Piyasa, notunu verdi!

A -
A +
Borsa İstanbul Cuma günü 84581 puandan kapanarak, geçtiğimiz hafta yüzde 3 değer kazandı. Haftaya damgasını vuran gelişme, Moody's tarafından yapılan, "Çözüm süreci, kredi notu için pozitif gelişme" şeklindeki açıklama oldu. Krizdeki Avrupa, deflasyondaki Japonya, karışık sinyaller veren Çin ve vergi cennetlerinden kaçışın olduğu bir dünyada; kendisine adres arayan büyük bir likidite var ve bu para artmaya devam ediyor. Bir ülkeye özellikle "uzun vadeli girişler" için baktıkları kriter; iki kredi derecelendirme kuruluşu tarafından "yatırım yapılabilir" notunu almış olmak. Fitch'ten sonra Moody's kurumundan gelecek not artışı, bu anlamda önem taşıyor. Şunu hatırlatmakta fayda var: Borsa ve tahvil piyasası, not artırımı beklentisini iyi yönetiyor. Bugün bulunduğumuz seviyelere baktığımızda, zaten "yatırım yapılabilir ülkeler" kategorisi düzeyinde bir fiyatlama yapıldığını görüyoruz. Netice olarak not beklentisi, Borsa İstanbul ve Türk tahvillerine ilgiyi canlı tutuyor. Ve bu not gelene kadar, borsada önemli bir düşüş, faizde kayda değer bir yükseliş ihtimali zayıf... Dolayısıyla piyasadan uzak kalmamakla birlikte, temkinli olmakta fayda var.

CARİ AÇIK YÜKSELİŞTE
Geçtiğimiz hafta belli olan şubat ayı cari açığı, Moody's açıklamalarının gölgesinde kaldı. Geçen yıl 47.5 milyar dolar olan cari açık, 48.4 milyar dolara ulaştı. Ekonomi yönetimi büyümenin desteklenmesi için, kredi genişlemesine getirdiği sınırlamada esnek davranmaya başlamıştı. Bunun neticesinde cari açıkta yükselme eğilimi görülüyor. Bu konudaki gelişmelerin Moody's tarafından "not artışı" için takip edildiğini biliyoruz. Önemli olan, açığın nasıl finanse edildiği?.. Bugünkü likidite bolluğunda kolay görünüyor ancak küresel ekonomide şartların değişmesi halinde "dengelerin bozulabileceği" ihtimalini görmezden gelemeyiz.


 

Altında kritik destekler kırıldı
ABD ekonomisindeki ılımlı toparlanma ve diğer bölgelerin de toparlanmaya başlayacağı beklentisiyle aylardır aşağı yönelen altında, "düşme hevesi" devam ediyor. Bir süredir yatırım kuruluşları da altın için fiyatlarını aşağı yönde revize ediyorlar. Borç krizindeki ülkelerin kendilerini toparlamak için altın varlıklarını satabilecekleri endişesi de piyasada yayılınca, onsta 1480 dolara kadar düştük. Grafik üzerinden teknik görünüme bakalım: Yuvarlak içine aldığımız noktada, iki türlü kırılma dikkat çekiyor. Hem 2011 yılında görülen zirvenin ardından, 1525 dolar seviyesinde oluşan "yatay trend desteği" (1 numaralı çizgi); hem de 2012 yılının ekim ayında test ettiğimiz 1800 dolardan dönüşte oluşan ve 1505 dolarda bulunan "düşüş trendinin desteği" (2 numaralı çizgi) aşağı kırıldı. Muhtemelen otomatik işlem yapan sistemler, bu iki önemli desteğin kırılmasıyla sert satışa geçti. Önümüzdeki hafta 1505 dolar üzerine çıkmak ve orada kalıcı olmak, satışların durması açısından önemli olacak. 1525-1530 dolar bandı, artık önemli direnç seviyeleri olarak takip edilecek. Gram altında ise 90 liranın üzerine çıkılmadıkça baskının devam etmesi beklenmeli... Uzun vadeli altın yatırımcısı için düşüş çıkışlar çok önemli değil ancak kısa vadeli işlem yapanların dikkatli olması gereken bir dönemdeyiz.


BORSA İSTANBUL
Moody's etkisiyle yükselen borsa, 84.800 direncine takıldı. Yeni haftada bu seviyenin aşılması halinde alımlar hızlanabilir ancak zirveye yakınlık, "temkinli duruşu" gerektiriyor. 5 ve 22 günlük ortalamaların bulunduğu 83.500'ü destek olarak izleyeceğiz. Petrolün gerilemesi bizim için olumlu. Cuma günü küresel piyasaların gerilediğini hatırlatalım.


FAİZ 
Salı günü Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu toplanıyor. Yabancı girişi ve tahvil alımlarının etkisiyle son dönemde Türk lirası değer kazandı. Bu sebeple politika faizi ve gecelik borçlanma faizinde indirim bekleniyor. Kredilerde aşırı büyümeye karşı da, bankaların bulundurması gereken zorunlu karşılık oranlarında artış olabilir.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.