile nereye kadar gider… Temkinli iyimser olmakta fayda var.
 
SON SÖZ: Herkesin “düşse de alsak” diye sırada beklediği ve “kaçan trene, en son vagonun en arkasından tutunarak binmek için sabırsızlandığı” bir meta için, “ucuzluk” tanımı ortadan kalkar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.