Mayıs satışları bunlar!

A -
A +

Borsa İstanbul cuma günü 85.990'dan kapanarak, haftalık bazda yüzde 5.52 değer kaybetti. Bütün dünyada doların değer kazandığı ve borsa endekslerinin gerilediği bir dönemdeyiz. Piyasa bahane ararsa bulur, bulursa da abartır! Bu sefer hareketlerin odak noktasında ABD var. Dolar faizinin yükselmesi ve ABD Merkez Bankası Başkanı'nın "parasal sıkılaştırma" mesajları, son hareketlere bahane oldu. Ancak teknik analize ve grafiklere inanan birisi olarak; "mayıs geleneğinin" gecikmeli de olsa tecelli ettiğini düşünüyorum. Hatırlarsanız mayıs başında, "bu ayın borsalarda satışlara gebe olduğunu, doların ise yükselme ihtimalinin bulunduğunu" yazmıştık. Mayısın ikinci yarısından itibaren bu öngörümüz gerçekleşti. 


'MERKEZ'LER ROLÜ KAPTIRMAZ
2008 krizinin ardından yatırımcılarda, "merkez bankalarının teşvikleri biterse, yeniden kriz ortamına sürüklenebiliriz" şeklinde bir algı oluşturuldu. Son iki haftada yaşadığımız gibi; bu yönde gelen haberler panik satışlara sebep oluyor. Öncelikle şunu unutmayalım; Merkez Bankaları, faizlerin yükselmesinin ekonomiyi vuracağını çok iyi biliyor ve buna izin vermeyeceklerdir. Dolayısıyla bu oyunun baş aktörü olarak devrede kalmaya devam edeceklerdir. Olsa olsa, faizler son zamanlarda gördüğü dip seviyelerinin biraz üzerinde hareket eder... Çin ve Avrupa gibi iki önemli bölgede büyümeye dair verilerin olumsuz gelmesi ve resesyon beklentileri de, teşviklerin kolay kolay azalmayacağı öngörüsünü kuvvetlendiriyor. 

BİR NOKTADA DENGELENİR
Dönelim işin merkezine, ABD'ye... Bir defa teşvikler azalacaksa; bu, ekonominin artık kendi ayakları üzerinde durmaya doğru ilerlediğini gösterecek. Böyle bir ortamda istihdam şartlarının, gelirlerin ve harcamaların daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğunu izleyeceğiz. ABD bütçe açığının yüksekliğini, ekonominin de kırılgan yapısını dikkate alırsak; dolar faizinin yükselmesi ve değerli dolar, en başta ABD'nin işine gelmez. Sonuç olarak son dönemde dolarda ve borsalarda yaşanan fiyat hareketlerinin, bir noktada denge bulacağını görebiliriz. 

 
Borsada 86.700 seviyesi kritik
Moody's ve diğer kurumlardan gelen "yatırım yapılabilir" notlarının da etkisiyle, Borsa İstanbul'da mayıs zirvesi 93.398 olarak oluştu. Son kapanış itibarıyla, zirveden yaklaşık yüzde 9'luk bir realizasyon gerçekleşti. ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltması ve doların yükselmesi, bir defa bizim gibi dışarıdan sıcak para akışının yoğun olduğu ve cari açık veren ekonomiler için olumlu değil. İçeride bankacılık kârlarını etkileyecek yeni düzenlemeler ve faizin yükselmesi buna eklenince, sert satışlar yaşadık.  Cuma günü açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verilerini dikkatle takip edeceğiz. Beklentilerden iyi gelecek rakam, "teşviklerin azaltılması" ihtimalini kuvvetlendirir ancak bu senaryoda "ekonomi iyileşiyor" demektir! 
BORSA: Bu hafta borsada öncelikle, 50 günlük ortalamanın bulunduğu 86.700 seviyesini takip edeceğiz. Buranın üzerine çıkılırsa, tepki alımlarının hızlandığını görebiliriz. Satışların devamı halinde ise, nisan ayında oluşan ve 84.140 seviyesinde bulunan fiyat boşluğu hedeflenebilir. 100 günlük ortalama da bu seviyelere işaret ediyor. 
DOLAR:  2012 başında 1.92 ile tarihî zirvesini test eden dolar, cuma günü 1.90 sınırından döndü. Merkez Bankası'ndan gelen "tedbir" sinyali, yeniden 1.85'lere kadar gerilemeyi gündeme getirebilir. Borsada dolar borcu bulunan şirketler için bu kur seviyelerinin, kambiyo zararlarını artıracağını hatırlatalım. 
FAİZ: TC Merkez Bankası'nın son faiz indiriminden sonra yüzde 4.5'e kadar gerileyen tahvil faizi, yabancı fonların çıkışıyla yüzde 6'nın üzerine yöneldi. 6.45 seviyesi, önemli direnç olarak dikkat çekiyor. Bu seviyelere yaklaştıkça, tahvile girişlerin yeniden artacağını görebiliriz.

 
Fiziki talep, altını diri tutuyor
Altın fiyatları her ne kadar ons bazında kritik olarak gördüğümüz 1320 dolar seviyesinin üzerinde kalmayı başarsa da, hâlâ düşüş trendinde bulunuyor. Son dönemde Rusya, Kazakistan ve Hindistan'dan altın talebinin yükseldiği yönünde haberler geliyor. Fiziki altına ilginin artması, ancak yüksek maliyetler sebebiyle arzın sınırlı kalması, fiyatların daha da gerilemesini engelliyor. 1388 dolardan haftayı tamamlayan ons, perşembe ve cuma günü denediği 1420 seviyesini aşamadı. Gram altında ise 86 lira, direnç olarak karşımızda duruyor.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.