Borsa İstanbul'da Haziran 2012'de başlayan yükseliş trendi; Türk lirası dirençleri ve rekor seviyeleri samimi bir alım iştahıyla aştıkça, dolar bazlı grafiklerde hedefler aramaya başladık. Bu anlamda Borsa İstanbul'un, geçmişte iki defa test ettiği dolar bazlı 50 bin puan (5 cent) direncine doğru ilerleyeceğini öngördük. Nitekim bugün geldiğimiz noktada artık son düzlüğe çıkıyoruz. Geçtiğimiz hafta, "5 cent" öncesi sürekli telafuz ettiğimiz 46 bin direncine (4.6 cent) ulaştık. Bu noktada dolar grafiğine baktığımızda, karşımıza 2010 yılından kalan bir 'fiyat boşluğu' çıkıyor. (Fiyat boşluğu; teknik analizde 'günün birinde mutlaka kapanır' diye kabul edilen 'grafik kopmalarını' ifade eder. Geçmişte o aralıkta yapılmayan işlemler, söz konusu kopmanın yaşandığı bölgeye tekrar ulaşıldığında gerçekleşir ve boşluk kapatılır.)
ÖNCE 82.100 VE 82.900
22 Kasım-7 Aralık 2010 tarihinde oluşan fiyat boşluğu 46.850-46.400 aralığında (4.6850 - 4.6400 cent) bulunuyor. Borsanın yükselişini sürdürmesi halinde bu hafta ilk hedefi, kopmanın alt sınırı (46.400) olabilir. Bunun Türk lirası grafiklerde karşılığı, 82.100'lere kadar bir potansiyeli beraberinde getiriyor. Daha sonra fiyat boşluğunun üst sınırı olan 46.850'ye, yani 82.900'lere kadar yükseliş, ihtimal dahilinde olabilir. Kâr realizasyonu halinde ise öncelikle 5 günlük ortalamanın geçtiği 80.600 desteğine bakacağız. Daha aşağıda 79800-80 bin bandı, önemli destek konumunda...
Biz neden dolar grafiği üzerine bu kadar kafa yorduk! Atalarımız derler ya; "Kurt, kuzu kaptığı yeri dokuz defa yoklarmış" diye... İşte bugün, geçmişte iki defa sergilenen "teknik" hareketin bir benzeri ile karşı karşıyayız. Bu demek değirdir ki yine '5 cent'i göreceğiz... Ve bu yine demek değildir ki, '5 cent'i görüp geri döneceğiz... Hele bir kuzuyu kapsınlar, ondan sonraki iştahlarına göre rotamızı daha iyi göreceğiz...
Moody's ile ilgili beklentiler artıyor
Bol likidite, gelişmiş ülkelerdeki "sıfır faiz" ve Fitch ile birlikte hızlanan fon akışlarının etkisiyle yükselişini sürdüren Borsa İstanbul'da, Moody's ile ilgili beklentiler de artıyor. Morgan Stanley; 2013'te Moody's'in, "Türkiye'nin notunu artırmasını beklediklerini" açıkladı. Uzmanlar; özellikle borçlu ve temeli sağlam şirketlerin, daha ucuz para bulacağı için avantajlı olabileceğini belirtiyor. Dünya piyasalarını da bu hafta yoğun bir veri takvimi bekliyor. Yarın Euro Bölgesi sanayi üretimi, salı günü ABD'de perakende satışlar ve üretici fiyat endeksi, çarşamba günü Euro Bölgesi ve ABD tüketici fiyat endeksi, perşembe günü ABD konut başlangıçları ve cuma günü Japonya sanayi üretimi açıklanacak.
1.77 belirleyici olacak
Faizlerde 6.4'lerden başlayan düşüşün 5.9'lara kadar sürmesi ve AB Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin, yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik toparlanmanın başlayabileceğini söylemesi; dolarda düşüşe, euro ve TL'de değerlenmeye sebep oldu. Dolar/TL, 1.77 desteğini kırarak, 1.7665'e kadar gevşedi ve geçen haftayı 1.7705'ten tamamladı. 1.77'nin altında kalınması halinde, öncelikle 1.7625 kadar geri çekilme görebiliriz. Yukarı tepkilerde, ilk olarak 1.7765'e (5 günlük ortalama) kadar hareketin devamını görebiliriz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.