Çalkantılı bir haftayı geride bırakırken, Borsa İstanbul cuma günü 78.333 puandan kapandı ve 5 günlük değer kaybı, yüzde 8.91 olarak gerçekleşti. Gezi Parkı protestoları gibi eylemlerin ekonomiye nasıl yansıdığını yaşadık, gördük. Özetle psikoloji bozuldu mu; reel piyasada tüketici eğilimleri, finansal piyasalarda ise fiyatlamalar "defansif" anlamda "agresif tepki" gösteriyor. Dolayısıyla içeride faizlerin 7'ye, doların 1.90'a tırmandığı, borsanın ise 73 bine kadar gerilediği bir piyasayı; ancak "psikolojisi sağlam olanlar" doğru yönetir. Bu profesyonellerin taktiği şu: Öncelikle duygularından kendilerini arındırdılar, temel anlamda şirketlerin kârlarına ve borsada geldiği fiyatlara bakarlar. Anlaşılır olması için şöyle örnek verelim; normal piyasa şartlarında 240 ay kira aldıktan sonra kendisini amorti eden bir ev düşünün. Çalkantılı bir ortamda aynı evi 180 ay kira bedeline buldunuz, tepkiniz nasıl olur? İşte geçen hafta bazı büyük bankalar ve sanayi şirketlerinin 73 bin endekste gördüğü hisse fiyatları ve mevcut kârlılığı arasındaki oran, bu derece azalmıştı. Hatta bazı hisseler, sadece "her yıl yatırımcısına ödediği kâr payı" dikkate alındığında, 6-7 yılda kendisini amorti edecek seviyeye gerilemişti. İşte "duygusuz profesyoneller" bunu fırsata çevirdi ve "kelepir ev" bulmuşçasına hisseleri topladılar. Tabii ki yatırım kararı alırken sadece bu göstergeye bakmak yeterli olmayabilir. Sadece şunu bilin; "gelecekte şirketlerin kârlarının ve temettü verimlerinin azalacağı" şeklinde bir beklenti oluşursa, o zaman bu satışlar bir anlam ifade eder.
Teknik, '78 bine dikkat' diyor
Borsada geçtiğimiz hafta gerçekleşen işlemlere baktığımızda, bozulan psikolojinin bile "teknik analizin imkân verdiği sınırlar" içerisinde kaldığını gördük. Tepkinin geldiği 73.000 puan, 2012 yılının haziran ayında başlayan yükselişin "yarısının törpülendiği" noktaya (Fibonacci yüzde 50 düzeltme seviyesine) işaret ediyor. Kapanışın gerçekleştiği 78.333 ise, trend dönüşümlerine işaret eden 200 günlük ortalamanın hemen üzerinde... Önümüzdeki haftanın ilk seanslarında; aşağıda 76.900-77.200 bandı, yukarıda ise 80.500 seviyelerini takip edeceğiz. Seçimlerle dolu bir döneme yaklaşırken, piyasanın temel dinamikleri kadar, artık ısınan siyaset arenasındaki gelişmeler de radarımızda olacak.
Hem 200 günlük ortalamanın, hem de "yüzde 38.2 fibonacci düzeltme seviyesi"nin bulunduğu 78.000 bölgesinin korunması, teknik anlamda hayati önem taşıyor. Son dönemdeki büyük düşüşlerde; 89.111'in ve 82.218'in üzerinde "fiyat boşluklarının" oluştuğu da dikkat çekiyor.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.