Faizin 9 ısrarı iyi değil

A -
A +

Borsa İstanbul cuma günü 72.555'ten kapanarak, haftalık bazda yüzde 4.37 değer kaybetti. Merkez Bankası kararlarının doları 1.90 sınırına, gösterge faizi ise 8.50'ye kadar düşürdüğünü gördük. Ancak kritik verilerle dolu bir haftaya giriyor olmamız, fiyatlar üzerine "risk primi" ekledi ve dolarda yeniden 1.92'nin, faizde 9'un üzerine çıktık.

Geçtiğimiz hafta ABD'de konut ve mal siparişi verileri iyi gelmişti ve bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (FED) "parasal genişlemeyi yavaşlatma takvimini öne çekme" konusunda elini güçlendirmişti. Bu etkiyle, 2.50'nin altında bulunan ABD 10 yıllık faizleri, haftayı 2.56'dan tamamladı. Önümüzdeki cuma ise "parasal genişlemenin" geleceğini yakından ilgilendiren ABD Tarım Dışı İstihdam ve işsizlik verileri gelecek. İstihdamın 200 bin ve üzerine çıkması, işsizliğin ise 7.5'un altına gerilemesi, doların anavatanına dönme sürecini hızlandıracağından, "dikkat" diyoruz! İçeride de piyasalar, cuma gününe kadar izlemede kalacaktır. ABD verilerinin iyi gelme ihtimalinin, borsada yukarı hareketleri sınırlayacağını unutmamalıyız. Zaten bu beklentilerle yabancı çıkışı devam ediyor ve gösterge faiz, haftayı 9.40'tan tamamladı.
Son dönemde yükselen faiz ve doların; borsada lokomotif bankacılık ve gayrimenkul sektörü, döviz yükümlülüğü olan şirketler ve ucuz finansmana ihtiyaç duyan hisseler üzerinde baskı oluşturduğunu görüyoruz. Yine bu etkiyle; enflasyon ve büyüme gibi makro hedeflerin bozulması, yükselen cari açık gibi sebepler yabancı yatırımcıların çekimser kalmasında etkili oluyor. Şu aşamada petrol fiyatlarının gerilemesi, siyasi ve jeopolitik risklerin azalması bizim için oldukça önemli...
 
Borsada tehlikeli kesişme
Borsa İstanbul 31 Mayıs'tan beri 50 günlük, 19 Haziran'dan beri 200 günlük ortalamanın altında bulunuyor. Nitekim her iki ortalamanın da altına gerilediğimizden beri, borsada "zayıf seyir" devam ediyor. Bununla birlikte 50 günlük ortalamanın, 200 günlük ortalamayı aşağı kesmesi, "ekstra olumsuz sinyal" üretir. İşte Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta bu yaşandı. Son durum itibarıyla 50 günlük ortalama 78.265'te, 200 günlük ise 79.265'te bulunuyor. 75.000 üzerine çıkmadıkça bu olumsuz sinyal devam eder. Aşağıda ise özellikle 70.000 ana destek seviyesinin kırılmaması önemli... Aksi halde satışlar hızlanabilir. Faizlerin de 9'un üzerinde tutunmaya devam etmesi borsanın yukarı yönlü hareketini sınırlayacağından, dikkatle takip edilmeli...


DİKKAT ÇEKENLER

AB toparlıyor
Euro Bölgesi Satın Alma Endeksi, ocak ayından beri ilk defa "toparlanmaya işaret eden" 50 seviyesini aştı. Ancak bölgede kredi talebinin azalması, bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirmesine sebep olabilir.

Çin zayıflıyor
Çin'de İmalat Sanayi Satın Alma Endeksi, temmuzda 47.7'ye gerileyerek 11 ayın en düşük seviyesine geldi. Dünyanın en büyük üreticisi için büyüme tahminleri düşüyor. Bu durum hammadde fiyatlarını da baskılıyor.


PİYASA TAKVİMİ
29 Temmuz
Türkiye - Tüketici Güveni
ABD - Bekleyen Ev Satışları
30 Temmuz
Euro Bölgesi - Tüketici Güveni
31 Temmuz
Euro Bölgesi - İşsizlik Oranı
ABD - Özel Sektör İstihdam
ABD - Faiz Kararı
1 Ağustos
Çin - HSBC İmalat PMI
Euro Bölgesi - Faiz Kararı
ABD - ISM İmalat Endeksi
2 Ağustos
ABD - İşsizlik Oranı
ABD - Tarım Dışı İstihdam

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.