Son zamanlarda borsanın geldiği seviyeler üzerine "Artık alım için harekete geçelim mi?" sorusu sıkça sorulur oldu. Aslına bakarsanız, alım yapmak başlı başına bir strateji işidir. Bazı püf noktalarını hatırlatalım:
1- Herkes bilir ama yapamaz: Yükselirken değil, düşerken borsaya girilir. "Fiyatı çok düştü" diye de bir hisse alınmaz. Daha düşüğü olabilir, arkasında bir sebep bulunabilir.
2- Kademeli alım, "tek seferde" ve "tek fiyattan" alım yapmaktan iyidir. Düşüş sürerse, her düşükten alınacak pozisyon, maliyeti de aşağı çeker.
3- Bir hisseye yatırım yaparken; bilanço, borçlar, projeler, temettü gibi temel ve grafikler üzerinde teknik analizin iyi yapılması gerekir. Bu konular uzmanına sorulmalı.
4- İçinde bulunulan makro ekonomik şartlar dikkate alınmalıdır. Mesela bugün yaşandığı gibi faiz ve doların güçlü olduğu ortamların, borsayı zayıflatacağı unutulmamalı.
5- Her zaman bir miktar yedek akçe bırakmak gerekir. "Full hisse" portföyü, bütün yumurtaları aynı sepette taşımak gibidir... Sepet düşerse, sağlam yumurta kalmaz!
6- Kredili ve kaldıraçlı işlemler risklidir, uzak durulmalıdır. Hisseye aşık olmamak gerekir, belli bir düşüşün ardından "zararına satış" yapılması da göze alınmalıdır.
7- Yatırımın vadesi belirlenmelidir. Geçmiş deneyimler, vade uzadıkça kazanç oranının da yükseldiğini bize gösteriyor.
Bu stratejilerin temeli sağlam ve işlem derinliği bulunan BİST 30 veya BİST 50 hisselerinde daha geçerli olacağını da unutmayalım...