Doğrudan 'yatırım yapılabilir' olmak!

A -
A +

Türkiye, 21 yıl aradan sonra yeniden iki kurum tarafından "yatırım yapılabilir" seviyede... Dışarıdan ülkemize 10 yılda 100 milyar dolar sermaye girişi bekleniyor. Bundan sonra yabancı sermayeye ulaşma imkânının daha da kolaylaşacağı kesin... Sıcak para akışıyla birlikte borçlanmanın artacağını, tasarrufların azalacağını görebiliriz. Böylece büyüme ivmelenecek ancak dış kaynakla bunu sağladığımız için, cari açığın da yükselmesi kaçınılmaz olacak. Doların son günlerdeki küresel yükselişini dikkate almazsak; dışarıdan döviz girişi, ileride "değerli Türk lirası" sıkıntısını da beraberinde getirebilir. Ekonomi yönetimi bütün bunları biliyor ve buna göre politika araçlarını kullanacaktır. Burada problem, yabancı sermayenin büyük çoğunluğunun borsa, tahvil gibi sermaye piyasaları araçlarına gelmesi; katma değer üreten, reel ve yerleşik yatırımları tercih etmemesinden kaynaklanıyor. Ne zaman bu tarz doğrudan yatırımlar artarsa, o zaman bu "yatırım yapılabilir" notlarının bir anlam ifade ettiğini göreceğiz.


 
Brezilya'da neler olmuş?
Geçen yıl Türkiye'ye Fitch'ten not artırımı geldiğinde, Brezilya'nın aldığı "yatırım yapılabilir" notları ve bunun ülke borsasına yansımalarını paylaşmıştık. Bunu bir daha hatırlamakta fayda var. Brezilya'da son not artırımının geldiği Eylül 2009'dan sonra borsa, 50 bin-70 bin puan arasında yatay bir seyir izlemiş. Ülkede bu yıl enflasyon beklentisi yüzde 5.1... Ancak ekonomi yönetimi bunu tehdit olarak görüp, bütün dünyanın aksine faiz artırıyor. Brezilya Merkez Bankası, geçen ay faizleri 7.50'ye çıkardı. Benzer bir tabloyla karşılaşır mıyız, bekleyip göreceğiz...
...
Kısa bir mola için 2 hafta izninizi istiyorum. Sağlıklı ve bol kazançlı günler...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.