Borsa, sadece fiyatların yükselmesiyle kazanç elde edilebilecek bir yatırım değildir. Hisse yatırımlarından elde edilebilecek temettü (kâr payı) dağıtımı yoluyla da uzun vadede iyi getiriler elde etmek mümkün. Faizlerin yüzde 6'lara kadar düştüğü bir ortamda artık temettü getirisi olan hisse senetleri de, yatırımcılara ciddi bir alternatif... Bugün İMKB'de yüzde 6 ile 12 arasında temettü verimine sahip hisseleri bulmak mümkün. Baştan belirtelim; ciddi bir temettü yatırımcısı borsadaki "anlık fiyat değişimleriyle" çok ilgilenmez. Uzun vadeli fiyat istikrarını önemser. Arsa alır gibi hisse alır, yıllarca, belki de 10 yıllarca bu hisseyi elinde tutar. Buradan aldığı temettü gelirlerini harcayabilir ya da yeni hisseler almak suretiyle yatırımını büyütebilir. Tabii ki fiyatlar oynadıkça, temettü verimi de yükselebilir veya düşebilir. Bir diğer unsur da, şirketin "temettü dağıtma" geleneğidir... Bunun için kârlılığı yüksek, büyümesi sürekli ve temettü dağıtmayı da bir yönetim politikası olarak uygulayan şirketlerin seçilmesi gerekir.
KRİZ DÖNEMLERİ İSTİSNA
Ford Otosan, Tüpraş, Türk Traktör, Otokar, Tofaş, Çimsa, Adana Çimento, Mardin Çimento, Ünye Çimento, Bolu Çimento, İş Girişim, Hektaş, Pınar Et ve Pınar Süt, temettü verimi konusunda öne çıkan şirketler olarak gösteriliyor. İyi kâr açıklayan Türk Hava Yolları'na da önümüzdeki süreçte dikkat çekiliyor. (Kesinlikle yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalı.) Ancak bugün hem borsanın bulunduğu yüksek seviyeler hem de temettü sebebiyle, beklentiler fiyatlara büyük ölçüde dahil olmuş durumda... Muhtemel realizasyon dönemlerinde fiyatlar düşeceğinden, temettü verimleri de otomatikman artacaktır. Bu dönemler, temettü yatırımı için daha uygun fırsatlar sunabilir. Önemli olan büyük krizlerin çıkmaması ve kârlılığın sürdürülmesi...
TTKOM VE TCELL...
Telekominikasyon sektörü için ayrı bir parantez açalım. "Temettü" denilince akla ilk gelen Türk Telekom, son dönemde borsanın altında performans gösterdi. İkincil halka arzın bunda etkili olduğu söyleniyor. Özellikle kriz dönemlerinde defansif yapısıyla sağlam duran Türk Telekom'un bugün temettü verimi yüzde 10'lar civarında... Turkcell'de ise son iki yıl genel kurul yapılamadığı için, 2013 ile birlikte 3 yıllık temettü birikecek. Bu konuda Turkcell'in ana hissedarları arasındaki problemlerin çözümü takip edilecek. Yine genel kurul yapılmaması ve temettü dağıtılmaması da ihtimal dahilinde... Her iki şirketin de nakit zengini olduğunu hatırlatalım...
Bir örnekle temettü yatırımı
Temettü ödemesinin yapıldığı gün hisse senedinin fiyatı, kâr payı tutarı kadar geriler. Birçok yatırımcı, "Madem hisse fiyatı inecek, temettünün ne anlamı var" yanılgısına düşebilir. Bunun böyle olmadığını örnekle anlatalım:
> Düzenli temettü ödeyen Türk Telekom, borsadaki yatırımcılarına hisse başına sırasıyla son üç yılda 38, 54 ve 46 kuruş (toplamda ve net 1.38 TL) kâr payı dağıtmış.
> 3 yıl önce yaklaşık 4.5 TL olan hisse fiyatından yapılan yatırımın, 1.38 TL'si kâr payı olarak geri gelmiş. Dolayısıyla maliyet 3.12'ye kadar düşmüş.
> Bugün hissenin son işlem fiyatı 6.78... Maliyet de 3.12 olarak ortaya çıkınca hisse başına toplam kâr, 3.66 olarak gerçekleşmiş.
> Hissede aynı fiyat seviyelerinin ve aynı temettü veriminin 6 yıl daha devam edeceğini varsayarsak; hissenin maliyetinin de "sıfır"a düştüğünü görürüz...
BORSA
77 binin altı, olumsuz...
Haftayı 76.685'ten tamamlayan İMKB, 5 günlük ortalamanın (77.015) altında kaldı. 'Elmas zirvesi'ne benzer bir teknik formasyon oluştu. 76.200 kırılırsa, 74.800'e kadar gevşeme yaşanabilir. Yeniden 77 bin puan üzerine çıkılırsa, 77.500 direncini takip ederiz. Altın için perşembe günü 1640 dedik, aynı gün 1636'ya kadar geriledi ve gelen tepkiyle 1657'ye kadar yükseldi. Tehlikenin geçmesi için 200 günlük ortalamanın (1661) üzerinde kalıcı olunmalı...
DOLAR
1.81, ihtimal dahilinde!
Dolar cuma günü 5 günlük (1.7855), 22 günlük (1.7870) ve 50 günlük (1.7930) ortalamasını aşarak, 1.7960'a kadar yükseldi. ABD'de mali uçurum görüşmelerinin tıkanması, dolara kaçışı hızlandırıyor. 1.7950'nin üzerinde kalınması halinde 1.81'e doğru hareket ihtimali güçlenebilir. Aylardır 1.77-1.78 bandında dibini bulan dolar, bu seviyelere geriledikçe faizde bekleyen mevduatlara da kısa vadeli alternatif olarak dikkat çekiyor.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.