Cevabınız 'hayır' ise, yanlış! Enflasyon, fiyatların artış hızının yükselmesi, baktığınız zaman kimse bunu istemez. Ama Japonya, tam tersi bir problemle 10 yılı aşkın süredir mücadele ediyor. Yaşlanan nüfus, azalan tüketim, yetersiz kalan iç talep, artan teknoloji ile daralan istihdam, aşırı borçluluk yüzünden Keynesyen (devlet teşvikli) politikaların giderek uygulanamaz hale gelmesi... Sonuç; kronik deflasyon!.. İşte son 6 yıl içinde göreve gelecek yedinci başbakan Shinzo Abe, 10 yıldır içinden çıkılamayan deflasyon sürecinden ülkesini kurtarmak için, Japon Merkez Bankası'na yüzde 2 enflasyonu yakalaması için göndermede bulundu. Para basılarak istihdamın teşvik edilmesini ve 'yen'in değerinin düşürülerek, ihracatın artmasının sağlanması gerektiğini vurguladı. Bunlar Japonya'da daha önce yapılmayan, yeni şeyler değil. Deflasyonun temel sebebi, demografik yapı... Japonya'da yaşı 65 ve üzerinde olanlar, toplam nüfusun yüzde 20'sini oluşturuyor. Doğurganlık gittikçe düşüyor. Bugünkü şartların devamı halinde, yaşlı nüfus giderek artacak. Sadece ilaca para harcayan, artık çalışmadan sistemden emekli maaşı alan, tüketime doymuş bir nüfus; iç talebi nasıl canlandıracak, nasıl katma değer üretecek, nasıl vergi verip bütçeyi destekleyecek? Dolayısıyla devlet nasıl kazanacak, nasıl maaş ödeyecek? Başbakan Erdoğan'ın neden "en az üç çocuk" ve "genç, dinamik" nüfusa vurgu yaptığını, neden ülkemizde "emeklilik yaşının giderek yükseldiğini" şimdi daha iyi anladınız mı?
Bu grafik; hacimsiz, spekülatif bir hisse senedine değil, Japonya borsasına (Nikkei) ait! Yıl 1989, Japon borsası 38.900 seviyesinde... Takvimler önümüzdeki hafta 2013'ü gösterecek; Nikkei, 9900'lerde... 23 yıllık değer kaybı, yüzde 75! Deflasyon işte böyle bir şey... Bir başbakanı enflasyon istemeye iten sebep, işte bu!.. Bugün nüfusu gittikçe yaşlanan, gelişmiş AB ekonomilerini bekleyen risk, işte bu!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.