FED, eylülde başlayabilir

A -
A +

Borsa İstanbul cuma günü 73.112'den kapanarak, haftalık bazda yüzde 4.33 değer kaybetti. "Veri bağımlısı" hale gelen borsalar; Avrupa Merkez Bankası'nın "Likidite bolluğu devam edecek, faizler uzun süre düşük kalacak" açıklamalarıyla yukarı hamle yapsa da, son sözü ABD istihdam rakamları söyledi. Haftanın son işlem gününde 160 bin beklenen tarım dışı istihdamın 195 bin gelmesi; ABD Merkez Bankası'nın (FED), "tahvil alımlarını azaltma" konusunda erken harekete geçme ihtimalini artırdı. ABD'li birçok yatırım kuruluşu, FED'in eylülde 85 milyar dolar olan tahvil alım programını 65 milyar dolara çekeceğini öngörüyor. Verinin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri bir günde yaklaşık yüzde 10 yükselerek; 2.50'den 2.74'e çıktı. Şimdi bütün bunların, bizim için ne anlama geleceğine bakalım...

Kabaca cari açığımız 60 milyar dolar, kısa vadeli borçlarımız (özel sektör ağırlıklı) 140 milyar dolar... Bu kadar dövize ihtiyacımız varken doların 2 lira sınırına dayanması, olumsuz. Sıcak para akışının tersine dönmesi ve enflasyonun talep kaynaklı olmasa da maliyet bazlı (yükselen kur etkisiyle) yukarı yönelme beklentisi, faizler üzerinde de yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Dolar ve faizin, borsa ile ters orantısını dikkate alırsak, hisselere gelen satışları doğal karşılamak gerekir. Zaten not artışlarının ardından "düzeltme" bekleniyordu. Buna ABD etkisi, toplumsal ve siyasi gelişmeler eklenince, satışlar sert oldu. Unutmayalım; ABD'de kriz değil, toparlanma var. Ve piyasa önceden fiyatlar. Yani FED, tahvil alımlarını azaltmaya başladığında, bu düzeltme süreci de "büyük ölçüde" tamamlanmış olacak.

 
2006 ve 2011 yılları gibi!
Mayıs başında yüzde 67'ye yakın seyreden borsadaki yabancı payı, bugün yüzde 63'e yaklaştı. 60 milyar doların üzerinde de Türk tahvili taşıyorlar. Bu kadar çok hisse pozisyonunu satıp çıkacak durumda değiller. Düşük orandan girdikleri tahvilin de faizi yükseldikçe kaybediyorlar. TL'ye geçip ülkeyi terk etmeye kalksalar, 2 liraya yakın seviyeden dolar almak zorunda kalacaklar. Yani gelişmelerden yabancı yatırımcı da zarar görüyor. Cuma akşamı 2.74'ten kapanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri, 2011 yılının ağustos ayından beri en yüksek seviyeye çıktı. Bu faiz önümüzdeki hafta 2.70'in üzerinde kalıcı olursa; bütün dünyada doların değerlenme eğilimi devam edebilir. İçinde bulunduğumuz durum, 2006 ve 2011'le çok benzeşiyor. O yıllarda da ABD 10 yıllık faizleri harekete geçmiş, Türkiye borsasında zirveden yaklaşık yüzde 33'lük bir düzeltme yaşanmış, dolar ve faiz yükselmişti.

BUNLARA DİKKAT
> Borsada 73 bin desteği kırılırsa, yeniden 70 bini test etme ihtimalimiz güçlenebilir. 5 günlük ortalama 75 bin, 22 günlük ortalama 75.600'de kaldı. Bu seviyelerin altında olumsuz görünüm devam edebilir. Faize duyarlı sektörler ve dolar borcu yüksek hisse senetleri üzerinde baskı artabilir.
> ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan sıçramanın yansımalarını, önümüzdeki hafta içeride de görebiliriz. 7.30 desteğini sağlamlaştıran gösterge tahvil için 8.50 direnci kritik... 1.9675 ile tarihî yüksek seviyeden kapanan doların seyri, belirleyici olacak.


PİYASA TAKVİMİ
8 Temmuz
- Sanayi Üretimi (Türkiye)
10 Temmuz
- FED toplantı tutanakları
- Faiz kararı (Japonya)
11 Temmuz
- Haftalık işsizlik (ABD)
- Cari Denge (Türkiye)
12 Temmuz
- ÜFE (ABD)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.