Borsa İstanbul cuma günü 74.033'ten kapanarak, haftalık yüzde 2.04 değer kazandı. Cumaya kadar dolarda güçlü, borsada zayıf seyir devam ederken; 185 bin beklenen ABD Tarım Dışı İstihdamının 162 bin gelmesi, tabloyu tersine çevirdi. ABD 10 yıllık faizleri 2.70'ten 2.59'a geriledi. Dolar 1.93'ün, gösterge faiz 9'un altına geldi. Geçen hafta ayrıca ABD Merkez Bankası'nın (FED), "büyümenin ılımlı ilerlediğini, konut kredi faizlerindeki yükselişin huzursuzluk verdiğini ve enflasyonun yüzde 2 hedefinin oldukça altında seyrettiğini" belirtmesi, "hâlâ teşviklere ihtiyaç duyulduğu" şeklinde yorumlandı. Bu gelişmeler "eylülde başlaması" beklenen FED'in tahvil alımlarını azaltma hamlesinin, "biraz daha ötelenebileceği" algısına sebep oldu.
Faiz ve dolardaki gevşemeye tepki veren borsa için kısa vadede 74.500, büyük resimde 77.000 direnci geçerliliğini koruyor. Aşağıda ise 72-73 bin bandında bir destek oluşmuş durumda... Sonuç olarak doların değer kaybı, gelişmekte olan piyasalar ve altın üzerindeki baskıyı biraz azaltmış görünüyor. Ancak uyaralım; tarım dışı istihdam hariç, diğer ABD verilerinin seyri beklentilerden daha olumlu bir seyir izliyor. Dolayısıyla son gelişmelerin piyasaya sadece biraz zaman kazandırdığını ve FED'in "bir şekilde tahvil alımlarını azaltma yoluna gideceği" şeklindeki ana senaryonun değişmediğini unutmamalıyız.
PİYASA TAKVİMİ
5 Ağustos
Türkiye - TÜFE ve ÜFE
AB - PMI ve Perakende satış
6 Ağustos
Türkiye - TCMB Aylık Raporu
Almanya - Fabrika siparişi
7 Ağustos
ABD - MBA Mortgage Başvuruları
8 Ağustos
ABD - İşsizlik Başvuruları
Japonya - Faiz kararı
9 Ağustos
Çin - Sanayi Üretimi
NOT: Ramazan Bayramı sebebiyle perşembe ve cuma Borsa İstanbul kapalı, çarşamba tek seans açık.
94 binden 74 bine düşüşün şifreleri
22 Mayıs'tan bugüne borsadaki değer kaybı yüzde 27'yi buldu. Tabloda, Borsa İstanbul 30 endeksine dahil hisse senetlerinin 2013 zirveleri, son kapanışı ve bu süreçte gerçekleştirdiği değer kaybı yer almakta. Şimdi bu tablonun bize ne gösterdiğini anlamaya çalışalım:
Banka ve holdinglerin ana faaliyetlerini, faiz ve dövizdeki hareketler yakından ilgilendiriyor. Faizde 4.6'dan 9'a, dolarda 1.77'den 1.97'ye doğru gerçekleşen hareket, en fazla banka ve holdingleri etkilemiş. Sanayi sektörü hisseleri ise, daha az tepki göstermiş. Yükselen konut kredisi faiz oranlarının, emlak sektörünü de nasıl etkileyeceği piyasa tarafından sorgulanıyor.
BİM, Enka İnşaat, Türk Hava Yolları, Tav Holding, Turkcell gibi hisseler, endeksteki düşüşe rağmen iyi performans sergilemiş. Burada güçlü nakit akışı, operasyonel kârlılık, dövizle yapılan satışlar ve şirketlerin artı dolar pozisyonu gibi faktörler ön plana çıkıyor.
Döviz açığı bulunan Türk Telekom ve Tüpraş'ta, yüksek kur seviyesinin bilançoları olumsuz etkilediği görülüyor. Altın fiyatlarındaki gerilemenin ise, bu alanda faaliyet gösteren hisseler üzerinde ekstra olumsuz etkiye sebep olduğu biliniyor.