Işığı gördük

Sesli Dinle
A -
A +
ABD’de perşembe günü açıklanan ekim ayı enflasyon verisi yüzde 7,7 olarak gerçekleşti ve yüzde 8 olan beklentinin oldukça altında geldi. Piyasalar da tünelin ucundaki ışığı gördü. Verinin ardından sadece ABD’de değil küresel piyasalarda ciddi hareketler yaşanıyor. Dolar endeksinde iki günlük gerileme yüzde 5’e yaklaştı. Zayıflayan ABD para birimine karşı bütün pariteler ve değerli metallerde yukarı yönlü kırılmalar gerçekleşiyor.
 
ABD enflasyon verisi, FED’in faiz kararları üzerinde önemli belirleyici faktör. FED, en başından beri enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikası uyguluyor. Ve geleceğe dair söylemlerini bu yönde vurguluyor.
 
Son veri ile aylardır yüzde 8 ve üzerinde katılaşma gösteren enflasyon rakamları yumuşamaya başladı. Bu veri, bir defa psikolojiyi bozan yüzde 8’lik barajın aşağı kırılması açısından önemli. Çünkü ABD enflasyonunda aşağı doğru hareketlerin başlamış olması, FED politika faizlerinde de ‘zirvelere yakınlaşma’ şeklinde bir algıyı destekliyor. Bu sebeple dolar endeksinde iki günde, 111 sınırından 106,50’ye varan sert bir geri çekilme yaşandı. Daha yüksek faiz ve güçlü dolar beklentileri zayıflayınca da, ABD endekslerinde iki günde yüzde 8’i aşan yükselişler gerçekleşti.
 
Altın, gümüş ve avroda önemli yukarı kırılmalar gördük. Küresel piyasalar, ışığı görmenin coşkusuyla bir kutlama başlattı.
 
Şimdi “piyasa haklı mı, bundan sonra ne olacak” soruları önem kazanmış durumda.
 
FED, bundan sonra hemen gevşemeye gitmeyecektir. Kısa vadede işi sıkı tutmaya devam edeceklerdir. Çünkü FED Başkanı Powell da erken gevşemenin risklerine sıklıkla vurgu yapıyor. Ancak yüzde 5,5-6,0 bandına kadar yükselen FED politika faizi beklentileri, son veri sonrası yüzde 4,75-5,25 bandına kadar revize edilebilir. (Şu anda bulunulan seviye yüzde 4.)
 
Yılın geri kalanında açıklanacak enflasyon rakamları önemli olacak. Şayet enflasyon yüzde 8’in altında düşüşünü devam ettirirse, FED’in de ‘şahin’ politikalarının zamanla gevşemeye başlayacağını görebiliriz. Bu durumda dolar endeksinde eylül ayında görülen 114,80 seviyesinin de artık zirve olduğunun teyidini alabiliriz. Bu gelişmeler, küresel piyasalara uzun süredir hâkim olan ‘güçlü dolar senaryosu’nun sonuna yaklaştığımızın habercisi olabilir. Ve gelişmekte olan piyasalar, değerli metaller ve dolara karşı, diğer para birimlerinin üzerindeki baskının da hafiflemeye başladığını daha net görebiliriz.
 
İç piyasalara bakarsak…
 

BORSA

 
İstanbul’da 225 dolar seviyesi, yani yaklaşık 4.200 puan, önemli destek vazifesi görecek. Son kapanışını 4.455’ten gerçekleştiren BİST100 endeksinde, 3. çeyrek bilanço döneminin de sonuna gelindi. Yazılan kârlara bakacak olursak, borsa hâlâ ideal olarak kabul edilen 10 F/K değerinin altında. Ancak sanayi üretiminde yaşanan gerileme ve kârlardaki enflasyonist kazançların önümüzdeki süreçte bir miktar gerileyeceğini dikkate alırsak, borsada bundan sonraki marjların, bundan önceki gibi olmayacağı yönünde bir kanaat oluşabilir. Yine de bugün ve yakın gelecekte en iyi getiriyi sunacağı da söylenebilir. Bu sebeple desteklerden fırsat kollamaya devam etmek, hâlâ bugünün en doğru seçeneği olabilir.
 

ALTIN

 
ABD enflasyonuna en sert tepkiyi verdi ve ons, 1.770 doların üzerine çıktı. Onsta artık 1.730 dolar destek olarak takip edilecek. Kısa vadede 200 günlük ortalamaya da işaret eden 1.800 dolara doğru bir hareketlilik yaşanabilir. Bu durumda gram altında yeni zirveler ve 1.100 TL’ye doğru yönelme yaşanabilir. Bu son hareketle birlikte gram altının 900’lü seviyelerle vedalaştığını da söyleyebiliriz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.