Euronun işi zor, dolar rahat, altın kararsız!

A -
A +

Borsa geçtiğimiz haftayı 82.000 ve 83.900 puan aralığında geçirdi. Cuma günü 82.452 puandan kapanan İMKB 100 Endeksi, haftalık bazda yüzde 0.8 değer kaybetti. Hazine ihalelerine gelen düşük talebin faizleri artırdığını gördük. Siyaset tarafında ise 'çözüm süreci' borsa tarafından ilgiyle izleniyor. Çünkü terörle mücadeleye harcanan milyarlarca lira bütçenin yatırıma dönüşmesi, istihdam ve büyümeyi olumlu etkilemesi, güven unsuruyla birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışına gitmesi gibi beklentiler güçleniyor. 


ABD AYNEN DEVAM
Küresel piyasalarda da haber akışı yoğundu. ABD Merkez Bankası (FED), aylık 85 milyar doları bulan varlık alım programına devam edeceğini açıkladı. FED; son zamanlarda ekonomiden gelen olumlu sinyallerin sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu vurguladı ancak otomatik harcama kesintilerinin, bu süreci sekteye uğrattığı uyarısında bulundu. Şubatta ikinci el konut satışlarının 2009'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşması da, toparlanmanın devam ettiğini gösterdi. Ancak görünen o ki kesintilerin devrede olması, teşviklerin devamını sağlayacak. 

AB'DE RUM SANCISI
Güney Kıbrıs problemi, Euro Bölgesinde krizin kolay aşılamayacağını teyit etti. AB tarafından sunulan alternatif plan kabul edilse de, ülkede bankalar açıldıktan sonra mevduat sahiplerinin göstereceği reaksiyon tedirginlikle bekleniyor. Büyümenin öncü göstergesi olan imalat sektörü satın alma verileri de; Almanya'da 50.5 beklenirken 48.9, Fransa'da 44.3 beklenirken 42.1 olarak gerçekleşti. Her iki ülkede daralma var. Bu gelişmeler euroyu zor günlerin beklediğini, ABD'deki toparlanmayla birlikte doların ön plana çıkmaya devam edeceğini bize gösteriyor.


 
BORSA
Alımların arkası gelmiyor
26 Mart'ta yapılacak TC Merkez Bankası toplantısında, faiz ve koridorda bir değişiklik beklenmiyor ancak bankaların bulundurması gereken zorunlu karşılıkta artış beklentisi hakim... Kredi genişlemesine karşı alınan bu tedbirler bankaların maliyetini artırdığından, sektör hisseleri üzerinde baskı oluşturuyor. Borsada 83 bin ve üzerine doğru yapılan her atak, satışla karşılaşıyor. 82 bin desteği kırılırsa, 22 ve 50 günlük ortalamaların bulunduğu 81 bine geri çekilme yaşanabilir.



 
DOLAR
1.80 üzerinde kaldıkça...
Türkiye'de kısa vadeli dış borç, 110 milyar dolara yaklaştı. Bunun üzerine yıllık 50 milyar dolar cari açığı koyarsak; bu sene en az 160 milyar dolara ihtiyacımız var. Bu yükümlülük, tabii olarak paritenin seyrini de önemli kılıyor. Doların ilk denemede, 1.8250 seviyesinin üzerine çıkamadığını görüyoruz. Ancak 200 günlük ortalamanın bulunduğu 1.80 seviyesinin üzerinde kaldıkça, yukarı hevesi devam edecek. Kısa vadede 1.70'li rakamların görülmesi için bir sebep görünmüyor.


 
ALTIN
Daha düşüş trendindeyiz
Altın fiyatları, euroya duyulan güvenin azalmasıyla son dönemde yukarı hamle yaptı ancak bir taraftan ABD'den gelen olumlu veriler, fiyatların daha fazla yükselmesini sınırlıyor. Faizlerin yükselme eğilimi ve toparlanmayla birlikte kârı artan şirketlerin temettü verimliliği, altını geri plana itiyor. Düşüş trendinin devam ettiği onsta, 1600 üzerinde kalındıkça yukarı hevesi devam eder. 1620 hâlâ direnç olarak karşımızda... Gram altın, kısa vadede 93-95 TL arasında dalgalanabilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.