Kafalar biraz karıştı!

A -
A +

Borsa İstanbul Cuma günü 83.285 puandan kapanarak, haftalık bazda yüzde 1.53 değer kaybetti. Küresel piyasalardaki satışların etkisiyle borsa, 84 binde bulunan kritik desteğinin altına geriledi. İç piyasada yaşanan en önemli gelişme, Merkez Bankası'nın faizleri tarihî düşük seviyeye getirmesi oldu. Aslında bu hamlenin arkasında, küresel ekonomide yaşanan bazı olumsuz gelişmelerin yattığını görüyoruz. 

Krizdeki Avrupa'da, en sağlam denilen Almanya'nın bile kredi notunu düşürdüler. Euro Bölgesi için bu yıl beklenen yüzde 1'lik küçülmenin, yüzde 2'ye çıkabileceği yönünde beklentiler artıyor. IMF de Güney Avrupa'daki krizin iyileşmek yerine daha kötüye gittiği uyarısında bulundu. Bölgede kemer sıkma politikaları, devletlerin vergi gelirlerini azaltıyor ve bütçe dengesini bozuyor. ABD tarafında da harcama kesintilerinin devreye girdiği 1 Mart tarihinden beri ekonomik verilerde gözlenen bozulma devam ediyor. Önceki ay yüzde 2 artan Philadelphia Fed İmalat Endeksi, nisanda yüzde 1.3'e geriledi. Üstelik beklenti, yüzde 3 olarak açıklanmıştı. 
Dünyanın "tüketim merkezi" ABD ve Avrupa'daki bu olumsuz tablonun küresel talebi düşüreceği beklentisiyle; son iki ayda endüstriyel hammaddeler olan petrol ve bakırda yüzde 15, çelikte ise yüzde 40 gerileme görüyoruz. Dış talepten fazla ümitli olmayan ekonomi yönetimi de, iç taleple büyümeyi beslemek için faizleri düşürmeye devam ediyor. Borsalar ise, "paranın alternatif adresleri sıkıntılı veya getirisiz olduğu için" şimdilik dik duruyor. Ancak hem içeride hem dışarıda bu kadar düşük faize rağmen piyasalarda beklenen canlanmayı göremezsek, Japonya'nın onyıllardır uğraştığı ama aşamadığı "kronik deflasyon" ortamı dünyanın birçok bölgesine yayılmaya başlayabilir. Bu sebeple küresel ekonomi "toparlıyoruz" havasından, bir anda "acaba mı" psikolojisine büründü. Eğer bunu destekleyen verilerin devamını görürsek, bu senaryoya inanmaya başlayacağız.

 

Petroldeki gerileme, enflasyon ve cari açığımızı düşürüyor
>Petrol fiyatlarında yaşanan gerileme, aslında bizim gibi net ithalatçı ülkeler açısından olumlu... Fiyatlardaki her 10 dolarlık düşüş; Türkiye'nin cari açığını 5 milyar dolar, enflasyonu ise 0.5 oranında azaltıyor. Bu gelişmeler, iç piyasada ekonomi yönetiminin hareket alanını da genişletiyor. Aylardır çözüm süreci, düşen faizler ve not beklentisi ile küresel piyasalara göre daha olumlu performans gösteren Borsa İstanbul; bu beklentilerin iyi yönetilmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde de daha diri durabilir.

BORSA: BIST 100 endeksinde, önümüzdeki günlerde 82 bin desteğinin kırılmaması önemli olacak. Şayet bu seviyenin altına sarkarsak, 81.700 (50 günlük ortalama) ve 80.600 (100 günlük ortalama) seviyeleri gündeme gelebilir. 84.000'e yakın bulunan 5 ve 22 günlük ortalamaların üzerine çıkmadıkça, yükselişin hızlanması beklenmemeli. Hareketler, bankacılık ve holding sektörünün öncülüğünde gerçekleşiyor. Faizlerin düşük seviyede bulunması da, bankacılık ve gayrimenkul sektörünü destekliyor. Her yıl satış baskısının yaşandığı mayıs ayına yaklaşıyoruz, bu sebeple dikkatli olmak gerekiyor. Çarşamba günü açıklanacak nisan ayı sanayi güven endeksi ve kapasite kullanımı takip edilecek. 

ALTIN: 1406'dan haftayı tamamlayan onsta, son düşüşlerin etkisiyle 5 günlük ortalama 1377 dolara kadar geriledi. Bu hafta aşağıda 1365-1385 bandını destek olarak takip edeceğiz. Yukarıda 1425 geçilmeden alımların hızlanması beklenmemeli. Bu hafta ABD'de konut satışları, işsizlik başvuruları ve ilk çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Almanya'da iş dünyasının yakından takip ettiği IFO Güven Endeksi ve AB nisan ayı sanayi ve hizmet endeksi, bu hafta yakından takip edilecek verilerden... Beklentilerden kötü gelecek veriler, altın fiyatlarını destekleyebilir. Pariteler üzerinde de hareketliliğe sebep olabilir.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.