Büyük buluşma ne zaman, nerede?

A -
A +

ABD enflasyon rakamlarını gördük geçen hafta… Yüzde 8,2 ile beklentiyi aştı. Bunun piyasalara verdiği mesajlara bakarsak;

 

-Ülkede enflasyon, aylardır yüzde 8’in üzerinde tutunmaya devam ediyor. Piyasa psikolojisi anlamında olumsuz sinyal üretiyor.

 

-12 aylık enflasyon beklentisi de mart ayından beri ilk defa yükseldi ve yüzde 4,7’den yüzde 5,1’e çıktı.

 

-FED’in bu tablo karşısında yüzde 3,25’te bulunan politika faizinde “daha agresif” artışlara gidebileceği fiyatlanıyor olmalı ki; 2 yıllık tahvil oranları yüzde 4,5 seviyesini, 10 yıllıklar da yüzde 4’ü aşma eğilimi gösterdi.

 

Şimdi bütün dünyanın odaklandığı büyük soru şu; “FED politika faizi ve ABD enflasyonu, ne zaman ve nerede buluşacak?”

 

Yukarıda özetlediğimiz son duruma göre, bu buluşmaya çok yakın değiliz. Çünkü ABD’de tüketici güveni de, New York borsalarının zirve noktalardan yüzde 25-30 arası değer kaybettiği bu ortamda yükselmeye devam ediyor. Bu, çalışanların ücretlerindeki artıştan kaynaklanıyor ve saatlik ücretlerdeki bu artış; hem daha yüksek maaş ödedikleri için üretici maliyetlerine yansıyor hem de daha fazla kazanıp harcadıkları için tüketici fiyatlarına... Bu anlamda kendi kendini besleyen bir enflasyon ortamı oluşuyor. OPEC’in arzı azaltması da petrolde 70 dolar beklentilerini rafa kaldırdı ve 80 dolarlı seviyelerin, artık dip olarak algılanmasını beraberinde getirdi.

 

Bundan kısa süre önce ABD’de faiz-enflasyon buluşması için beklentiler; 2023 yılının ilk iki çeyreğine ve yüzde 4-4,5 seviyelerine işaret ediyordu. Zamanlama konusu belki işleyebilir ancak tahvil faizlerindeki harekete ve beklentilerdeki bozulmaya bakacak olursak, çıta, bir kademe yükselmiş gibi görünüyor ve büyük buluşmanın 4,5-5 bandında gerçekleşebileceği ihtimali fiyatlara dâhil olmaya başlıyor.

PİYASALARDA NE OLACAK?

Bu tabloda yatırımcı ne yapacak, piyasalar nereye gider?

 

ALTIN (ons); ABD’den gelen sinyallerin “yüksek faiz, güçlü dolar, sıkı politika” senaryosunu desteklemesiyle birlikte yeniden 1.650 doların altına geriledi. Kasım toplantısında FED’in daha da şahin mesajlar verebileceğini dikkate alırsak, bu karar öncesinde veya anında, ons tarafında 1.615 tekrar gündeme gelebilir. Bu durumda geçen haftayı 980 TL’nin hemen üzerinde tamamlayan gram altın da 960’a yakınlaşarak güzel bir alım fırsatı verebilir.

 

BORSA; dış etkenlerden bağımsız, kendi mecrasında devam ediyor. Bilanço beklentisi fiyatlara önemli ölçüde dâhil oldu. Ancak orta-uzun vadede “enflasyona karşı güvenli liman borsa” hikâyesi devam edecek gibi görünüyor. Çünkü TCMB’nin son anketinde bile 12 ay sonrası için enflasyon beklentileri yüzde 37,34 olarak gerçekleşti. Evin, arabanın çok da ulaşılamaz olduğu bu atmosferde, herkesin “düşse de alsak” diye beklediği borsa düşer mi? Sadece ara fırsatlar sunabilir. Belki biraz mola verebilir. Son durumda ve kısa vadede; 3.510-3.600 destek bölgesinin üzerinde tutunmayı başarabilirse, endekste, 3.650-3.715 bölgesi radara girer. Havacılık primli, holdingler biraz daha cazip, demir-çelikte beklentiler geriledi, sınaide fırsatlar var, otomotiv ve petrokimyada gevşemelere tepki geliyor.

 

DOLAR için; yine TCMB’nin geçen hafta yayınladığı son ankete bakalım… Katılımcıların yıl sonu beklentisi 19,82 TL olarak gerçekleşmiş.

 

DİKKAT ÇEKEN bir şeyi hatırlatayım; ABD borsaları, 200 haftalık ortalama seviyelerinin de altına sarkıyor. Bu durum, yakın geçmişte sadece 2008 finansal kriz ve pandeminin ilk başladığı dönemde yaşanmış. Sonra borsalar o seviyelerden yukarı tepki vermiş. Tarih tekerrür eder mi? Bekleyip göreceğiz ancak diplere yakın bir yerlerde olduğumuz, kuvvetli bir ihtimal gibi görünüyor. Problem, burada ne kadar kalacağımız…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.