Yıllık enflasyon rakamını geçen hafta gördük, 2012'yi yüzde 6.16'dan tamamladık. Böylece geride bıraktığımız senenin özeti; düşen faiz, azalan enflasyon, zayıflayan büyüme oranı ve yükselen borsa oldu... Son 10 yılı bu denklemin içine oturtursak, formülün aynen çalıştığını görüyoruz. Dönelim 2013'e... Bugün içinde bulunduğumuz dönem, 2010 yılının sonu ile 2011 yılının başına çok benziyor. O tarihlerde de faizler yüzde 7'lere kadar gerilemiş, enflasyon yüzde 6.4 olarak gerçekleşmişti. 2011 boyunca artan iç taleple birlikte enflasyon 10.4'e kadar yükselmiş, faizler Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları artırmasının da etkisiyle yüzde 11.5'lere kadar çıkmıştı. Borsa, 70 binlerden 48 binlere kadar gerilemişti.
2013'te düşen faizlerle birlikte iç talebin yeniden canlanması beklenen bir yıla giriyoruz. Artan talep, enflasyonun yönünü tekrar yukarı çevirmesine sebep olabilir. Bu anlamda Merkez Bankası'nın sürekli takip ettiği kredi büyüme hızı önem kazanacak. Şayet Merkez Bankası, burada hedefleri aşan bir genişleme ile karşılaşırsa tedbir alacak. Bu da faizlerde "kontrollü" de olsa yeniden bir yükseliş trendini beraberinde getirebilir.
ENFLASYONA ÇİN ETKİSİ
Öte yandan dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de de imalatın beklenmedik şekilde son 19 ayın en hızlı artışını göstermesi, önümüzdeki süreçte hammaddeye olan talebi artırabilir. Dolayısıyla emtia fiyatlarında "yukarı" yönlü bir hareket görebiliriz. Bu durum da hammadde ithalatçısı olarak Türkiye ekonomisinde "maliyet" kaynaklı enflasyon üzerinde baskı oluşturabilir. 2013'te bu konularda ekonomi yönetiminin ihtiyatlı olacağını düşünüyoruz...
79.200 destek 80.200 direnç
Borsa İstanbul'da kısa vadede 5 günlük ortalama seviyesi olan 79.200, destek olarak takip edilecek. Buranın kırılması halinde 78.700 (fiyat boşluğu) hedef alınabilir. 22 günlük ortalama desteği de, 77.700'de bulunuyor. Yukarıda ise 80.200 ilk direnç noktası... Buranın geçilmesi halinde, dolar bazında 46 bine kadar olan (81.500) yükseliş, ihtimal dahilinde olabilir.
Dipten tepki yüzde 10'u aştı
Yeni gelen vergi ve zamlar, 2013'ün ilk çeyreğinde enflasyonda bir hareketlenmeye sebep olabilir. Kış etkisiyle elektrik ve gaz tüketiminin artacak olması, bu kalemlere önceden gelen zamların enflasyona "gecikmeli" etkisini gündeme getirebilir. 5.70'lerden 6.45'lere kadar yükselen tahvile bu seviyelerden alım gelse de; hareketin devamı 6.70'leri gündeme getirebilir.
'Altın'da 1661 kritik!
ABD Merkez Bankası'nın bazı üyelerinin "tahvil alımının yavaşlatılması gerektiğini" savunması, "para teşviklerinin biteceği" şeklinde yorumlandı ve altında (ons) 1625'lere kadar sert bir geri çekilme yaşandı. İstihdam verilerinin beklentileri aşmamasıyla birlikte tepki alımları geldi; altın, 1656'dan haftayı tamamladı. Düşüş trendi devam ediyor. 200 günlük ortalamaya (1661) yakın olmak ve üzerine çıkmak, rahat nefes aldırabilir!..
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.