Not artırımı yoksa beklentiye devam

A -
A +

Borsa İstanbul cuma günü 89.569  puandan kapanarak, haftalık bazda yüzde 0.53 değer kazandı. Zirvede ciddi zikzakların yaşandığı geçtiğimiz hafta, içimiz dışımız not muhabbeti oldu. Bu beklentinin profesyonelce kullanılmasıyla birlikte 90 binli seviyelere kadar ulaştık. Nitekim ilgililerden açıklama geldi! Moody's, "mevcut kredi derecelendirmelerinin geçerliliğini sürdürdüğünü" ifade etti. S&P ise "4 Haziran'da İstanbul'da yapılacak toplantının not artırımına gösterge olmadığını" belirtti. Bunun Borsa İstanbul açısından tercümesi şu: Not yoksa, beklentisi devam edecek! Ve bu beklentiler mevcut olduğu sürece, her kâr realizasyonunun "alımlarla karşılanması" muhtemel... Temelde faizlerin düşük olması; bankacılık sektörüyle birlikte, iç talep artışından olumlu etkilenmesi muhtemel gayrimenkul ve otomotiv sektörünü ön plana çıkarabilir.


NASIL YATIRIM YAPILMALI?
Bu arada borsamızın, "alımların genele yayılmaması" problemi de devam ediyor. Bu durum, piyasamıza yön veren yabancı yatırımcıların, "borsanın geneline ilgi göstermemesinden" kaynaklanıyor. Onlar için kıstas, faiz! Kendi ülkelerinde 0, biz de ise yüzde 5 olan yıllık faizin üzerinde getiri elde edebiliyorlarsa, kendilerini kazançlı görüyorlar. Bu sebeple bir hissenin zirvede olması değil, ama zirvedeyken yüzde 5 primi 1 haftada yapması, yabancı için çok şey ifade ediyor. Faizin daha uzun bir süre düşük kalacağını bekliyorsak, "paradan kaçış, varlıklara hücum" stratejisi geçerli olmaya devam edecek. Küresel ekonominin canlanması için atılan adımların yetersiz kalması üzerine sadece geçen hafta Avustralya, Hindistan, Polonya ve Güney Kore Merkez Bankalarının faiz indirmesi; önümüzdeki hafta da Rusya, Macaristan ve İsrail'in bu furyaya katılacağı beklentisi, sözünü ettiğimiz stratejiyi destekliyor.


 
Aşağıda 88.500, yukarıda 90.300
Borsa İstanbul, tarihinde üçüncü defa dolar bazında "5 cent" zirvesine ulaştı. 2007 ve 2010 yılındaki "5 cent" denemelerinin ardından derin satışların yaşanması, bu seviyeyi yatırımcılar için "korkutucu" hale getirmiş durumda... Ancak bugünkü şartlar 2007 ve 2010 gibi değil. Küresel ekonomide canlanmanın, dolayısıyla enflasyon tehdidinin bulunmaması; faizler üzerinde baskı oluşturmuyor. Bu durum, hisse senedi piyasalarının istediği bir ortamı destekliyor. Yine de buraların "teknik anlamda" riskli bölge olduğunu kabul etmeliyiz.
> 91.372 ile tarihî zirvesini gören borsada, 88.500-88.800 arasında önemli bir destek oluştu. Bu bandın aşağı kırılması, 86.000'e kadar bir geri çekilmeyi beraberinde getirebilir. 90.000-90.300 bandının altında kalınması, satış baskısını artırabilir.


'Merkez'den faiz indirimi bekleniyor
Türkiye'de faizler tarihî düşük seviyelerinde bulunsa da; hâlâ birçok ülkeye oranla oldukça yukarıdayız. Dünyada şu an en agresif "parasal genişleme" politikasını yürüten Japonya'da yerel para birimi, değer kaybını sürdürüyor. Ev kadınlarına kadar Japonlar, bankalardan aldıkları 'yen' cinsinden krediyi, Türkiye gibi yüksek faiz veren ülkelerin tahvillerine yatırıyor. Geçtiğimiz yıl bu yolla, 7 milyar liranın üzerinde tahvil alımı gerçekleşti ve bu akın devam ediyor. Bütün merkez bankalarının da faiz indirimine gittiği bir ortamda; içerde ekonomi yönetiminin, "sıcak para" girişini dengelemek için Türk lirasının cazibesini azaltma yoluna gitmesi muhtemel... Bu sebeple perşembe günü yapılacak Para Piyasası Kurulu toplantısından faiz indirimi beklentisi yükseldi. Son açıklanan enflasyon rakamının beklentilerden düşük gelmesi de Merkez Bankası'nın bu yönde bir karar almak için elini rahatlatmış durumda...
> Geçtiğimiz hafta 4.92 ile en düşük seviyesini gören faizlerin, bu hafta yeni dip yapma ihtimali var...

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.